Disponera din text och skapa en röd tråd
I akademiska texter ställs det höga krav på struktur och textbindning. Det är därför viktigt att du planerar hur du ska strukturera din text och att du är noga med att signalera strukturen. En genomtänkt struktur med klara samband hjälper dig nämligen att förmedla innehållet mer effektivt. Den gör det också lättare för andra att läsa din text och orientera sig i den.
Alla texter som du skriver i din utbildning behöver ha en logisk och tydligt markerad struktur. Att skissa på en strukturplan kan därför vara ett viktigt första steg för att få ordning på stoffet och tankarna. Korta skrivuppgifter har ofta en tredelad struktur bestående av en inledande del, en huvuddel och en avslutning. I en uppsats följer ett antal på förhand bestämda kapitel på varandra i en förväntad ordning, och det finns oftast en färdig mall som tillhandahålls av ämnet som stöd i struktureringsarbetet.
För att din text ska ha en tydlig struktur, behöver du skapa ordning och framhäva samband mellan textens olika delar även inuti kapitel och avsnitt. Där är det styckeindelning som är ditt främsta redskap för att visa vad som hör ihop och utgör en tankegång. Förutom en tydlig disposition och styckeindelning är sambanden mellan kapitel, stycken och meningar viktiga att framhäva. Det kan du göra på flera sätt. Läs mer om det i vår läs- och skrivguide.