Skriv- och språkhandböcker är ett viktigt stöd i ditt uppsatsskrivande

Foto på fem språk- och skrivhandböcker som står och ligger på ett bord.

När du är i full gång med ditt uppsatsskrivande kan det vara klokt att ta hjälp av skriv- och språkhandböcker. De är fyllda med praktiska råd och information som kan underlätta ditt skrivande. Vissa av böckerna vänder sig till alla studenter, medan andra ger råd om uppsatsskrivande inom ett specifikt ämne.

Vad är skillnaden mellan skrivhandböcker och språkhandböcker?

En skrivhandbok kan beskrivas som en guide till akademiskt skrivande. En sådan bok kan vara ett stöd genom hela skrivprocessen, från planering och första utkast till opposition. I en skrivhandbok om uppsatsskrivande hittar du information om vilken funktion olika kapitel har i texthelheten, hur de ska relateras till varandra, hur argumentationen byggs upp, hur metod- eller diskussionskapitel skrivs och vilken stil som är lämplig för uppsatsgenren. I en ämnesspecifik skrivhandbok får du råd om hur en uppsats brukar utformas inom just ditt ämne.

En språkhandbok är i stället en guide till ett korrekt och formellt språk som är anpassat till textgenren och mottagaren. Till språkhandböcker hör skrivregler, ordlistor och olika typer av ordböcker. De flesta skriv- och språkhandböckerna finns placerade i U1120 i huvudbiblioteket. Utlåningsexemplar står på hyllorna 808.02 och 808.066.