Från Linje 14 till världen: ”En utbildning gör ditt liv så mycket enklare”
När det var stökigt hemma blev Linje 14 en trygg hamn, berättar Nebe Almayahi. Foto: Oskar Omne.
Hon har guidat näringslivstoppar i Bagdad och skrivit tal åt Carl Bildt. Nu driver entreprenören Nebe Almayahi sitt eget startupbolag som ska bidra till ett samhälle med mer mångfald och inkludering. Allt började med Linje 14 hemma på Vivallaskolan.
Nebe Almayahi växte upp i en stor familj i stadsdelen Vivalla i Örebro och är den första i sin familj som tagit en universitetsexamen. Men att läsa vidare var ingen självklarhet.
Det var tufft hemma. Mamma var sjuk och vi hade det knapert ekonomiskt. Det var jag som fick fylla i ansökan om socialbidrag varje månad och jag tog stort ansvar för mina yngre syskon.
Skolan var viktig för Nebe Almayahi. En trygg plats, där varje dag var den andra lik. Studiestödet på Linje 14 blev ett sätt att få dröja sig kvar i den trygga världen ännu en stund.
– Det var en bra ursäkt att komma hem sent. När det var stökigt hemma blev Linje 14 en trygg hamn, berättar hon.
Gymnasiet blev en chock
Och Nebe Almayahi var duktig i skolan. Men när hon kom till gymnasiet blev det svårt.
– Gymnasiet blev en jättechock. Jag insåg vilket kunskapsglapp det fanns mellan mig och dem som vuxit upp i andra världar och gått på andra skolor. Men jag kämpade mig igenom.
Efter gymnasiet fick hon jobb på ett lager, där cheferna såg hennes potential. Strax försörjde Nebe Almayahi sin familj när hon som 19-åring ansvarade för 40 personer hos DHL i Örebro. Men chefen uppmuntrade henne att söka till högre studier.
När hon berättade för sin mamma att hon kommit in på drömutbildningen i rättsvetenskap med internationell inriktning vid Örebro universitet möttes hon av skepsis.
– Är du verkligen säker? Du tjänar ju så bra, sa mamma. I hennes värld studerar man för att få ett arbete och jag hade ju redan fått jobb, minns Nebe Almayahi.
Från universitetet ut i världen
Nebe Almayahi trivdes på universitetet. Utbildningen ledde till praktik på Utrikesdepartementets EU-enhet, vilket blev inledningen på en sju år lång karriär utomlands. Två år som diplomat på svenska ambassaden i Bagdad med uppdrag att öka svensk export och fem år på Business Sweden i Dubai där hon jobbade med att stötta svenska företag i Mellanöstern.
Nu har hon flyttat hem till Sverige och bosatt sig i Stockholm med man och barn. Under föräldraledigheten fick hon idén till det startup-bolag hon driver: Teint, vars första produkt är plåster i olika nyanser – för alla hudfärger.
– Jag stod i en matbutik med min dotter i famnen och tittade på en man med mörk hud och ett beige plåster i pannan. Idag säljs våra plåster i apotek och hos återförsäljare i hela landet. I vår lanserar vi ännu en produkt som bygger på mångfald och inkludering. Det känns som att allt jag har varit med om och allt jag vill förändra med världen konkretiseras i Teint, berättar hon.
”Det räcker inte med talang – du behöver en utbildning”
I affärstidningar och näringsliv sprids nu berättelsen om Nebe Almayahis resa från Vivalla ut i världen – och hem igen. Som entreprenör, projektledare och föreläsare är hon nu en förebild för andra. Precis som hon själv fick möta inspirerande förebilder genom Linje 14 för 20 år sedan.
Högstadietiden är så viktigt, det är en period som formar dig för resten av livet. Kan jag inspirera andra att våga satsa så känns det som att cirkeln sluts. Att jag får "pass it forward" till någon annan som är i liknande situation som jag var i som ung. Det är viktigt för mig.
Hon kan inte nog betona värdet av en universitetsutbildning.
– Att ha en utbildning är så otroligt viktigt. Det är en box du måste checka och som gör ditt liv så mycket enklare. Det räcker inte med bara talang, du behöver hårda fakta att visa upp. En akademisk utbildning ger dig en metodik och ett sätt att tänka som du har med dig hela livet. It’s a must have. Med en utbildning kommer du inte att behöva kämpa lika mycket, säger Nebe Almayahi.
Nebe Almayahi är född i Irak och uppvuxen i Örebro. Hon har en examen i rättsvetenskap med internationell inriktning från Örebro universitet.
Hon har arbetat två år som diplomat på svenska ambassaden i Bagdad med uppdrag att öka svensk export och fem år på Business Sweden i Dubai med att stötta svenska företag i Mellanöstern.
Just när är hon projektledare för ett mjukvaruföretag inom läkemedelsindustrin och driver samtidigt startup-bolaget och varumärket Teint, som designar hållbara och inkluderande produkter. Den första produkten är plåster i nyanser som passar alla hudfärger.
”Jag vill visa att mångfald, inkludering och lönsamhet hänger ihop,” säger hon.