Ny mötesplats i Grythyttan ska främja innovationer
Ny mötesplats. Bakre rad från vänster: Markus Ekman, Grythyttan studentkår, Hannes Carlsson, Studenternas hus, Martin Sjöberg, Inkubera, Annalena Jernberg, ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors, Pialill Ring, Inkubera, Irén Lejegren, regionråd, Magnus Westling, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan.
I Grythyttan Innovation & Start-up Hub ska hela livsmedelskedjan i Örebro län samlas och skapa förutsättningar för att utveckla innovationer, samordna forskning och företagsamhet och lämna konstruktiva bidrag till en hållbar framtid.
Måltidens Hus i Grythyttan, i anslutning till Restaurang- och hotellhögskolan, ska nu även bli en helt ny mötesplats för länets livsmedelskedja. Det blir möjligt tack vare att Region Örebro län och länets företagsinkubator, Inkubera, gemensamt satsar på att stärka idéutveckling som kan bli nya företag inom livsmedelsbranschen.
Grythyttan Innovation & Start-up Hub riktar sig till studenter, idébärare, nyföretagare, stora och små redan etablerade företag som vill utveckla sig och sina innovationer inom livsmedelskedjan. Utvecklingen ska ske i samverkan med tvärvetenskapliga resurser och kompetenser på Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolans Sense Lab.
Plattform för tillväxt
– Starten av denna innovativa miljö i Grythyttan är en viktig del i att förvekliga den handlingsplan som vi har tagit fram för en konkurrenskraftig livsmedelskedja i länet, säger Irén Lejegren, Regionråd (S).
– Satsningen ska bidra till att skapa en plattform för tillväxt, utveckling och samverkan för näringslivet inom livsmedelsområdet. För detta ändamål finns ingen bättre plats för en hub än Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
Ska inspirera till innovationer
Martin Sjöberg, projektledare på Inkubera, berättar att satsningen har såväl regional som nationell prägel. Startupföretag i hela landet kommer att bjudas in till aktiviteter och samverkan med Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
– Utöver att samla det regionala stödsystemet inom näringslivsutveckling och erbjuda rådgivning och idéutveckling för nya företag i branschen, kommer vi även erbjuda aktiviteter som hackatons, workshops och seminarier för att inspirera till nyföretagande och innovationer.
Martin Sjöberg menar att samarbete är nyckeln till att skapa nya innovationer.
– Det viktiga i satsningen är att korsbefrukta alla de idéer, den forskning och de innovationer som sker med en praktisk verklighet där vi tillsammans kan utveckla länet och livsmedelskedjan utifrån de krav som en hållbar framtid ställer, säger Martin Sjöberg.