Social Impact Lab 2025: Vill hjälpa fler att odla sin egen mat

Om fler människor producerade mat till sig och andra, skulle det kunna bidra till utveckling av ett matsystem som är hållbart både ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det är målet för Ulf Hanell, agronom och lärare i miljövetenskap.
Ulf Hanell är agronom och lärare i miljövetenskap vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Hans projekt handlar om att fler ska kunna bli delaktiga i sin matförsörjning. Det görs genom att beskriva ett enkelt och robust odlingssystem för odling av grönsaker, och fördjupa förståelsen kring några kritiska utmaningar för småskalig grönsaksproduktion.
Social Impact Lab
Ulf Hanell är agronom och lärare i miljövetenskap vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Hans arbete fokuserar på att undervisa om och utveckla naturpositiva livsmedelssystem.
Vilken samhällsutmaning vill du tackla med din idé?
– De flesta av oss saknar i dag anknytning till den mat vi äter. Grödorna odlas långt bort, processas med okända metoder och når oss som beresta och anonyma livsmedel. Utmaningarna för dagens matsystem är många och sammanlänkade, och därför måste också lösningarna utformas på systemnivå. Vi vet att matproduktionen har stor påverkan på den biologiska mångfalden, på klimatet och kretsloppen av näringsämnen, men det kan vara svårt att se hur vanliga medborgare kan påverka utvecklingen.
– Många vill även göra hälsosammare matval för sitt hushåll, något som ju kan vara lättare sagt än gjort. Ett sätt att närma sig dessa utmaningar är att bli mer delaktig i sin matproduktion, men detta innebär också utmaningar. Pallkragen är trevlig men ger inte så mycket mat, och större odlingar kräver resurser som tid och kunskap. Och på sommaren vill man ju även göra andra saker.
Berätta om idén?
– Min idé går ut på att utveckla och beskriva ett odlingssystem för småskalig grönsaksproduktion som möjliggör för fler att kunna producera en betydande del av sin mat. Genom att förena vetenskaplig kunskap om odling och ekosystem kan vi med en relativt begränsad insats odla grönsaker och bemästra problem kring både odlingen och ekosystemet. Med en strukturerad och förenklad arbetsstrategi som hanterar flera uppgifter samtidigt kan odlingssystemet leverera både hälsofrämjande livsmedel och matglädje. Samtidigt gynnar vi den biologiska mångfalden, minskar vår klimatpåverkan och sluter kretsloppen.
– Att odla innebär också att interagera med andra arter, både vilda och domesticerade, något som kan väcka förundran och ge kunskaper, glädje och sammanhang. Och i oroliga tider bidrar vi till att stärka matförsörjningen.
Hur kan din idé komma till nytta i samhället?
– Människor som med kunskap och rationalitet producerar mat till sig och till andra i sin närhet skapar olika typer av resurser och värden, vilket i förlängningen kan bidra till utveckling av ett matsystem som är hållbart både ekologiskt, socialt och ekonomiskt.
Hur kom det sig att du sökte dig till Social Impact Lab?
– Jag har tidigare ansvarat för odlingar som huvudsakligen drivs och sköts av studenter, och i vårt kandidatprogram Hållbara livsmedelssystem fick vi i fjol möjlighet att anlägga en odlingsträdgård här på Campus Örebro. Dessa kunskaper och erfarenheter vill jag formulera och vidareutveckla, och göra tillgängliga för andra målgrupper.
Vad ser du för nytta med att vara med i Social Impact Lab?
– För ett så här tillämpat projekt är det viktigt med det professionella stödet för idéutveckling som vi får från Innovationskontoret, liksom att kunna diskutera upplägget med kollegor som har helt andra perspektiv och erfarenheter.