Primo FAQ

Har du någon fråga eller något du tycker är krångligt när du använder Primo? Nedan har vi sammanställt en lista med vanligt förekommande frågor och svar på dem.

Vanligt förekommande frågor om Primo:

Klicka på ”Logga in” längst upp till höger. Är du student eller anställd loggar du in med ditt ORU-konto. Om du är privatperson eller anställd på Region Örebro län loggar du in med lånekortsnummer/personnummer och lösenord.

Om du är student kan det bero på att du inte har aktiverat ditt Universitetskort för att användas som lånekort. Detta gör du i Studenttjänster.

Det kan också bero på att lånekortet har gått ut. I så fall kan du kontakta biblioteket så hjälper vi dig.

Är det fortfarande problem kan det vara användarnamnet eller lösenordet som är fel på något sätt. Vänd dig i så fall till IT-service.

Du loggar in i Primo när du vill hantera dina lån eller ställa dig i kö på böcker.

Du behöver också logga in i Primo för att hemifrån få tillgång till digitala resurser såsom databaser och e-böcker.

För studenter och universitetspersonal är lösenordet samma som för ORU-kontot. Som student kan du byta lösenord till ORU-kontot här.


Om du är privatperson eller anställd inom Region Örebro län kan du byta lösenord genom att först klicka på Logga in och välja alternativet Lånekortsnummer/personnummer. Sedan klickar du på länken Klicka här för att återställa ditt lösenord under lösenordsrutan. Du skickas nu till en sida där du kan ange antingen din e-postadress eller personnummer. Tryck sedan på Send så får du ett mail med en länk där du kan ange ett nytt lösenord.

Sök fram boken du vill ställa dig i kö på i Primo och klicka på titeln. Därefter loggar du in för att kunna ställa dig i kö. Precis ovanför “Placering” hittar du knappen "reservera".

Det kan bero på flera saker:

  • Något/några exemplar står på hyllan.
  • Du kan inte ställa dig i kö på KURSREF.
  • Du har förseningsavgifter på minst 100 kr.
  • Lånekortet har gått ut.
  • Felkatalogisering. En bok har blivit katalogiserad som REF fast den inte är det.

De vanliga vecko- och treveckors-lånen kan inte köas på om de står i hylla.

Utlånade KURSREF kan du heller inte ställa dig i kö på.

Material i magasin som inte är utlånat kan däremot reserveras/beställas.

I övrigt gäller olika regler för olika grupper och olika typer av material:

  • Distansstudenter kan reservera allt utom REF och KURSREF och bor de utanför Örebro kan de få det hemskickat.
  • Personal på Region Örebro län kan reservera allt utom REF och KURSREF. 

Det hämtställe du väljer styr vilken bok du ställer dig i kö på. Väljer du att hämta den på Medicinska biblioteket är det boken från det biblioteket du köar på.

Nej.

Det går tyvärr inte i Primo. Skicka ett mail till biblioteket@oru.se med reservationen, eller beställ noten/erna i informationsdisken.

Böckerna lånas om automatiskt tre dagar före återlämningsdatumet om ingen står i kö på boken. Du kan också låna om manuellt om du loggar in i Primo och går in under fliken Lån.

Om du klickar på bokens placering i Primo så får du upp en lista på alla exemplar av boken. I kolumnen “Status” står återlämningsdatum om boken är utlånad.

Ja, för att betala din förseningsavgift går du in under ”Mina sidor” och fliken "Avgifter". Välj sedan ”Betala avgifter” och följ de instruktioner som kommer fram.

Om du klickar på en bokens titel så står det var boken är placerad i rutan under rubriken “Placering”. Klickar då på “Karta” till höger om placeringen får du upp en karta som visar var du hittar den avdelning boken står på. 

Genom att klicka i avgränsningen ”Tillgänglig” får du bara träff på det tryckta material som finns tillgängligt på våra bibliotek. Men då kommer både böcker och tidskrifter med. Om du enbart vill söka på böcker behöver du även klicka för resurstypen “Böcker”. Eftersom vi har tre fysiska biblioteksbyggnader får du träff på böcker från alla våra bibliotek.

Ett annat sätt att filtrera är att direkt välja avgränsningen “Bibliotek”. Genom att välja ett av våra bibliotek avgränsar du till det material som finns fysiskt på just det biblioteket. Även då behöver du göra avgränsningen till resurstyp “Böcker” om du vill slippa att få med tidskrifter.

Med “General collection” menas att boken finns i bibliotekets öppna samling, det vill säga ute i biblioteket (till skillnad från böcker som står i magasin). Finns boken i öppen samling får du själv gå och hämta den i hyllan.

Det står för ”magasin”. I regel förvaras äldre årgångar av de tidskrifter biblioteket prenumererar på i magasin. Även äldre böcker magasineras ibland. Böcker och tidskrifter som står i magasin behöver reserveras för att bli upphämtade.

Läs mer om hur magasinsbeställningar går till här.

Under Placering finns uppgifter om vilka årgångar som biblioteket har tillgång till. 

Nästan alla resurser visas i Primo, men inte riktigt allt. Ibland behöver du söka i en specialdatabas istället, till exempel om du söker svenskspråkiga dagstidningsartiklar eller avhandlingar. Du kan läsa mer på Primos startsida.

Använd Primo om du söker tryckta böcker, e-böcker eller vetenskapliga artiklar.

Primo ger en bra överblick över vilka resurser som finns inom ett ämne, särskilt vid sökning på tvärvetenskapliga ämnen kan Primo vara bra.

Vid mer specialiserade sökningar, exempelvis vid uppsatsarbeten, rekommenderar vi att du använder de ämnesindelade databaserna. I ämnesguiderna hittar du tips på användbara databaser i ditt ämne.

Libris använder du om du vill söka specifikt efter avhandlingar. Under avgränsningen ”Typ” finns möjlighet att välja ”avhandlingar”. Om du söker med avgränsning avhandlingar i Primo får du också med examensarbeten.

Libris kan du också använda om du vill se om en bok finns på ett annat högskole- eller forskningsbibliotek. För studenter och anställda på Örebro universitet går det bra att beställa hit böcker från andra bibliotek på fjärrlån.

Klicka på “Huvudbiblioteket Placering”. Där syns även återlämningsdatum.