John Brauer och Jonas Andersson gästade Food & Health@ORU
John Brauer och Jonas Andersson. Jonas Andersson, verksamhetsledare för Örebro Stadsmissions Matcentral, berättade om möten med utsatta människor och vikten av att civilsamhället bidrar till större insikt och påverkan i dessa frågor.
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU.
I fredags gästade John Brauer, forskare i socialt arbete, och Jonas Andersson, verksamhetsledare för Örebro Stadsmissions Matcentral, frukosten för att berätta om hur vi kan förse utsatta människor med både hållbar och hälsosam mat.
Seminarieserien Food & Health@ORU arrangeras av Samverkansplattformen Mat och hälsa.
- Här kan du ta del av våra tidigare inspelade seminarier.
- Håll utkik efter kommande Food&Health@ORU- seminarier på plattformens hemsida.
- Nyfiken på kommande event, workshoppar och nyheter inom mat och hälsa? Prenumerera på Samverkansplattformen Mat och hälsas nyhetsbrev.
Hallå där, John Brauer, forskare i socialt arbete, och Jonas Andersson, verksamhetsledare för Örebro Stadsmissions Matcentral. Nyligen deltog ni i seminarieserien Food & Health@ORU, där ni pratade om hur vi kan säkerställa tillgång till hållbar och hälsosam mat för människor i social och ekonomisk utsatthet.
I dag gästade ni seminarieserien Food & Health@ORU. Hur kändes det?
– Det är alltid värdefullt att dela med sig av pågående forskning med publik utanför universitetet men även forskare inom andra ämnen. Vad gäller matfattigdom och matbanker ser jag ett stort behov av tvärvetenskapliga angreppssätt där jag tror att initiativ som Food & Health@ORU är viktiga mötesplatser för att få till stånd detta, säger John Brauer.
Var det någon fråga som dök upp under seminariet som du tar med dig?
– Flera stycken. Bland annat frågan om hur vi – förhoppningsvis tillsammans med akademin – kan underlätta för våra målgrupper att göra mer medvetna val i ”butik”, utifrån aspekter som hälsosam och hållbar mat utan att för den sakens skull styra. Lite mer av nudging, säger Jonas Andersson.
– Komplexiteten i att förena de tre hållbarhetsgrunderna, socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Matbanker är ett exempel på initiativ som bidrar till ekonomisk och ekologisk hållbarhet men som går att problematisera ur ett socialt perspektiv då de speglar brister i välfärdsstaten i och med att många upplever stora svårigheter att bekosta något så basalt som mat med det ekonomiska stöd som välfärdsstaten erbjuder. Ytterligare en fråga jag kommer fundera vidare på rör den stigmatisering som är förknippad med matfattigdom och matbanker, säger John Brauer.
Har seminariet gett några konkreta resultat som du kan arbeta vidare med?
– Ja, i form av nya kontakter, och där har jag redan bokat in ett par möten med representanter från universitetet, säger Jonas Andersson.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric