This page in English

iThenticate

iThenticate är ett textgranskningsverktyg som forskare kan använda för att kontrollera för likhet och potentiell plagiering. Uppladdade manuskript jämförs mot en omfattande databas. Resultatet ger information om graden av likhet mellan ditt arbete och tidigare publicerat material.

Granskningen utförs mot en databas som bland annat täcker 97% av de 10 000 mest citerade tidskrifterna samt miljarder webbsidor.

Var medveten om att iThenticate i grunden är ett textmatchningsverktyg. Tjänstens ”similarity report” (likhetsrapporten) upplyser användaren om innehållsmatchningar i databasen, men iThenticate kan inte bedöma om plagiat förekommer eller ej. Markerad text i rapporten kan inkludera text som har citerats och källhänvisats korrekt. Du måste själv verifiera att varje markerat avsnitt har citerats, sammanfattats eller parafraserats korrekt.

iThenticate används i samband med publicering av forskningsarbeten. För studentuppsatser används Ouriginal. ”AI Writing detection” erbjuds som ett separat tillägg, och ingår inte i universitetets iThenticate-avtal.

Tjänsten är tillgänglig för anställda och forskare knutna till Örebro universitet, men inte för studenter. Autentisering med ORU-konto krävs.

Till databasen Till databaslistan

Licensmodellen för universitetets konto baseras på ett begränsat antal årliga uppladdningar. Det är därför viktigt att inte ladda upp fler versioner än nödvändigt av ett manuskript. Som riktlinje bör du endast ladda upp en ny version när du har gjort betydande ändringar i det.

Sträva efter att använda filtren i gränssnittet för att exkludera eller inkludera vissa block (t.ex. abstrakt, bibliografi osv.), istället för att göra ändringar i dokumentet och sedan ladda upp en ny version.

Är ni flera som samarbetar kring ett manuskript bör endast en av er ladda upp filen till iThenticate. Den personen kan sedan dela likhetsrapporten med andra genom att klicka på nedladdningsknappen i gränssnittet, och sedan välja att dela den via e-post.

Information om hur du kommer igång, och om de olika stegen i processen, finns i leverantörens användarguide.

För information om och tolkning av den likhetsrapport som systemet genererar, se sidan "Overview of the Similarity Report".

Inställningar

Du kan välja att exkludera vissa delar av ditt manuskript från textmatchningsprocessen. Vad som är lämpligt exkludera beror på hur dokumentet är utformat. Ofta väljer man att exkludera abstract och bibliografi. Exkluderingar av vissa delar kan du dels göra i själva likhetsrapporten, dels under Settings när du loggat in i tjänsten.

Funktionen "Doc-to-Doc"

För att jämföra ett dokument mot ett mindre antal utvalda dokument kan du använda funktionen ”Doc-to-Doc”. Detta gör det möjligt att jämföra ett primärt dokument mot upp till fem jämförelsedokument. Med denna funktion körs likhetsrapporten endast mot de valda jämförelsedokumenten, och inte mot den större databasen.

Att ladda upp ett primärt dokument kommer att dra av en uppladdning från licenspotten. De jämförelsedokument som sedan laddas upp kommer inte att belasta potten ytterligare.

Möjlighet att radera uppladdade manuskript

När du har slutfört likhetskontrollen, och inga ytterligare kontroller av samma dokument behövs, finns möjlighet att ta bort materialet. Ta då först bort materialet under ”My Files”. För att ta bort materialet permanent behöver du även ta bort det från papperskorgen.

Användare av tjänsten bör vara medvetna om att vissa av leverantörens servrar finns utanför EU. I den risk- och sårbarhetsanalys som genomförts bedöms dock risken vara låg att personuppgifter överförs till tredje land.