Örebroforskares krönikor om mat och hälsa i Nerikes Allehanda
I två års tid har forskare vid Örebro universitet skrivit vetenskapskrönikor i Nerikes Allehanda. Forskarna Robert Brummer, Johanna Björklund och Henrik Scander skriver om mat och hälsa.
Här har vi samlat deras hittills publicerade krönikor.
Krönikorna publiceras på fredagar i NA:s papperstidning, i e-tidningen och även på www.na.se. NA ingår i koncernen Bonnier News Local som innefattar 40 tidningstitlar och forskarnas krönikor publiceras i drygt 20 av koncernens tidningar, bland annat i Västerås, Falun och Sundsvall.
-
Låt din mage vara din egen hälsoguide
Samira Prado forskar om mat och hälsa, med särskilt fokus på hur kosten påverkar ämnesomsättningen, särskilt tarmrelaterad ämnesomsättning, och dess roll i utvecklingen av kroniska sjukdomar.
-
”Grythyttan ett nav för restaurangindustrin”
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Kött eller inte kött – det är frågan
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Vatten – allt annat än vanligt så här i rötmånaden
Johan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet.
-
Så slipper du krånglande mage på semestern
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Vad gör mikroorganismerna i maten – egentligen?
Johan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet.
-
Tänk så här – när du väljer rosévin
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så påverkas du att ta ohälsosamma beslut
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Därför borde du dricka te – till maten
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Expertens råd: Så äter du julbord utan att storkna
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Framtidens jordbruk – i en glänta i skogen
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Inga elsparkcyklar – då blir vi bättre i magen
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Svenska fikan – en kulturskatt eller en hälsorisk?
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Skolmaten – ett utmärkt sätt att lära sig matte
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Blir man sjuk av ultraprocessad mat?
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Jag är min egen ceremonimästare – varje dag
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Självförsörjning ger mat på bordet i en osäker värld
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Så kan klassisk musik få din mage att må bra
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Då är mitt liv som Zlatans – med lägre lön
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Visst är fisk nyttigt – men se upp med hur du väljer
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Bakterier på burk – för att klara vabruari
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Så kan du smaksätta ditt liv – med egen snaps
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Goda råd när maten blir dyrare och julen gjort hål i plånboken
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.