Stöd till dig som har svenska som andraspråk

Foto på tre personer som sitter tillsammans vid ett bord

På den här sidan har vi samlat resurser för att underlätta akademiskt läsande och skrivande för dig som har svenska som andraspråk.

Att studera på ett annat språk

Att studera på ett annat språk är förstås en särskild utmaning utöver allt det som är krävande med universitetsstudier. Även om du behärskar svenska språket tillräckligt väl för att delta i samtal eller läsa och skriva enklare texter, kan det vara betydligt svårare att läsa kurslitteratur och skriva formella texter om nya, komplexa ämnen. Det är nämligen generellt svårare att förstå alla nyanser och uttrycka sig exakt, korrekt och naturligt i ett andraspråk än i det språk man behärskar bäst.

Akademiskt skrivande

I akademiska studier har språket en stor betydelse. Hur du använder det i skrift (och tal) visar om du förstår ämnet och kan beskriva, diskutera och argumentera för det. Eftersom akademiskt språk bör vara formellt, precist och opersonligt, ställs det höga krav på såväl ordval som stilistisk förmåga. Texten bör dessutom innehålla grammatiskt korrekta meningar med korrekt ordföljd och ordkonstruktioner samt rättstavade ord.

Nedan finns ett aktuellt utbud av skrivstödstillfällen och andra resurser som du kan ha nytta av i ditt akademiska skrivande.

Vårterminen 2025

Under vårterminen anordnas sex öppna skrivtillfällen – tre på plats och tre i Zoom – för dig som har svenska som andraspråk eller skriver på engelska. Syftet är att du ska kunna arbeta med din text och ställa frågor om språk och språkriktighet.

Varje skrivtillfälle är 60 minuter långt och bemannas av flera skrivhandledare. Du kan ansluta när du vill och stanna hur länge du vill. Aktuella datum och tider är:

  • Torsdag 6 februari, kl. 10.30–11.30 (sal U1191)
  • Torsdag 27 februari, kl. 13.00–14.00 (sal U1191)
  • Torsdag 27 mars, kl. 10.00–11.00 (Zoom-länken publiceras här några dagar före tillfället)
  • Onsdag 23 april, kl. 15.00–16.00 (Zoom-länken publiceras här några dagar före tillfället)
  • Måndag 5 maj, kl. 13.00–14.00 (sal U1191)
  • Tisdag 20 maj, kl. 9.00–10.00 (Zoom-länken publiceras här några dagar före tillfället)

Eftersom antalet platser i U1191 är begränsat, tillämpar vi principen först till kvarn. Ingen föranmälan behövs.

Språk- och grammatikgenomgångar är digitala tillfällen om 30 minuter, som inleds med att ett vanligt språkriktighetsproblem förklaras ur ett andraspråksperspektiv och illustreras med exempel ur olika ämnesområden. Lektionen avslutas med tid för frågor. Du får även möjlighet att ladda ned ett dokument med ytterligare exempel och ett facit.

Under vårterminen kan du välja bland följande tillfällen:

  • Måndag 24 februari, kl. 12.15–12.45: Meningsbyggnad i akademisk text (Zoom-länk till tillfället)
  • Måndag 24 mars, kl. 12.15–12.45: Ordföljd och informationsstruktur (Zoom-länken publiceras här några dagar före tillfället)
  • Måndag 14 april, kl. 12.15–12.45: Prepositioner och andra konstruktioner (Zoom-länken publiceras här några dagar före tillfället)

Ingen föranmälan krävs.

Språk- och skrivfärdigheter måste övas och underhållas på samma sätt som andra färdigheter. Ju bättre din generella förmåga att läsa och skriva texter på svenska blir, desto snabbare utvecklar du ditt akademiska språk. Nedan finns ett urval av ordböcker, ordlistor, läroböcker och kurser som du kan ha nytta av under studietiden.

Ha alltid en ordlista eller ordbok till hands när du läser och skriver på svenska. Både Svensk Ordbok och SAOL (Svenska Akademiens ordlista) finns som kostnadsfria appar till mobilen. Andra oumbärliga hjälpmedel är

  • Karlsson, O. (red.) (2017). Svenska skrivregler (4 uppl.). Liber & Språkrådet.
    Boken innehåller bland annat riktlinjer för stavning, förkortningar och skiljetecken.
  • En svensk akademisk ordlista innehåller de 100 vanligaste akademiska orden med information om ordklass, böjning och betydelse. Här finns även en engelsk översättning och en korpus med exempel på ordens användning i en autentisk kontext.
  • På webbplatsen Svenska Akademiens ordböcker finns följande:
    Svenska Akademiens ordlista (stavning och böjning)
    Svensk ordbok (betydelseordbok med fraser och idiom)
    Svenska Akademiens ordbok (historisk ordbok)
  • Svenskt språkbruk. Ordbok över konstruktioner och fraser (2003). Svenska språknämnden och Norstedts.
    I denna konstruktionsordbok får du veta hur ord kan kombineras med varandra, vad olika fasta fraser i svenskan betyder och hur de används.

Testa dina språkkunskaper och förståelse av svensk grammatik i ett quiz eller fördjupa dem i en kurs med fokus på akademiska studier

Här listas böcker som kan ge dig ökad förståelse av svensk grammatik och fraseologi:

Garlén, C. & Sundberg, G. (2016). Handbok i svenska som andraspråk (2 uppl.). Nationalencyklopedin och Språkrådet.

Lövestam, S. (2014). Grejen med verb. Grammatik som du aldrig har sett förut. Piratförlaget.

Lövestam, S. (2017). Grejen med substantiv och pronomen. Piratförlaget.

Lövestam, S. (2018). Grejen med ordföljd. Allt du någonsin velat veta om satsdelar! Piratförlaget.

Montan, P. & Rosenqvist, H. (2013). Prepositionsboken. Liber.

Akademiskt läsande

Läsning är en grundläggande förutsättning för allt skrivande. För att ytterligare utveckla din språkförmåga och läsförståelse, krävs övning och lämpliga lässtrategier. Prova följande tips:

  • Gör det till en vana att läsa varje dag, helst olika typer av texter. Kombinera läsning av kurslitteraturen med att läsa skönlitterära texter och dagstidningar på svenska. Läs gärna en branschtidning där ämnet presenteras på ett mer lättillgängligt sätt, innan du ska läsa en kursbok.
  • Ta hjälp av Readlang när du läser kurslitteraturen. Här kan du få en direktöversättning genom att klicka på ett ord eller en hel fras. 
  • Upptäck fler strategier för att läsa kurslitteratur på ett annat språk än ditt modersmål.

Film om hur du kan använda verktyget Readlang från Tara Cull - ArchiEnglish.