Julia Rode och Ines Trindade gästade Food & Health@ORU: ”Fantastisk plattform”
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU. I fredags gästade forskarna Julia Rode och Ines Trindade seminariet och berättade om samspelet mellan tarm och hjärna.
Seminarieserien Food & Health@ORU arrangeras av Samverkansplattformen Mat och hälsa.
- Här kan du ta del av våra tidigare inspelade seminarier.
- Håll utkik efter kommande Food&Health@ORU- seminarier på plattformens hemsida.
- Nyfiken på kommande event, workshoppar och nyheter inom mat och hälsa? Prenumerera på Samverkansplattformen Mat och hälsas nyhetsbrev.
Hallå där, Julia Rode, biträdande lektor i biomedicin, och Ines Trindade, biträdande lektor i psykologi. Nyligen deltog ni på seminarieserien Food & Health@ORU för att presentera er forskning om samspelet mellan tarm och hjärna, och hur psykologiska och näringsmässiga interventioner kan påverka tarm- och hjärnhälsa.
Hur var det att föreläsa på seminarieserien Food & Health@ORU?
– Jag älskar vetenskaplig kommunikation, och frukostseminarieserien är en fantastisk plattform som lyfter allt inom mat och hälsa, både för lyssnare och talare, säger Julia Rode.
Varför är det viktigt för er att presentera din forskning i den här typen av sammanhang?
– Att presentera i sådana här sammanhang är en utmärkt möjlighet att sprida kunskap över olika forskningsfält och verksamma sektorer, vilket potentiellt kan bidra till att implementera lösningar som är till nytta för allmänheten, säger Ines Trindade.
– Det är fantastiskt vilka effekter ”rätt” kost kan ha. Med den breda publiken märker man verkligen intresset för kostens inverkan på hjärnhälsan. Ändå finns det många myter på området. Som forskare har vi ett ansvar att utbilda och säkerställa att påståenden stöds av tillförlitlig evidens. Ju fler lyssnare vi når, desto starkare blir kunskapen, säger Julia Rode.
Var det någon fråga som dök upp under seminariet som ni tar med er?
– Att vi definitivt borde gräva djupare i mekanismerna bakom interaktioner mellan kost, tarm och hjärna, säger Julia Rode.
Har seminariet gett några konkreta resultat som ni kan arbeta vidare med?
– Jag har diskuterat ett potentiellt samarbete med en forskarkollega på Örebro universitet, direkt efter seminariet. Att presentera tillsammans med Julia visade att vårt tvärvetenskapliga samarbete fungerar väl och är mycket relevant, säger Ines Trindade.
Text: Jesper Eriksson
Foto: Jasenka Dobric