Om ansökan till utbytesstudier

Två kompisar som cyklar i Amsterdam

Här kan du läsa om hur du ansöker om utbytesstudier, hur vi bedömer din ansökan och vad som händer när du får besked om en utbytesplats.

För att kunna söka utbytesstudier behöver du uppfylla följande kriterier.

  • Du ska vara registrerad på en kurs vid Örebro universitet vid sista ansökningsdatum till utbytesstudier. Även studenter med beviljade studieuppehåll av Örebro universitet anses bedriva högskolestudier.
    Heltidsarvoderade vid Örebro studentkår är behöriga att ansöka om utbytesstudier även om de vid tillfället för ansökan inte bedriver högskolestudier vid universitetet.
  • Du ska ha studerat minst två terminer vid Örebro universitet innan du påbörjar din utbytestermin.

Om du inte uppfyller följande kriterier så kommer din ansökan att strykas.

Det finns möjlighet att söka om utbytesstudier två gånger per läsår, en gång på höstterminen och en gång på vårterminen.

  • Mellan 15 november och 30 november ansöker du om utbytesstudier för nästkommande hösttermin.
  • Mellan 15 april och 2 maj ansöker du om plats under nästkommande vårtermin.

När ansökningsperioden öppnar så publiceras ett ansökningsformulär i Ansökningsportalen som du fyller i och skicka in via portalen.

Förutom uppgifter om dig själv och dina studier, ska du ange vilket eller vilka universitet du är intresserad av att studera vid. Du kan välja upp till fem olika val som du prioriterar mellan ett och fem. Du anger även inom vilket ämnesområde du avser  studera inom och på vilken nivå (grund- eller avancerad nivå).

Det är viktigt att du läser igenom informationen på varje avtal i Sökportalen, exempelvis språkkrav och vilka begränsningar som finns för platsen. Vissa platser är exempelvis öronmärkta för studenter för ett visst program.

När ansökningsdeadline har passerat så börjar vi dela ut platserna.

Alla studenter får ett meritvärde och tilldelningen börjar sedan med att alla studenters förstahandsval sorteras fram. Dessa platser tilldelas först. Det innebär att du konkurrerar om ditt förstahandsval med alla andra studenter som valt den platsen som sitt förstahandsval. Det innebär också att om du har ett meritpoäng som är lägre än din kompis men ni har valt samma universitet - du på plats 1 och hen på plats 2 - så kommer du få platsen. Om du blivit tilldelad ditt förstahandsval tas dina val 2–5 bort.

För övriga studenter som inte blivit tilldelad en plats så fortsätter processen med allas andrahandsval, därefter tredjehandsval osv. Den här processen fortsätter tills allas val behandlats.

Om det är fler studenter som konkurrerar om samma utbytesplats/er så kommer Internationella kontoret att

  • ge förtur till sökande som inte tidigare tackat ja till en utbytesplats och därefter
  • fördela platserna till de studenterna som har högst meritpoäng.

Meritpoäng

Du samlar ihop meritpoäng utifrån följande aktiviteter:

  • Antalet högskolepoäng som du tagit vid Örebro universitet.
  • Antalet poäng VG/5/4/AB/BA. Poängen beräknas utifrån varje provkod.
  • Om du söker via en institution där du studerat minst 30 högskolepoäng.

Mer utförligt hur meritvärderingen görs är reglerat i rektorsbeslutet Riktlinjer för nominering till utbytesplats vid Örebro universitet.

Vad har tidigare studenter haft för meritpoäng?

Om du är intresserad av att se vilka meritpoäng som krävts för att få en plats vid ett värduniversitet, så kan du se tidigare års nomineringsunderlag nedan. Du ser tydligt vilken termin det gäller, vilket universitet studenten sökt till, via vilket avtal samt ämne och studienivå. Kom ihåg att detta inte behöver stämma överens med kommande års ansökningsomgång utan är till för att ge dig vägledning.

Lista över nominerade studenters meritpoäng vårterminen 2024

Lista över nominerade studenters meritpoäng höstterminen 2024

Lista över nominerade studenters meritpoäng vårterminen 2025

Lista över nominerade studenters meritpoäng höstterminen 2025

När alla platser är tilldelade så kommer du få ett mail till den mailadress som du angett i ansökan med information om att besked finns att se i Ansökningsportalen. Du har då några dagar på dig att bestämma dig om du vill ha platsen eller inte. Du som inte blivit tilldelad en plats kommer att få reda på varför, det kan antingen bero på att du inte uppfyllt behörighetskraven eller att du blivit utkonkurrerad.

Om du har fått en plats så behöver du svara på platsbeskedet inom svarstiden. Nedan beskrivs konsekvenserna av uteblivet svar.

Du svarar inom svarstiden

  • Genom att tacka ja till din utbytesplats accepterar du den plats du blivit erbjuden. Om du väljer att tacka nej inom svarstiden påverkar det inte hur din ansökan rangordnas om du söker utbytesstudier igen.

Om du inte svarar inom svarstiden

  • Om du väljer att inte svara inom svarstiden så betraktas det som att du har förbrukat en utbytesplats, dvs. varit på utbyte. Om du sedan söker utbytesplats på nytt kommer du att rangordnas efter de studenter som inte varit på utbyte, oavsett dina meritpoäng.

Att söka utbytesstudier är ganska lätt, men att bestämma vilka platser man vill söka kan vara lite svårare. Här kommer vi med några tips för att hjälpa dig göra rätt beslut.

  • Börja med att ta reda på vilket ämne och på vilken nivå du måste läsa under din utbytestermin genom att ta kontakt med studievägledaren för ditt program. Det är ett måste för att du ska veta vilka platser i Sökportalen som är relevanta för dig.
  • Ta hjälp av verktygen i Sökportalen! I Sökportalen finns exempelvis information om vilket språk undervisningen sker på och ifall det finns några begränsningar i vilka studenter som kan söka platsen. Du hittar även studentrapporter som tidigare studenter fyllt i om sin utbytestermin vid universitetet som ofta ger en bra bild av utbytesplatsen.
  • I Sökportalen finns även värduniversitetens Fact sheets. I Fact Sheet hittar du ofta länkar till kurskataloger, webbsidor för inresande utbytesstudenter och värdefull information som hjälper dig se om det universitetet passar dig och dina mål. 
  • Gå in i värduniversitetets kurskatalog och se om det finns tillräckligt med kurser för dig. Du förväntas läsa heltid under en utbytestermin. Inom Europa är det 30 ECTS, utanför Europa skriver värduniversiteten ofta hur många credits en termin består av. Se till att det finns tillräckligt med kurser inom det ämne och språk du ska läsa på och i rätt nivå innan du söker platsen.
  • Två veckor innan varje ansökningsomgång samt under ansökningsomgången visas antalet platser inför kommande läsår. Det är först då du kan se ifall du kan söka någon plats vid det värduniversitetet. Resterande tid visas alla våra avtal, oavsett om det finns sökbara platser eller inte.