”Hållbara mat- och dryckeskombinationer kan främja både ekologisk och ekonomisk hållbarhet”
Testcase med Bryggerikrogen, januari 2025. Pilotprojektet som ska utforska mat- och dryckeskombinationer för hälsosammare val drog i gång i höstas. Henrik Scander, forskare inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet, ger en lägesbild för projektet.
Läs mer om projektet "Framtidens drycker: ett samarbete för hållbara smakupplevelser".
Vår etnografiska pilotstudie om mat- och dryckeskombinationer genomförs som en del av vårt arbete på Örebro universitets samverkansplattform för mat och hälsa, där ett centralt mål är att skapa förutsättningar för hälsosammare val. Detta mål återspeglas även i studiens fokus, där vi undersöker hur akademi och näringsliv kan samverka för att fördjupa förståelsen av hur dessa kombinationer kan bidra till bättre hälsoval för konsumenter.
Genom deltagande observation på restaurangen Bryggerikorgen i Nora studerar vi hur personalen skapar och serverar dryckesmenyer och kombinationer. Vi undersöker också hur kommunikationen mellan kök, serveringspersonal och gäster påverkar upplevelsen och hur dessa val kan kopplas till hälsosammare alternativ. Hittills har jag varit närvarande vid menyprovningar, observerat inköp och kostnadsfördelningar, samt varit delaktig i serveringsarbetet för att få en inblick i det hantverk och de praktiker som omgärdar arbetet med dryckeskombinationer.
Nu fortsätter studien och i nästa skede kommer jag att arbeta direkt i service på restaurangen för att komma ännu närmare arbetet. Min tidigare erfarenhet som servitör och sommelier är viktig för det innanför-perspektiv jag hoppas kunna bidra med, men framför allt ser jag fram emot att återvända till restauranggolvet och få hälla vin och uppleva glada gäster, något som skiljer sig från att vara vid skrivbordet.
Några preliminära resultat som diskuteras visar hur hållbara mat- och dryckeskombinationer kan främja både ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Genom att använda lokalt producerade råvaror från Nora minskar vi klimatpåverkan och stödjer den lokala ekonomin. Dessutom skapas starkare sociala relationer mellan restauranger och producenter, vilket ger en autentisk upplevelse för gästerna.
Njutning som väg till hälsa är också en viktig aspekt. Hälsa handlar inte bara om näring, utan även om att skapa tillfredsställelse. Genom att kombinera kvalitativa ingredienser med njutbara smaker kan vi skapa måltider som både främjar hälsa och ger en känsla av välbefinnande.
Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete med njutning och hälsa och att dela fler insikter om hur akademi och näringsliv kan lära av varandra och tillsammans bidra till nya perspektiv på mat- och dryckeskombinationer som stödjer hälsosammare val.
Text: Henrik Scander