Så kan du skåla lika mycket för planeten som för dig själv

Glögg.

Nu stundar julen – årets mest paketeringstäta tid. Under glöggmingel, julmiddagar och när vi slår in julklappar ökar konsumtionen av både drycker och förpackningar.
I sin senaste krönika reflekterar forskaren Henrik Scander över hur vi kan använda denna tid till att tänka över våra vanor och välja alternativ som är bättre för miljön.

Det finns en intressant motsättning i att balansera hållbarhet med vår strävan efter att unna oss något extra, särskilt under högtider. Lyxen att välja en dryck av extra hög kvalitet, förpackad i exklusivt material, kan ibland kännas som en självklar del av njutningen.
Här kan vi ställa oss frågan: Är det möjligt att njuta av det lilla extra på ett sätt som samtidigt är hållbart? Kan vi skapa en kultur där lyx inte nödvändigtvis betyder maximal resursförbrukning, utan snarare kvalitet och omtanke, om oss själva och planeten?

Läs mer i Henrik Scanders krönika i Nerikes Allehanda: Så kan du skåla lika mycket för planeten som för dig själv