Naturvetare och ingenjörer hyllades vid examensceremoni

1/14

I helgen arrangerade Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet för första gången en examensceremoni med tal, diplomering, levande musik och fanfarer för alla de som tagit examen under pandemiåren 2020 och 2021.
– Det här är jättekul, det känns som ett riktigt avslut, säger högskoleingenjören Sara Saidakhmatova som nu jobbar som mjukvaruutvecklare på Epiroc i Örebro.

Ett 50-tal alumner hyllades vid ceremonin i Aula Nova. En av dem är Malin Pandikow, som läste Civilingenjör, industriell ekonomi och tillhör första kullen av civilingenjörer som tog examen vid Örebro universitet för snart ett år sedan. Idag jobbar hon som management-konsult på revisions- och rådgivningsföretaget KPMG i Stockholm.

– Jag jobbar med rådgivning i olika strategiska frågor till både små och stora företag i privat och offentlig sektor. Det är väldigt brett och väldigt kul. Jag uppskattar att man får göra så olika saker.

Vad har du nytta av från utbildningen?

– Det handlar mycket om mjuka värden och om att ha en förståelse för olika saker, både inom teknik och företagsekonomi. I min roll ska du kunna lite av allt – precis som på universitetet, där det hela tiden kommer nya kurser. Här är det nya kunder och nya projekt, vilket gör att du snabbt behöver förstå nya saker, säger hon.  

Hur känns det att komma tillbaka till Örebro universitet och vara med på examensceremonin?

– Det är jättekul att få komma tillbaka och att få uppskattning på det här sättet – och att vi får fira att vi har gjort fem år på universitetet.

Malin Pandikow höll studenternas tal under ceremonin och framhöll bland annat vikten av att stanna upp ibland.

– Ibland behöver man pausa och fundera över om man är på rätt väg och inte bara kör på, säger hon.

Startat bolag för hållbar fisk

Mattias Djurstedt som tog examen 2020 från Biovetenskapligt program med inriktning mot biologiskt entreprenörskap, driver numera ett bolag som heter Cresponix, där han tillsammans med forskare utvecklar en landbaserad odlingsteknik för att odla fisk och räkor på ett hållbart och ekonomiskt sätt.

– Under utbildningen fick jag lära mig hur man tar biologisk innovation ut i samhället. Det är precis det jag arbetar med just nu, så jag uppskattar min utbildning väldigt mycket. Utan den hade jag inte varit där jag är idag, säger han.

Efter sommaren ska bolaget etablera ett yngelkläckeri och en första produktionsanläggning för jätteräka, som kommer att säljas via Martin & Servera. Mattias Djurstedt har fler forskningssamarbeten på gång för att ytterligare utveckla den innovativa tekniken – och ser fram emot en första investeringsrunda. Men först ska han återvända till Örebro universitet och fira sin examen.

– Det ska bli superkul att träffa alla gamla vänner som man inte har sett på länge – vi tog ju examen precis när covid kom, så det var ett tag sedan, säger han.

Stortrivs som ingenjör på Epiroc

Sara Saidakhmatova har en examen som högskoleingenjör inom datateknik och jobbar nu som mjukvaruutvecklare åt verkstadsföretaget Epiroc i Örebro.

– Jag fick ganska många jobberbjudanden och är supernöjd med att jobba för Epiroc, där jag ingår i batteriteamet som jobbar med att konvertera dieselmotorer till batterimaskiner. Jag trivs både med arbetsmiljön, kollegorna och upplever att man alltid får hjälp. Dessutom är Epiroc ett stort företag, så det finns stora möjligheter att testa olika roller eller kanske jobba utomlands, säger hon.

Hur känns det att bli firad idag?

– Det är jättekul, det känns som ett riktigt avslut på utbildningen att få fira att man tagit examen. Och så kul att träffa gamla klasskompisar, säger hon.

Byggingenjör – ett jobb med mycket variation

Kajsa Lundholm, som läste högskoleingenjör, byggteknik, jobbar idag som gata- och vägprojektör på design- och ingenjörsföretaget AFRY, där hon bland annat är med och bygger ut järnvägsspår.

– Jag fick jobb på en gång i samband med att jag tog examen. Jag trivs jättejättebra! Jag har turen att få se hela processen, från skog till färdiga byggen och får vara både inne på kontoret där jag ritar i CAD och åka runt till våra byggen och göra kontroller om olika riktlinjer, regler eller arbetsmiljö. Det är så varierande!

Vad tycker du om att få komma tillbaka hit och bli firad?

– Det känns som en milstolpe, det är så kul att det blir på riktigt. Jätteroligt, säger hon.

Vill motivera studenter att ta ut examen

Det är första gången som Institutionen för naturvetenskap och teknik arrangerar en examensceremoni. Administrativa enhetschefen Anna Ekblom berättar att det här är något som efterfrågats av studenternas kårsektion, TekNat. Att bjuda in till en examensceremoni är också ett sätt att uppmuntra studenter till att faktiskt göra klart hela utbildningen.

– Många av våra studenter har redan sin första anställning klar innan de lämnar universitetet. Att ha en eller ett par rest-tentor är inte ovanligt. När man börjat arbeta, kanske på annan ort, är det lätt att dessa tentor förblir ogjorda och man tar inte ut sin examen. Det kan slå tillbaka om man ett antal år senare vill byta arbete och den nya arbetsgivaren efterfrågar ett examensbevis. Vi ser en examensceremoni som ett led i vårt arbete med att motivera våra studenter att ta den där sista tentan så att alla våra studenter lämnar oss med en examen, säger Anna Ekblom.

”Har verktyg att bidra till en bättre värld”

Mattias Bäckström, prefekt vid Institutionen för naturvetenskap och teknik, höll tal under ceremonin. Han lyfte fram de utmaningar vi har omkring oss just nu – och att de studenter som lämnat universitetet och nu klivit ut i arbetslivet är väl rustade att ta sig an dem.

 – Examinanderna kommer ut i en turbulent omvärld, med pandemi, klimatförändringar och krig i Europa. Många av problemen har gemensamma kopplingar och kan hanteras eller mildras med samma åtgärder. Som nyutexaminerade från Örebro universitet har de med sig de verktyg de behöver för att bidra till en bättre omvärld, säger Mattias Bäckström.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Wärn, Madelene Wiklund och privat