AI och informationssökning
AI-genererad bild från Bing Image Creator.
AI kan användas som verktyg för att stödja och förbereda informationssökning på flera olika sätt. Du kan exempelvis använda AI-verktyg för att hitta uppslag till din uppsats, få förslag på sökord och hitta artiklar.
Generativ AI, ChatGPT och informationssökning
Verktyg baserade på generativ AI som exempelvis ChatGPT kan vara till hjälp för att ge dig en snabb överblick över ett ämne. Du kan få hjälp med vilka termer som används inom ämnet, be om sammanfattningar från olika perspektiv och testa olika idéer.
Generativ AI som exempelvis ChatGPT bygger i stor utsträckning på sannolikhet. Om en mening börjar så här, hur borde den fortsätta? Dessa verktyg kan oftast inte ange några källor för sin information eftersom de inte själva söker efter dessa, och i de fall du får källor så kan de vara helt påhittade.
När du söker efter till exempel artiklar till ditt arbete är det viktigt att veta att informationen stämmer och att du kan se var den kommer ifrån, därför är det bättre att du använder dig av en vetenskaplig databas.
Verktyg för informationssökning
Det finns flera verktyg som använder sig av bland annat AI för att hjälpa dig hitta mer liknande material om du redan hittat några artiklar att utgå från. Verktygen kan både använda sig av citeringsanalys och av semantisk likhet för att ge förslag på fler artiklar. Det finns också verktyg som använder AI för att tolka frågor ställda i naturligt språk.
Vid citeringsanalys utnyttjas vilka källor artikeln använder sig av och vilka andra artiklar som har artikeln som källa för att ge förslag på mer material.
Vid semantisk sökning används en språkmodell för att försöka förstå ett dokuments eller en sökfrågas innebörd och matcha den mot andra dokument med liknande innehåll även om de inte nödvändigtvis innehåller samma ord. Istället för att få resultatet som en lista med träffar så presenterar en del tjänster resultatet som en graf där du kan klicka dig vidare för att upptäcka ännu mer material.
För att dra nytta av språkmodeller och generativ AI även när det gäller informationssökning så använder sig en del verktyg av en teknik som kallas Retrieval Augmented Generation (RAG). Idén bakom RAG är att använda generativ AI för språkförståelse men att hämta faktainnehåll från en extern källa. I en sökkontext kan det innebära att en fråga kan ställas och besvaras i naturligt språk medan en sökning i bakgrunden sker i en vetenskaplig databas. Frågan omvandlas av språkmodellen till en sökfråga som databasen förstår och artiklarna som hittats används som kontext för språkmodellen när den ursprungliga frågan besvaras.
Olika AI-tekniker används också redan idag i många av de mer traditionella databaser som biblioteket prenumererar på som nås via databaslistan och flera databasleverantörer planerar att öka inslagen av AI i sina tjänster. AI kan användas för att utöka själva sökresultatet men även för till exempel relevansrankning eller för att i vissa databaser skapa sammanfattningar.