Vad kostar det?
När du studerar via ett utbytesavtal betalar du ingen terminsavgift till värduniversitetet. Däremot kan andra obligatoriska kostnader tillkomma, exempelvis kåravgift och försäkringsavgift.
När du planerar att åka som utbytesstudent, eller göra VFU/praktik, ex-jobb eller samlar data till din uppsats utomlands är det bra om du kollar upp vad det kostar att leva och bo i det land du tänker dig att åka till. Tänk på att det kan skilja sig kostnadsmässigt ganska mycket även inom ett land beroende på om man ska till en storstad eller ut på landsbygden.
På studera.nu kan du hitta tips inför dina utbytesstudier
Klarar jag mig med bara studiemedel?
Hur långt ditt studiemedel räcker är svårt att säga. Åker du inom Europa (Ej Schweiz, Monaco eller Storbritannien med undantag för Aston University som är Örebro universitets strategiska partner) får du ett Erasmusstipendium som ska täcka dina merkostnader. Du kan även ta med dig ditt studiemedel från CSN, och det finns möjlighet att söka merkostnadslån. Du bör vara beredd på att du kan behöva betala vissa saker, t.ex. visum och deposition för bostad, innan du fått ditt studiemedel.
Viktigt att veta när du söker studiemedel för utbytesstudier
Om du ska vara borta en termin på utbyte och ska fortsätta läsa med studiemedel när du kommer hem kan du skicka in en ansökan om studiemedel för studier i Sverige samtidigt som du söker studiemedel för utlandsstudier. Du kan beviljas studiemedel för ett helt år i taget och du behöver inte redovisa resultat från utlandsstudierna direkt när du kommit hem för att få fortsatta studiemedel. Detta kan vara särskilt bra om man åker en hösttermin och ska läsa i Sverige på vårterminen och betygen från värduniversitetet är försenade.
Du behöver inte skicka in blanketten för intyg om deltagande i utbytesstudier (studieförsäkran) för att visa att du är utbytesstudent. Internationella kontoret registrerar din antagning i Ladok, vilket CSN använder som beslutsunderlag.