Inför ansökan

Studenter som studerar tillsammans i ett vardagsrum

Vad roligt att du är nyfiken på att studera utomlands! Att ansöka om utbytesstudier är inte så svårt som det kanske verkar. Men det finns några saker som du behöver ha gjort innan du skickar in din ansökan.

Att ansöka om en utbytestermin är inte så svårt, men det är viktigt att du har läst på ordentligt så att du inte missar viktig information eller väljer ett avtal i ansökan där du inte uppfyller kriterierna. Innan du skickar in en ansökan så är det bra om du har funderat igenom följande.

Steg-för-steg guide till utbytesstudier

För att kunna söka utbytesstudier behöver du uppfylla följande kriterier.

  • Du ska vara registrerad på en kurs vid Örebro universitet vid sista ansökningsdatum till utbytesstudier. Även studenter med beviljade studieuppehåll av Örebro universitet anses bedriva högskolestudier.
  • Du ska ha studerat minst två terminer vid Örebro universitet innan du påbörjar din utbytestermin.

Om du inte uppfyller följande kriterier så kommer din ansökan att strykas.

Örebro universitet har avtal med ett stort antal universitet runt om i världen. I ansökan för utbytesstudier kan du välja maximalt fem utbytesplatser. Att välja var i världen du vill spendera ett halvår kan kännas svårt. Fundera över vad som är viktigt för dig, det kommer att hjälpa dig se vilka avtal som är mest intressanta. Fundera exempelvis på följande frågor:

  • Vill du läsa kurser som inte ges vid Örebro universitet och som ger dig kunskaper som sticker ut i mängden när du ska söka ditt första jobb efter examen?
  • Vill du läsa kurser på engelska eller kanske utveckla dina kunskaper i franska, tyska eller italienska?
  • Vill du ha nära hem eller vill du åka så långt bort från Sverige som möjligt?
  • Vill du söka en utbytesplats med stipendium, eller klarar du dig ekonomiskt ändå? Vad kommer det kosta dig att bo/leva i ett annat land?
  • Är det viktigt för dig att studera vid ett universitet som har gott rykte och är högt rankat?

Våra olika utbytesprogram

Försäkring, ekonomi och stipendier under din utbytestermin

 I vissa utbildningar passar det bättre att plugga utomlands i början av studierna och i vissa utbildningar kan du kanske bara åka din sista termin. För att ta reda på om det är möjligt för dig att genomföra en utbytestermin i din utbildning, och när det passar bäst, så behöver du ta kontakt med en studievägledare.

Stäm av vilket ämne, vilka kurser och på vilken nivå du kan läsa under ditt utbyte. Det kommer också att styra dig vilka universitet du kan söka till. Studievägledaren har god kunskap om ditt program och kan hjälpa dig planera dina studier och en eventuell utbytestermin.

Tänk också på att vara ute i god tid - du ansöker om utbytesstudier ungefär 8-10 månader innan din utbytestermin börjar. Det är därför viktigt att du tar kontakt med en studievägledare i tid, så att du inte missar sista ansökningsdatum för den terminen som passar just dig.

Kontaktuppgifter till studievägledarna vid varje institution

I Sökportalen för utbytesstudier har vi samlat information om alla våra avtal. Fundera på vilket ämne du vill/kan/får läsa under ditt utbyte då avtalen oftast är tecknade inom ett specifikt ämne och ibland också på en specifik nivå.

Observera att vi publicerar hur många sökbara platser det finns vid varje universitet i början av november inför ansökningsomgången i november. Inför vårens ansökningsomgång publiceras sökbara platser i slutet av mars.

Med hjälp av sökportalen kan du skapa dig en bättre bild av dina möjligheter och samtidigt hitta bra länkar till värduniversitetens hemsidor. Du kan även se ett så kallat "Fact sheet" med sammanfattande information om utbytesstudier vid värduniversitetet. Du hittar information om bland annat:

  • Vilka kurser i aktuellt ämne värduniversitetet erbjuder på engelska eller det språk du vill läsa på.
  • Om du behöver göra ett specifikt språktest, exempelvis TOEFL eller IELTS, för att vara behörig att söka till värduniversitetet.
  • Hur boendesituationen ser ut för utbytesstudenter.
  • Värduniversitetets terminstider och akademiska kalender.

Sökportalen för utbytesstudier

När du väl hittat några universitet som erbjuder kurser inom det ämne du kan/får läsa under ditt utbyte behöver du se till att dessa kurser fungerar för dig i din utbildning. De poäng som du får under din utbytestermin ska du kunna tillgodoräkna dig vid Örebro universitet, därför är det viktigt att det finns rätt kurser för dig. För att du ska kunna tillgodoräkna dig din utbytestermin kan du inte läsa samma, eller liknande, kurser som du läst tidigare, eller kommer att läsa, vid Örebro universitet.

För att ta reda på om de kurser som värduniversitetet ger fungerar för dig, behöver du ta kontakt med en studievägledare. Studievägledaren har god kunskap om vilka kurser som ingår i ditt program och om kurserna vid värduniversitetet motsvarar dessa kurser. Studievägledaren kan även informera dig om du behöver läsa kurser på antingen kandidat- eller masternivå, beroende på vilket program du läser. 

Tänk på att terminstiderna kan skilja sig åt från universitet till universitet. Stäm av terminstiderna med din studievägledare så att du vet att de fungerar för dig. 

Kontaktuppgifter till studievägledarna vid varje institution

Att genomföra en utbytestermin är ett perfekt tillfälle att bli trygg i ett annat språk. Ibland krävs det att du har förkunskaper i ett visst språk för att du ska kunna söka en utbytesplats vid värduniversitetet. I sökportalen kan du se vad varje värduniversitet har för språkkrav. 

Om du behöver göra ett språktest så ska resultatet bifogas ansökan till värduniversitetet. I sökportalen kan du se vilket eller vilka språktest som är godkänt för varje universitet. Observera att det inte ges några språktest vid Örebro universitet.

Språkkrav och språktest

Du har nu en klar bild över vilka värduniversitet du är intresserad av och som passar dig. Nästa steg är att ansöka i någon av våra ansökningsomgångar. Deadline för ansökan till utbytesstudier är 30 november och 2 maj varje år.

I novemberomgången ansöker du om utbytesstudier för kommande hösttermin. I majomgången ansöker du om utbytesstudier för kommande vårtermin.