Testcase: Forskare utvecklar hållbar och hälsosam dryckesmeny
Testcaset "Framtidens drycker: ett samarbete för hållbara smakupplevelser" handlar om att skapa en dryckesmeny där man får en mix av både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker. Projektet drivs av Samverkansplattformen Mat och hälsa och Bryggerikrogen i Nora.
"Framtidens drycker: ett samarbete för hållbara smakupplevelser" sker i samarbete mellan Örebro universitet och Bryggerikrogen Nora och medfinansieras av Europeiska unionen, Tillväxtverket och Region Örebro län.
Branschen märker av en ökad efterfrågad på mer varierade dryckesalternativ, som passar olika smaker, hälsopreferenser och som också tar hänsyn till hållbarhetsperspektiv.
Ökad efterfrågan på varierade dryckesalternativ
Nu ska Henrik Scander, forskare i måltidskunskap vid Örebro universitet, tillsammans med Bryggerikrogen i Nora genomföra ett projekt där de ska utveckla en mer hållbar och hälsosam dryckesmeny till flerrättersmiddagar.
– Vi ville göra dryckespaketet tillsammans för att se vad vi kan få för utbyte av varandra. Jag hoppas att jag kan bidra med kompetens som man många gånger inte har tid med när man driver ett företag, som till exempel hållbarhetsberäkningar. Jag hoppas också kunna använda resultaten som undervisningsmaterial, säger Henrik Scander.
Målet med projektet är att ta fram en dryckesmeny med en balanserad mix av alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ, för att förbättra gästernas upplevelse och även öka medvetenheten om hälsosamma och hållbara val. Projektet ska också skapa en modell för hur restauranger kan integrera forskningsbaserade metoder för att förbättra sina tjänster.
Ska öka medvetenheten om hållbara och hälsosamma val
– Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck i kombination. Jag hoppas att vi kommer att få nya infallsvinklar och nya idéer till vår dryckesmeny, säger sommeliern Veronica Carlsson som driver Bryggerikrogen i Nora.
Att driva testcase är ett sätt att praktiskt testa forskning i praktiken, säger Lavinia Gunnarsson, verksamhetsledare för Samverkansplattformen Mat och hälsa.
– Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället. Det är också ett sätt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag och andra aktörer, säger Lavinia Gunnarsson.