Samverkansplattform Mat och hälsa
Nyheter
-
Varje kopp te blir en stund av eftertanke
Forskaren Henrik Scander har följt hela produktionskedjan för te i Sri Lanka, från skörd till färdig produkt. I sin krönika skriver han om varför valet av te spelar roll för både smak och rättvisa.
-
Medvetna kostvanor – din vän i mörka vintertider
Visste du att vårt psykiska mående påverkas av magen och tarmarna? I sin krönika skriver Julia Rode om hur kost och probiotika kan påverka hjärnan och hjälpa oss att hantera stress och negativa känslor.
-
Diego Montiel gästade Food & Health@ORU: ”Jag uppskattade att diskutera olika perspektiv”
I fredags gästade forskaren Diego Montiel Rojas frukosten för att berätta om vikten att balansera förändringar i fysisk aktivitet med rätt kost för bästa resultat – både på kort och lång sikt.
-
”Hållbara mat- och dryckeskombinationer kan främja både ekologisk och ekonomisk hållbarhet”
Testcase med Bryggerikrogen, januari 2025. Pilotprojektet som ska utforska mat- och dryckeskombinationer för hälsosammare val drog i gång i höstas. Henrik Scander, forskare inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet,...
-
Bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år
Utan bakterier skulle våra kroppar inte fungera och vi skulle ha mycket, mycket tråkigare mat. I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år.