Nyheter från universitetsbiblioteket
-
Anmäl dig till doktorandkursen Academic Writing
Doktorandkursen Academic Writing ges regelbundet och syftar till att vässa dina skrivkunskaper så att du lättare kan skriva bättre texter på engelska. Kursen ger dig tre högskolepoäng och är uppdelad på fem träffar.
-
Cochrane Interactive Learning – för dig som ska göra en systematisk översikt
Cochrane Interactive Learning är en lärresurs om att göra systematiska litteraturöversikter, där du steg för steg går igenom arbetsprocessen och vad som är bra att tänka på.
-
Cabell's Predatory Reports är en värdefull resurs som hjälper dig att undvika rovtidskrifter vid publicering
Rovtidskrifter är oseriösa tidskrifter som prioriterar vinst framför vetenskaplig integritet och som inte uppfyller alla de krav som ställs på vetenskapliga tidskrifter. Att bli publicerad i en rovtidskrift kan minska trovärdigheten för din forskning.
-
Upptäck oavsiktlig plagiering med hjälp av iThenticate
iThenticate är ett textgranskningsverktyg som kan användas av forskare för att kontrollera oavsiktlig plagiering. Resultatet ger information om graden av likhet mellan det uppladdade forskningsarbetet och tidigare publicerat material.
-
Disponera din text och skapa en röd tråd
I akademiska texter ställs det höga krav på struktur och textbindning. Det är därför viktigt att du planerar hur du ska strukturera din text och att du är noga med att signalera strukturen. En genomtänkt struktur med klara samband hjälper dig nämligen...
-
Han Kang tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024
Den sydkoreanska författaren Han Kang är årets vinnare av Nobelpriset i litteratur.
-
Stöd i skrivande för dig som skriver på ett annat språk än det du behärskar bäst
Du som har svenska som andraspråk eller skriver på engelska erbjuds i höst stöd på ett antal öppna skrivtillfällen, där du kan arbeta med din text och ställa frågor till våra skrivhandledare.
-
Hur du använder källor i akademisk text
Akademiskt skrivande är förankrat i källor. Oavsett vilken skrivuppgift du får, kommer du i dina resonemang behöva stödja dig på fakta ur kurslitteraturen och andra källor.
-
Hitta fler strategier för att läsa kurslitteraturen
Undrar du hur du ska hinna läsa all kurslitteratur? Som ny student är det lätt att känna oro över mängden litteratur i varje delkurs. I vår läs- och skrivguide får du tips på smarta och effektiva sätt att ta dig an texterna.
-
Nya publiceringsavtal med JMIR, eLife och Copernicus
Under april och maj har Örebro universitet gått med i ytterligare publiceringsavtal med vetenskapliga förlag.