Food & Health@ORU: Växtbaserade proteiner för hälsa och välmående
28 mars 2025 08:45 – 09:30 Labbet, alternativt online (Zoom)
Välkommen till detta Food &Health@ORU-seminarium som kommer att handla om växtbaserade proteiner för hälsa och välmående. Dagens gäster är Anna Ström, biträdande professor vid Chalmers, och Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet.
Food & Health@ORU: Växtbaserade proteiner för hälsa och välmående
- Datum: Fredagen den 28 mars 2025.
- Plats: Innovasalen, Labbet, campus Örebro, alternativt online (Zoom).
- Tid: Frukost serveras från 08.00. Seminariet pågår mellan 08.45 och 09.30.
- Språk: Presentationen ges på svenska men frågor kan ställas på engelska.
Arbetet med att begränsa miljöpåverkan från animaliska livsmedel inkluderar en övergång till produktion och konsumtion av växtbaserade proteiner. Dessa proteiner kan dock vara sämre än animaliska med avseende på deras hälsoeffekter och upplevda smak.
Växtbaserade proteiner för hälsa och välmående – det är titeln på ett nationellt forskningscentrum som koordineras av Örebro universitet, annars känt som PAN Sweden. Ett antal akademiska partners tillsammans med aktörer från såväl näringslivet som offentlig sektor arbetar för att klargöra sambanden mellan bearbetning, struktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentation av växtproteiner och effekter på tarm-, metabolisk och mental hälsa. Vidare studeras sensoriska och konsumentbeteendeaspekter samt hur policys, strategier och regelverk kan stödja övergången till växtbaserade proteiner.
Välkommen till detta seminarium Food & Health@ORU, där föreståndare och biträdande föreståndare för PAN Sweden berättar om centrets pågående arbete och delar med sig av resultat och framtidsplaner.
Medverkande:
- Anna Ström, biträdande professor och vice styrkeområdesledare för Kemi och kemiteknik vid Chalmers tekniska högskola.
- Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet.
Moderator:
- Lavinia Gunnarsson, verksamhetsledare för samverkansplattformen Mat och hälsa.