Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation
Amir Rostami, Maria Gunther och Matilda Wurm belönas för goda insatser när det gäller att berätta om forskning för en bredare publik.
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Det externa priset på 100 000 kronor går till Amir Rostami, professor i kriminologi vid Södertörns högskola, som forskar om organiserad brottslighet och extremism med särskilt fokus på kriminella samarbeten.
Motiveringen lyfter fram att Amir Rostami under lång tid bidragit med forskningsbaserad kunskap i debatten om kriminalitet, vilket har gjort honom till en drivande kraft i det nationella arbetet för att motverka organiserad brottslighet. ”Genom sitt stora engagemang och sin skicklighet är han en inspirerande förebild för andra forskare”, skriver juryn.
– Det känns väldigt hedrande. Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för sin forskning – och att priset handlar om forskningskommunikation gör det ännu mer speciellt. Vi forskare har en viktig roll i att bidra med kunskap och förmedla våra resultat för att bidra till att samhället utvecklas i en positiv riktning, säger Amir Rostami.
Vetenskapsjournalistik som engagerar
Maria Gunther, vetenskapsjournalist och vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter får journalistpriset på 75 000 kronor. ”Som vetenskapsredaktör och fysiker har Maria Gunther en djup förståelse för forskning och för forskningens roll i samhället. Med glöd och trovärdighet omvandlar hon komplex forskning till angelägen vetenskapsjournalistik för läsarna av Sveriges största morgontidning”, lyder motiveringen.
– Det är en otrolig ära att få priset eftersom det finns så många duktiga vetenskapsjournalister. Och det är verkligen roligt med ett pris som uppmärksammar forskningskommunikation, säger Maria Gunther.
Banar väg för bättre bemötande av hbtqi-personer
Det interna priset för framstående forskningskommunikation på 50 000 kronor går till Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, för sina goda insatser att nå ut med sin forskning om hbtqi-frågor. ”Genom uthållig, engagerad och omfattande kommunikation banar Matilda Wurm väg för att öka kunskapen, stärka förståelsen och förbättra bemötandet av hbtqi-personer i Sverige”, skriver juryn i motiveringen.
– Jag är väldigt glad och lite omtumlad över att vinna priset. Forskningskommunikation ligger mig varmt om hjärtat och är en viktig del av mitt ansvar som forskare. Att kunna dela med mig av mina forskningsresultat är ett privilegium i sig, men att genom priset få bekräftat att jag når ut och gör skillnad är stort, säger Matilda Wurm.
Forskningskommunikation – avgörande för demokratin
Det är tredje året i rad som Örebro universitet och The Hamrin Foundation delar ut priser för framstående forskningskommunikation.
– Forskningskommunikation är viktigt för att få informerade medborgare i ett demokratiskt samhälle. Det kan vara helt avgörande för att rätt beslut ska fattas i komplicerade samhällsfrågor, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.
I juryn ingår rektor vid Örebro universitetet, ordförande för The Hamrin Foundation, vd för The Hamrin Foundation, en representant från Vetenskapsrådet och kommunikationschefen vid Örebro universitet.
Priserna delas ut i samband med Örebro universitets Akademiska högtid den 8 februari.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Cato Lein, Fredrik Funck och Jasenka Dobric