Örebroforskares krönikor om mat och hälsa i Nerikes Allehanda
I två års tid har forskare vid Örebro universitet skrivit vetenskapskrönikor i Nerikes Allehanda. Forskarna Robert Brummer, Johanna Björklund och Henrik Scander skriver om mat och hälsa.
Här har vi samlat deras hittills publicerade krönikor.
Krönikorna publiceras på fredagar i NA:s papperstidning, i e-tidningen och även på www.na.se. NA ingår i koncernen Bonnier News Local som innefattar 40 tidningstitlar och forskarnas krönikor publiceras i drygt 20 av koncernens tidningar, bland annat i Västerås, Falun och Sundsvall.
-
Så kan du skåla lika mycket för planeten som för dig själv
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så ska du tänka efter det senaste köttlarmet
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Min väg framåt: Ett naturpositivt liv
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Låt din mage vara din egen hälsoguide
Samira Prado forskar om mat och hälsa, med särskilt fokus på hur kosten påverkar ämnesomsättningen, särskilt tarmrelaterad ämnesomsättning, och dess roll i utvecklingen av kroniska sjukdomar.
-
”Grythyttan ett nav för restaurangindustrin”
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Kött eller inte kött – det är frågan
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Vatten – allt annat än vanligt så här i rötmånaden
Johan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet.
-
Så slipper du krånglande mage på semestern
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Vad gör mikroorganismerna i maten – egentligen?
Johan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet.
-
Tänk så här – när du väljer rosévin
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så påverkas du att ta ohälsosamma beslut
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Därför borde du dricka te – till maten
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Expertens råd: Så äter du julbord utan att storkna
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Framtidens jordbruk – i en glänta i skogen
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Inga elsparkcyklar – då blir vi bättre i magen
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Svenska fikan – en kulturskatt eller en hälsorisk?
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Skolmaten – ett utmärkt sätt att lära sig matte
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Blir man sjuk av ultraprocessad mat?
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Jag är min egen ceremonimästare – varje dag
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Självförsörjning ger mat på bordet i en osäker värld
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Så kan klassisk musik få din mage att må bra
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Då är mitt liv som Zlatans – med lägre lön
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Visst är fisk nyttigt – men se upp med hur du väljer
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Bakterier på burk – för att klara vabruari
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Så kan du smaksätta ditt liv – med egen snaps
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Goda råd när maten blir dyrare och julen gjort hål i plånboken
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.