Innan din utbytestermin

Två vänner cyklar i Amsterdam

Grattis, du har precis blivit tilldelad en utbytesplats! Innan du åker på det som förhoppningsvis blir ditt livs äventyr finns det några saker du behöver göra, så att din utbytestermin blir så bra som möjligt.

När du har fått en utbytesplats kommer du få en inbjudan till en förberedelseträff. Vid förberedelseträffen kommer du få mer information om vad nästa steg blir, hur du kan förbereda dig och vad som är bra att tänka på. 

Du kommer även få träffa studievägledarna från din institution som pratar om ditt kursval och tillgodoräknande av kurser. 

För att du ska kunna åka på utbytesstudier så behöver Internationella kontoret nominera dig som utbytesstudent till värduniversitetet. Detta sker på olika sätt hos olika värduniversitet, och olika tider på året. En del studenter kan vi nominera direkt när du fått din plats, medan andra universitet endast tar emot nomineringar några månader innan utbytet börjar. 

När vi har nominerat dig så kommer du få ett bekräftelsemejl från oss med mer information om hur du går vidare.

När du har fått ett bekräftelsemejl från Internationella kontoret om att vi har nominerat dig till värduniversitetet så får du ansöka till värduniversitetet. En del universitet kommer att kontakta nominerade studenter med information om ansökan, emn det är långt ifrån alla som erbjuder den servicen. Det är ditt ansvar att läsa på om ansökningsförfarandet och se till att du tar fram de dokument som efterfrågas.

Förutom ansökan behöver du också se över hur det fungerar med val av kurser och eventuell ansökan till bostad under din utbytestermin. Du hittar den informationen i värduniversitetets Fact Sheet, som finns i sökportalen eller på värduniversitetets hemsida.

Värduniversiteten har oftast en har en sista ansökningsdag som gäller just utbytesstudenter och datumet varierar från universitet till universitet.

Om du behöver ett Transcript of Records, ett studieintyg på engelska, så kan du skriva ut det själv från Ladok Student.

Att åka på utbytesstudier kan innebära merkostnader, du kanske behöver betala en deposition på ditt boende, köpa flygbiljetter och samtidigt vill ha möjligheten att uppleva staden eller landet du besöker. Du behöver vara beredd på att du kan behöva betala vissa kostnader, exempelvis visum och deposition för bostad, innan du fått ditt studiemedel för utbytesstudierna.

Du kan ansöka om studiemedel för utlandsstudier från CSN. Det är också möjligt att söka merkostnadslån för resan. När du ansöker om CSN så hämtar de uppgifter från Ladok, du behöver alltså inte skicka in något specifikt intyg.

Läs mer om studiemedel under dina utbytesstudier på CSN:s hemsida

Om du sökt en utbytesplats inom Erasmus+ eller Nordplus juridik (och vid vissa Norek-avtal) så blir du automatiskt tilldelad ett Erasmus+ stipendium. Stipendiet är ett merkostnadsstipendium som ska täcka dina extra utgifter under din utbytestermin. 

Läs mer om Erasmus+ stipendiet

Du kan även ansöka om stipendier på egen hand via företag, organisationer, stiftelser eller kommuner.

Läs mer om olika stipendier du kan söka

När du väljer kurser ska du utgå från vad du behöver och vill läsa: kurser som ligger på lämplig nivå, passar din utbildning och tillsammans utgör heltidsstudier.

Tanken med utbytesstudier är att du helt enkelt byter ut en termin vid Örebro universitet mot en termin vid ett partneruniversitet utomlands. Vi förväntar oss därför att du ska tillgodoräkna dig de poäng du tar vid värduniversitet i din utbildning. Inom Erasmus+ programmet är det dessutom ett krav att poängen ska ingå i din examen för att få ta del av stipendiet.

Om du ska åka på utbytesstudier via ett bilateralt avtal så ansöker du om ett skriftligt förhandsbesked om att dina kurser kan tillgodoräknas via din institution.

