Glass- och ostproducenter pitchade nya idéer på Mat och hälsa-event

Lena och Anders Kadesjö från Nora Glassfabrik var två av deltagarna på Samverkanplattformen Mat och hälsas pitchevent.

Lena och Anders Kadesjö från Nora Glassfabrik var två av deltagarna på Samverkanplattformen Mat och hälsas pitchevent.

En möjlighet att bolla idéer, få input till verksamheten och eventuellt inspirera framtida samarbeten. Det var tanken med Samverkansplattformen Mat och hälsas pitchevent som gästades av Nora Glassfabrik och Bredsjö Mjölkfår.
– Det var nyttigt, vi kommer att ta med oss flera olika bitar, säger Lena Kadesjö på Nora Glassfabrik.

Under pitcheventet fick företagarna presentera sina verksamheter för en panel. Därefter följde diskussion och frågor.

Först ut var Lena och Anders Kadesjö från Nora Glassfabrik. De tog över det anrika företaget 2008 och har varje år över 100 000 besökare i sin glasskiosk. Det unika med Noraglassen är att den är dagsfärsk. Under senare år har Lena och Anders även börjat tillverka en vegansk glass på havremjölk.

– Vår dagsfärska glass har varit lika i 100 år, så den kommer vi inte att peta i. Däremot funderar vi på om det går att vidareutveckla havremjölksglassen, om det till exempel finns bättre alternativ för hälsa och miljö, säger Anders Kadesjö.

– Om jag går till mig själv så väljer jag gärna ett hälsosamt alternativ om det är lika enkelt och gott, så jag tror att det skulle kunna gå att sälja, säger Lena Kadesjö.

Varför är det viktigt för er att samverka med akademin?

– Det är ett bra sätt att hålla sig lite pigg och alert. Det är lätt att man blir lite hemmablind när man står och gör samma sak hela tiden. Omvärlden ändrar sig hela tiden, så vi måste ha ett öga öppet för vad som kommer, säger Anders Kadesjö.

Var det något från diskussionen som ni tar mer er?

– Det var nyttigt, vi kommer att ta med oss flera olika bitar. Vi kommer nog sitta och diskutera och skriva massor av anteckningar efter det här, säger Lena Kadesjö.

Bredsjö Mjölkfårs Carl Johan Granqvist och Sara Staffare producerar 3 000 kilo ost per år och ser möjligheter med att omvandla vasslen som blir över till nya produkter.

Bredsjö Mjölkfårs Carl Johan Granqvist och Sara Staffare producerar 3 000 kilo ost per år och ser möjligheter med att omvandla vasslen som blir över till nya produkter.

Näst på tur stod Carl Johan Granqvist och Sara Staffare från Bredsjö Mjölkfår, ett familjeföretag i Bergslagen med ekologiskt jordbruk, mjölkfår, gårdsmejeri och Ostcafé & bondgårdsbistro. De presenterade sin idé om att ta vara på vasslen – en biprodukt i form av en klar vätska som bildas vid tillverkning av ost.

– Just nu får våra får dricka vasslen som blir över från osttillverkningen, men det vore spännande att använda den till att tillverka någon form av dryck, säger Sara Staffare.

Vasslen är rik på protein men innehåller väldigt lite fett. Förutom proteiner innehåller den också laktos, mineraler som kalcium och fosfor och vattenlösliga vitaminer som B1 och B2. Tack vare sitt näringsinnehåll är vasslen en mångsidig produkt som kan användas inom allt från livsmedelsproduktion till kosttillskott och djurfoder.

– Vi har fått värdefull input från panelen. Det är alltid nyttigt att bolla idéer med andra och få nya perspektiv, säger Sara Staffare.

Panelen som företagarna fick möta bestod av Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa, John-Peter Ganda-Mall, forskare, Mischa Billing, förändringsledare på samverkansplattformen, Henrik Scander, universitetslektor, Ulf Hanell, universitetsadjunkt, Johanna Björklund, universitetslektor, Ingela Pihl, samverkanskoordinator, Lavinia Gunnarsson, verksamhetsledare för samverkansplattformen, Petra Hofwander Edberg, rådgivare på Almi, Ola Albrektsson, verksamhetsledare på Agro Örebro och Camilla Nicander, innovationsrådgivare på Örebro universitet Holding.

Text: Jesper Eriksson och Jasenka Dobric
Foto: Jesper Eriksson