Anna Ström gästade Food&Health@ORU: "Vi ska arbeta vidare med hur vi kommunicerar kring hälsa och mat"

Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet, och Anna Ström, biträdande professor vid Chalmers tekniska högskola, berättade om det nationella forskningscentret PAN Swedens pågående arbete och delade med sig av resultat och framtidsplaner.
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU.
Förra veckan gästade Chalmersforskaren Anna Ström frukosten för att prata om växtbaserade proteiner och deras betydelse för hälsa och välmående.
Seminarieserien Food & Health@ORU arrangeras av Samverkansplattformen Mat och hälsa.
Här kan du ta del av våra tidigare inspelade seminarier.
Håll utkik efter kommande Food&Health@ORU- seminarier på plattformens hemsida.
Nyfiken på kommande event, workshoppar och nyheter inom mat och hälsa? Prenumerera på Samverkansplattformen Mat och hälsas nyhetsbrev
Hallå där, Anna Ström, biträdande professor vid Chalmers tekniska högskola och biträdande föreståndare för det nationella forskningscentret PAN Sweden! Nyligen deltog du i seminarieserien Food & Health@ORU, tillsammans med Robert Brummer, där ni presenterade forskning om hur växtbaserade proteiner kan bidra till en mer hållbar livsmedelskedja, men också vilka utmaningar som finns kopplade till smak och hälsa.
Varför är det viktigt för dig att presentera din forskning i den här typen av sammanhang?
– Andra sammanhang än forskarsamhället ger bra insikt i hur man kommunicerar, vilka ord man använder, vad som är lätt att ta till sig och vad som inte är det. Förhoppningsvis ger det också mottagaren insikt i att allt inte är svart eller vitt. Det finns också mycket vi forskare kan bidra med för att stötta olika yrkesgrupper i frågor som vi kanske inte alltid reflekterar över direkt. Dessutom ska forskningen självklart vara tillgänglig med tanke på att den finansieras av skattemedel, och då ger sammanhang som detta en möjlighet för mig som forskare att nå målgrupper jag annars inte når.
Var det någon fråga som dök upp under seminariet som du tar med dig?
– Ja, vi kommer att arbeta vidare med hur vi kommunicerar om hälsa och mat mer nyanserat.
Har seminariet lett till några konkreta resultat som du kan arbeta vidare med?
– Vi insåg att vi behöver arbeta mer med kommunikation och hur vi väljer de ord och begrepp vi använder.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric