Upphovsrätt
Upphovsrätt – på engelska copyright – skyddar litterära och konstnärliga verk. Den ger upphovspersonen ensamrätt att bestämma hur, var och när verket får användas, att ta betalt för det och att bli namngiven när det används. På den här sidan har vi samlat information om upphovsrätt för dig som är student.
Vad är upphovsrätt?
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (Upphovsrättslagen) skyddar texter, målningar, fotografier, skulpturer, film, musik och brukskonst men också datorprogram och till och med källkoder. Upphovsrätten uppkommer automatiskt och ger upphovspersonen ensamrätt att bestämma över verkets användning. För att omfattas av upphovsrätten måste dock verket nå en viss grad av originalitet, en så kallad “verkshöjd”. I Sverige gäller upphovsrättsskyddet medan upphovspersonen lever och i 70 år efter dennes död.
Upphovsrätten omfattar en ekonomisk och en ideell rätt. Den ekonomiska rätten innebär att upphovspersonen bestämmer vem som får använda och sprida verket, exempelvis om en låt får användas i en film eller om en bild får återges i en bok. Upphovspersonen får då ekonomisk ersättning. Den ideella rätten avser upphovspersonens rätt att bli namngiven när verket används samt att motsätta sig kränkande användning.
Upphovsrätt innebär med andra ord vissa inskränkningar i din rätt att använda andras texter, musik och bildmaterial. Som student vid ett universitet omfattas du dock av vissa undantag från upphovsrätten genom det så kallade högskoleavtalet Bonus Copyright Access, som ger studenter och lärare viss rätt att lagligt kopiera och dela upphovsrättsskyddade verk för studier och undervisning. Ta därför alltid reda på när och hur du får använda ett verk samt om det räcker att hänvisa till upphovspersonen i din text eller om du behöver söka dennes tillstånd. Nedan beskrivs mer ingående vad du som student får och inte får göra.
Om du använder en annan persons upphovsrättsligt skyddade material utan tillstånd riskerar du att bli stämd. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta universitetsbiblioteket.