Försäkring och ekonomi

Man på skateboard

Alla studenter som åker på utbytesstudier, praktik, VFU, ex-jobb eller datainsamling utomlands inom ramen för sin utbildning är försäkrade via Örebro universitet. Oavsett om du blivit tilldelad ett stipendium via Örebro universitet eller inte så kan du söka stipendier på egen hand!

Som student vid Örebro universitet omfattas du av försäkringen Student UT under din aktivitet utomlands. Försäkringen gäller:

  • Dygnet runt.
  • Under din resa mellan Sverige och studielandet, under hela utbildningstiden samt två veckor före studiestart och två veckor efter studieslut. Ska du på semester efter dina studier behöver du se över om du måste teckna en egen försäkring hos ditt privata försäkringsbolag.
  • Under sommarlovet, om du fortsätter att studera på högskolan/universitetet efter sommarlovet.
  • Även i länder som utrikesdepartementet (UD) avråder att resa till.
    Observera att från och med 1 juli 2021 gäller nya villkor för Student UT. Det innebär bl a att försäkringen inte längre kommer att gälla i länder, eller specifika delar av ett land, dit UD avråder från alla resor. Om resan har påbörjats innan UD-avrådan har skett, gäller försäkringen under en period på max 30 dagar så att du kan lämna landet och resa tillbaka till ditt hemland.

Försäkringen gäller inte:

  • Om du reser från landet du studerar i till ett annat land. Undantag är om du reser till ett annat land med din handledare eller klass i studiesyfte. Kontakta Kammarkollegiet om du vet att du ska i väg på en sådan resa.
  • I länder/områden dit utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa, från och med 1 juli 2021.

Kom ihåg att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant och komplettera med en privat försäkring om du behöver det. Försäkringen gäller för studier, VFU, praktik och ex-jobb utomlands och motsvarar dels skyddet enligt den generella studentförsäkringen, dels ett reseförsäkringsskydd. 

Kammarkollegiets information om och försäkringsvillkor för Student UT

Tips inför utlandsstudier på studera.nu

Om du ska åka till ett land inom EU/EES eller till Schweiz tar du med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer på Försäkringskassans hemsida. Mot uppvisande av detta kort betalar du samma avgift för vård som invånarna i landet. Kammarkollegiets försäkring gäller även dig som studerar i något av dessa länder, skillnaden är att du inte behöver ta med dig något försäkringskort när du reser eftersom det är det Europeiska sjukförsäkringskortet som gäller vid sjukdom.

Läs mer om det europiska sjukförsäkringskortet på Försäkringskassans hemsida

Om du ska åka utanför EU kan du ta med dig ett försäkringsintyg som visar att du omfattas av Kammarkollegiets försäkring för sjukvård. Läs mer under "Hur får jag Kammarkollegiets försäkringsintyg?" nedan.

Kammarkollegiets information om och försäkringsvillkor för Student UT

Vid utbytesstudier

För att få ett digitalt försäkringsintyg mejlar du Infocenter på infocenter@oru.se. Du behöver bifoga underlag där det framgår när terminen börjar och slutar och även under vilken tid eventuellt introduktionsprogram pågår, om det erbjuds ett sånt. Underlaget kan vara utskrift från universitets hemsida, ditt antagningsbesked från värduniversitetet, faktablad eller annat som visar terminstiderna.

Vid praktik/VFU

Om du har ansökt och fått ett Erasmus+ stipendium kan du använda din praktikansökan som underlag som du skickar till infocenter@oru.se

I övriga fall måste du eller din institution skicka ett intyg till infocenter@oru.se där det framgår när din praktik/VFU börjar och slutar. Detta intyg måste vara underskrivet av din handledare vid Örebro universitet och det mottagande universitetet, organisationen eller företaget. Kontakta din institution för att få hjälp med detta intyg. 

Försäkringen gäller dygnet runt i utbildningslandet så länge studierna eller praktiken bedrivs, samt två veckor före och efter denna tid. Försäkringen gäller även under direkt resa mellan utbildningslandet och hemorten i Sverige.

Det är viktigt att du noga tar del av försäkringsvillkoren. Det är också ditt ansvar att komplettera denna försäkring med annan reseförsäkring om det behövs för just dig för att få ett fullgott försäkringsskydd. Om du till exempel om du vill resa runt i värdlandet före eller efter studieperioden, eller om du vill stanna kvar efter att terminen officiellt slutat men du fortfarande har tillgång till ditt boende eller om du vill besöka ett annat land under studieperioden så gäller inte Student UT- försäkringen.

Om olyckan är framme och du måste använda försäkringen behöver du göra en skadeanmälan digitalt via Kammarkollegiets e-tjänst. Som kontaktperson vid ORU anger du Internationella kontoret, exchange@oru.se.

Kammarkollegiets information om Student UT och skadeanmälningstjänst

Vissa universitet godtar inte Kammarkollegiets försäkring Student UT, men du omfattas ändå av den. I sökportalen för utbytesstudier kan du vilka universitet det gäller. I dessa fall krävs att du tecknar universitetets egen försäkring, vilken du bekostar själv. Skyddet i dessa försäkringar kan variera, så du kan komma att behöva använda Kammarkollegiets försäkring Student UT trots att du köpt en försäkring via ditt värduniversitet.

Om du ska vara borta en termin på utbyte och ska fortsätta läsa med studiemedel när du kommer hem kan du skicka in en ansökan om studiemedel för studier i Sverige samtidigt som du söker studiemedel för utlandsstudier. Du kan beviljas studiemedel för ett helt år i taget och du behöver inte redovisa resultat från utlandsstudierna direkt när du kommit hem för att få fortsatta studiemedel. Detta kan vara särskilt bra om man åker en hösttermin och ska läsa i Sverige på vårterminen och betygen från värduniversitetet är försenade.

Du behöver inte skicka in blanketten för intyg om deltagande i utbytesstudier (studieförsäkran) för att visa att du är utbytesstudent. Internationella kontoret registrerar din antagning i Ladok, vilket CSN använder som beslutsunderlag.

Beroende på vilket typ av utbyte du är intresserad av att göra så kan du bli tilldelad, eller söka, ett stipendium. Men ibland kanske inte stipendiet och eventuellt studiemedel från CSN räcker till för att man ska kunna genomföra sin aktivitet på bästa sätt, då finns det möjlighet att söka stipendier och fonder som inte är kopplade till Örebro universitet, på egen hand.

Det kan vara företag, organisationer, stiftelser, fackförbund eller kommuner som erbjuder stipendier för olika aktiviteter. 

  • Hos Alla Studier hittar du tips och råd kring hur du kommer igång med en stipendieansökan och vart du kan söka efter stipendier.
    Läs mer på AllaStudier.se. 
  • Hos Global Grant kan du söker i en stipendiedatabas utifrån flertalet kriterier exempelvis kommun och ändamål.
    Läs mer hos Global Grant