Mötesplats Social Innovation

Social Impact Lab och Mötesplats social innovation.

För att lösa dagens och framtidens samhällsutmaningar behöver vi sociala innovationer. Som en regional nod inom den nationella kunskaps- och samverkansplattformen Mötesplats Social Innovation, bygger Örebro universitet upp kapaciteten för innovation som möter samhällsutmaningar tillsammans med akademi, näringsliv, offentliga och ideella aktörer.

Örebro universitet bildar tillsammans med Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet och Umeå universitet, Mötesplats Social Innovation, den nationella kunskaps- och samverkansplattformen för social innovation och socialt företagande. Tillsammans med akademi, näringsliv, offentliga och ideella aktörer bygger vi upp kapaciteten för innovation som möter samhällsutmaningar.

Syftet med MSI:s arbete är att stärka forskningens roll för tvärsektoriell samverkan i social innovation, främja samverkan i praktiken, öka kunskapen om sociala innovationsprocesser genom metodutveckling och mötesplatser, samt stärka ekosystemet för social innovation.

MSI-noden arbetar nära Social Impact Lab-programmet

Mötesplats Social Innovation definierar social innovation utifrån EU-kommissionens innovations- och tillväxtstrategi: ”nya innovativa tjänster, produkter, processer, samarbeten och metoder som strävar efter att möta samhällets utmaningar”

Den regionala noden för MSI kommer fortsatt att arbeta nära Social Impact Lab-programmet, genom dess ambitiösa kunskap- och metodutvecklingsprogram, samt deltar för Örebro universitets räkning i arbetsutskottet för Partnerskapet för Social Innovation.

Intervjuer, filmer och podcasts

Obruten mark.

Podcast: Obruten mark – samtal om social innovation

I podcasten ”Obruten mark” vänder och vrider vi varannan vecka på vår tids komplexa samhällsutmaningar. Vi vill fokusera på och lyfta fram nya och etablerade lösningar på olika problem men också tänkbara vägar framåt.

Obruten mark.

Film: Partnerskapet för sociala innovationer

Partnerskapet för sociala innovationer (PSI) är ett nätverk som består av organisationer från civilsamhället och offentlig verksamhet i Örebro län.

Obruten mark.

Så går det att stimulera sociala innovationer inom akademin

Örebro universitet är med Social Impact Lab pionjärer i Sverige när det gäller att stärka kunskapen om metoder och arbetssätt för social innovation inom akademin. Nu följer fler lärosäten efter.

Erik Flygare och Björn Johansson

Film: Forskning för en tryggare skola

Örebroforskarna Erik Flygare och Björn Johansson samarbetar med Stiftelsen Friends för att bidra till en värld utan mobbning.

Två människor gör en high five.

”Sociala företag är viktiga för att lösa samhällsutmaningar”

Att offentlig sektor samarbetar med sociala företag är en framgångsfaktor för att tackla samhällsutmaningar. Det menar Anders Bro som skrivit en handbok om hur detta kan bidra till nya välfärdslösningar.

Webbinarier

Fötter i gympadojor som går uppför trappa.

Idrott som medel – inte som mål

Idrott är ett viktigt verktyg för att skapa goda relationer och bygga social hållbarhet. Läs mer om socialt entreprenörskap inom idrotten.

En röd och en vit väg leder fram på en svart bakgrund.

"Samhället har inte tagit ansvar"

Hur kan alla inkluderas när samhället digitaliseras? Den frågan stod i fokus för webbinariet "Social Innovation i teori och praktik".

Startbilden med inbjudan till webbinarium om socialt entreprenörskap.

Om socialt entreprenörskap

Socialt entreprenörskap – ger det någon effekt? Ett webbinarium med Entreprenörskapsforum, Örebro universitet och MSI.

MSI i sociala medier

Katarina Wetter Edman

Katarina Wetter Edman Befattning: Forskare/Innovationsrådgivare Organisation: Örebro universitet Holding AB

Profilsida: Katarina Wetter Edman

E-post: a2F0YXJpbmEud2V0dGVyLWVkbWFuO29ydS5zZQ==

Telefon: Telefonnummer saknas

Rum: -

Katarina Wetter Edman

Martin Tverling

Martin Tverling Befattning: Innovationsrådgivare/Affärsrådgivare Organisation: Örebro universitet Holding AB

Profilsida: Martin Tverling

E-post: bWFydGluLnR2ZXJsaW5nO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 301337

Rum: IA2016

Martin Tverling