Bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år
De flesta förknippar nog bakterier med sådant som luktar illa eller gör dig sjuk. Men utan bakterier skulle våra kroppar inte fungera och vi skulle ha mycket, mycket tråkigare mat.
I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år.
Människor har använt sig av mikroorganismer i livsmedel under många tusen år för att påverka smak, konsistens, syrlighet och hållbarhet.
I dag finns en mycket stor grupp av livsmedel där mjölksyrabakterier används för att ge produkten önskad smak och arom och öka hållbarheten. De vanligaste är olika mejeriprodukter och det är egentligen bara vanlig mjölk och grädde som inte fermenteras. Allt annat som smör, gräddfil, crème fraiche, filmjölk, yoghurt, kefir och förstås alla ostar tillverkas med hjälp av olika arter av mjölksyrabakterier.
Mjölksyrabakterier kan också användas som probiotika. Det finns nu mycket starka bevis för att tillförsel av probiotiska bakterier kan minska biverkningar i mag-tarmkanalen efter antibiotikabehandling och korta sjukdomstiden vid vissa luftrörsinfektioner.
Läs mer i Johan Schnürers i Nerikes Allehanda: Bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år