Social Impact Lab 2025: Vill utveckla digital rehabilitering för cancerpatienter

Porträtt av Marcus Jonsson.

Forskning visar att fysisk träning har positiva effekter för personer som rehabiliteras efter cancer. För att öka tillgängligheten vill Marcus Jonsson, legitimerad specialistsjukgymnast, utveckla en digital lösning.

Marcus Jonsson är legitimerad specialistsjukgymnast och arbetar vid Universitetssjukhuset i Örebro. Hans projekt handlar om att utveckla digital rehabilitering, i första hand för personer med cancer men i förlängningen finns en förhoppning om att kunna bredda konceptet till andra sjukdomsgrupper.

Social Impact Lab

Marcus Jonsson är legitimerad sjukgymnast med specialistkompetens inom respiration och är kliniskt verksam vid Universitetssjukhuset Örebro, främst inom thoraxkirurgi. Han disputerade 2019 inom medicinsk vetenskap, inriktning kirurgi. Forskningen spänner över områden som fysisk aktivitet, fysioterapi och livskvalitet, med fokus på personer som genomgått hjärt- eller lungkirurgi.

Vilken samhällsutmaning vill du tackla med din idé?

– I samhället i stort finns i dag en utmaning när det handlar om jämlik hälsa och begrepp som personcentrerad vård har en stor betydelse. Genom att anpassa metoder utifrån varje enskild individs behov kan deras möjligheter att nå sin fulla rehabiliteringspotential optimeras. Personer med cancer uppvisar ofta nedsatt livskvalitet, särskilt fatigue, en uttalad trötthet och kraftlöshet som inte går att sova eller vila bort. De har dessutom ofta nedsatt nivå av fysisk aktivitet jämfört med övriga befolkningen. Det finns hög evidens för att fysisk träning har positiva effekter och personer med cancer bör därför rekommenderas olika former av träning. Forskning har visat att övervakad eller handledd träning ger bättre effekt på fatigue och fysisk funktion än träning som utförs på egen hand.

– Inom Region Örebro län bedrivs fysioterapeutledd träning i grupp för patienter med cancer i nuläget enbart på sjukhusen, vilket gör att denna form av rehabilitering inte är tillgänglig för alla invånare. Personer med cancer har liksom befolkningen i stort behov av fysisk träning men kan behöva mer stöd under träningen för att känna sig trygga och säkra. Även om rehabilitering på plats kan erbjudas kan det vara personer som av olika anledningar inte har möjlighet att delta. Exempel på orsaker kan vara att det är långt att åka, att träningen sker under dagtid (kan vara svårt för de som arbetar), infektionskänslighet eller andra orsaker som kan innebära att personer avstår från träning i grupp. Digital rehabilitering kan då vara ett alternativ för att öka tillgänglighet och deltagande i träning.

Berätta om din idé!

– Idén handlar om att utveckla digital rehabilitering, i första hand för personer med cancer men i förlängningen är förhoppningen att även andra personer kan få tillgång till och dra nytta av denna form. Digital rehabilitering skulle till exempel kunna ske via en mobiltelefonapplikation och/eller en hemsida. Via en digital lösning kan personen få tillgång till träningsprogram, hjälp med progression och anpassning av träning samt få möjlighet till individuell rådgivning kring sin träning.

Hur kan din idé komma till nytta i samhället?

– Att kunna erbjuda digitalt stöd vid rehabilitering skulle kunna leda till att invånare som i dag inte deltar i rehabiliteringsinsatser får möjlighet att göra det. Det skulle i sin tur kunna leda till ökad livskvalitet hos de som på detta sätt får tillgång till rehabilitering. Ökad livskvalitet skulle kunna leda till minskat behov av sjukvård vilket i sin tur skulle kunna innebära en ekonomisk besparing för samhället.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Social Impact Lab?

– Tanken på att söka kom upp i samband med ett projekt som syftar till att utveckla cancerrehabiliteringen i regionen. Den forskning jag bedriver handlar om patienter med lungcancer, i min kliniska vardag träffar jag dessutom patienter med andra former av cancer som får möjlighet att delta i en träningsgrupp. I både forskning och klinik har jag sett att det finns ett behov av att kunna erbjuda rehabilitering i olika former för att nå så många som möjligt. Jag sökte Social Impact Lab då jag tror att en innovationsinspirerad miljö ger andra förutsättningar till att utveckla min idé än de miljöer jag normalt sett rör mig i.

Vad ser du för nytta med att vara med i Social Impact Lab?

– Att vara med i Social Impact Lab ger mig tid och möjlighet att arbeta med min idé under ett år. Att arbetet med idékonceptet får ske i en kreativ miljö med deltagare från vitt skilda områden ser jag som en faktor som kan främja framgång.

Läs mer om Social Impact Lab här.

Marcus Jonsson

Marcus Jonsson Befattning: Affilierad forskare Organisation: Institutionen för medicinska vetenskaper

Profilsida: Marcus Jonsson

E-post: bWFyY3VzLmpvbnNzb247b3J1LnNl

Telefon: Telefonnummer saknas

Rum: -

Marcus Jonsson