Om du ska åka på utbytesstudier vid Erasmus+ programmet, Nordlys, Nordplus juridik eller Norek så behöver du upprätta ett Learning Agreement, som tydliggör vilka kurser du har tänkt läsa och tillgodoräkna dig när du kommit hem från dina utbytesstudier. 

Studievägledarna vid din institution kan hjälpa dig med det skriftliga förhandsbeskedet och ditt Learning Agreement.

Kontakta studievägledarna vid din institution

Under dina utbytesstudier så är du fortfarande student vid Örebro universitet. Du behöver därför registrera dig i Ladok precis som inför varje kurs/terminsstart. Du kommer åt Ladok via Studenttjänster. 

Det är viktigt att du registrerar dig inför dina utbytesstudier eftersom CSN hämtar sina uppgifter ifrån Ladok. Om du inte registrerar dig så ser inte CSN att du är student vid Örebro universitet. 

Gå direkt till Studenttjänster

Läget i världen kan förändras snabbt. Därför är det viktigt att du har kurser du kan läsa i Sverige om ditt utbyte inte blir av. Glöm inte att tacka nej till kurserna om du inte ska läsa dem.

Du som ska åka på utbytesstudier omfattas av Kammarkollegiets försäkring Student UT. Försäkringen gäller dygnet runt i utbildningslandet under tiden du bedriver dina studier, samt två veckor innan och två veckor efteråt. Vi rekommenderar dig att läsa försäkringens villkor för att därefter ta ställning till vad för försäkring du behöver komplettera med.

Vid vissa partneruniversitet behöver du komplettera försäkringen Student UT med partneruniversitets egna försäkring. I sökportalen för utbytesstudier kan du se vilka universitet det gäller. 

Läs mer om försäkring under dina utbytesstudier

Vid vissa universitet, främst utanför Europa,  är det ett krav att du kan visa upp ett intyg på vaccinationer du fått, t.ex. röda hund, mässlingen och påssjuka. Det är uppgifter som kan ta tid att få fram, om du t.ex. behöver kontakta din gamla låg- och mellanstadieskola, så kolla upp detta i god tid. Du kan också behöva ta nya vaccinationer, vilket du då bekostar själv. Information om värduniversitetets krav finns på dess hemsida och/eller i fact sheet i sökportalen.

Om du ska studera utanför Europa behöver du ansöka om visum. Om du inte är svensk medborgare kan du även behöva ansöka om visum för länder inom Europa. Kontakta ditt kommande värdlands ambassad i god tid för att ta reda på hur du går tillväga och vilka dokument du behöver. Kom ihåg att se över vad som gäller om du exempelvis mellanlandar i ett annat land, exempelvis om du flyger via USA när du ska studera i Mexiko.

Med tanke på att läget i världen kan förändras snabbt kan det vara värt att betala lite mer för biljetter som går att boka om eller boka av.

Förbered dig inför ditt utbyte genom att läsa på om landet innan du påbörjar dina studier. Vad finns det för annorlunda lagar och regler, kulturella skillnader och beteenden som du behöver vara uppmärksam på?

Du kan även förbereda dig genom att läsa på Utrikesdepartementets reserekommendationer till landet du ska till. Ibland kan det ske oförutsedda händelser som påverkar din situation i landet. Om det uppstår en kris eller katastrof så bör du:

  • Kontakta Falck Global Assistance (ingår i försäkring Student UT)
  • Kontakta din familj och närstående
  • Kontakta svenska ambassaden i värdlandet
  • Kontakta Internationella kontoret

Om Internationella kontoret kontaktar dig så är det viktigt att du svarar på mailet eller sms:et så snart som möjligt. 

Om du inte kan eller vill åka på ditt utbyte behöver du meddela oss på Internationella kontoret. Det räcker alltså inte med att du avregistrerar dig i Ladok. Mejla oss på exchange@oru.se.