Samverkansplattformen Mat och hälsa | Case som kräver innovativa lösningar

Post-it-lappar.

Genom att driva konkreta testcase kommer samverkansplattformen arbeta för att förverkliga Mat och hälsa-profilens vision om att hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället, samt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag, aktörer i stödsystemet för innovation och den offentliga sektorn.

Workshops, forskarmobilitet och uppdrag som involverar studenter är några av de verktyg vi kommer att använda i arbetet med att utforma och genomföra case som kräver innovativa lösningar.

Är du intresserad av att veta mer om hur vi planerar att arbeta med case? Eller har du en idé på ett område där case skulle kunna vara möjligt? Kontakta oss!

Pågående case inom Mat och hälsa

Bryggerikrogen.

Forskare utvecklar hållbar och hälsosam dryckesmeny

Testcaset "Framtidens drycker: ett samarbete för hållbara smakupplevelser" handlar om att skapa en dryckesmeny där man får en mix av både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker. Projektet drivs av Samverkansplattformen Mat och hälsa och Bryggerikrogen i Nora.

Exempel på tidigare case vid Örebro universitet

Surdeg.

Surdegsforskning gav stor uppmärksamhet – men påverkade inte kundernas brödval

Redan 2019 kunde forskare slå fast att ett lokalt bakat surdegsbröd är mycket nyttigare än de industriellt producerade bröden som säljs i butik. Trots det är ljus limpa fortfarande det överlägset mest sålda brödet. Det finns mycket kvar att göra för att påverka hur människor värderar hälsoargument när de konsumerar mat, konstaterar Emanuel Eskilsson, ägare av bageriet Lokal.

Skolmatsal.

Maten blir en del av undervisningen på Finnerödja skola

Grönsakstoppen och modighetsdiagram – två idéer från elever på Finnerödja skola för att få fler att äta grönsaker. Skolan ska använda skolrestaurangen och köket som klassrum och tar tillsammans med forskare vid Örebro universitet fram en modell.

Gråärta.

Här testar 2 500 elever i Örebro län gråärta till lunch: "Perfekt till tacos"

Tusentals elever vid fem skolor i Örebro län fick äta gråärtsrulle till lunch och sedan betygsätta maten, som en del av doktoranden Magnus Westlings forskning. "Vi vill se om vi kan använda skolmaten för att introducera nya råvaror och tillverka nya maträtter, som är hållbara", Magnus Westling.

Projektledare

Lavinia Gunnarsson

Lavinia Gunnarsson Befattning: Samverkanskoordinator Organisation: Kommunikation och samverkansstöd

Profilsida: Lavinia Gunnarsson

E-post: bGF2aW5pYS5ndW5uYXJzc29uO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 303715

Rum: E2251

Lavinia Gunnarsson