Campus totalförsvar – ett samarbete för stärkt kunskap och kompetens hos totalförsvarets aktörer

Två kvinnor och en man arbetar vid en skärm.

Campus totalförsvar är ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom riktad utbildning och forskning.

Genom att sammanföra akademi, myndigheter och näringsliv i ett nationellt nätverk skapas en robust plattform för utbildning, forskning och innovation inom totalförsvarets område. Initiativet har utvecklats av Försvarshögskolan, Örebro universitet och Luleå tekniska universitet, och stöds av en rad nyckelaktörer inom både offentlig och privat sektor.

Utbildning och forskning för totalförsvaret

Bakgrunden till Campus totalförsvar är den förändrade säkerhetspolitiska situationen i Europa, som har skapat ett akut behov av att stärka Sveriges försvarsförmåga. I regeringens Budgetproposition för 2025 anges att: ”Campus totalförsvar ska verka för att lärosätenas utbildning och forskning inom området samordnas och ökar i syfte att stärka myndigheternas och näringslivets pågående uppbyggnad av totalförsvaret”

Genom detta initiativ ska landets lärosäten snabbt och effektivt bidra till totalförsvarets återuppbyggnad genom att erbjuda målgruppsanpassad utbildning, utveckla ny forskning och skapa förutsättningar för innovation. Campus totalförsvar är ett samarbete där lärosäten över hela landet samverkar kring särskilt viktiga kunskapsområden, som till exempel säkerhetsskydd, krisledning, AI, sjukvård, livsmedelsförsörjning, och robusta energisystem.

Nationellt utbud av utbildningar

Ett centralt mål för satsningen är att skapa ett nationellt utbildningsutbud som är lättillgängligt och inkluderar alla relevanta beredskapssektorer, från grundläggande till avancerad nivå. Genom samverkan mellan akademi, näringsliv och myndigheter ska Campus totalförsvar bidra till att förse totalförsvaret med den kunskap och kompetens som krävs för att möta både dagens och morgondagens säkerhetsutmaningar.

Under den initiala uppbyggnadsfasen (1 juli 2024 - 31 mars 2025) kommer Campus totalförsvar att etablera ett kansli, rekrytera personal och fastställa verksamhetsmål. Parallellt påbörjas arbetet med att anpassa och utveckla befintliga kurser vid Örebro universitet, Försvarshögskolan och Luleå tekniska universitet för att möta behoven hos totalförsvarets aktörer. Initiativet kommer också att identifiera och prioritera forskningsområden av särskild betydelse för totalförsvaret, där olika lärosäten ska samarbeta i ett rikstäckande nätverk.

Samarbeta med myndigheter och näringsliv

Campus totalförsvar bygger på nära samverkan mellan Sveriges lärosäten, där geografisk spridning och lokala samarbeten med näringsliv och offentlig sektor är viktiga komponenter.  I dagsläget har hela 32 lärosäten från nord till syd anmält intresse att medverka. Initiativet kommer även på central nivå att etablera samarbeten med totalförsvarsaktörer, centrala myndigheter såsom Försvarsmakten, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) men även de delar av näringslivet som har uppdrag inom totalförsvaret.

Framtidsperspektiv

När Campus totalförsvar är fullt utvecklat kommer det att vara en central aktör för totalförsvarsrelaterad utbildning och forskning i Sverige. Genom att erbjuda specialiserade utbildningar och främja tvärvetenskaplig forskning kan initiativet bidra till att stärka Sveriges beredskap och försvarsförmåga på lång sikt. Med ny statlig finansiering om 10 miljoner kr per år från 2025 kommer samarbetet att kunna expandera sin verksamhet ytterligare.

Så här organiseras Campus totalförsvar

Campus totalförsvar leds ytterst av en styrgrupp som består av rektorerna från de tre grundarlärosätena: Robert Egnell, Birgitta Bergvall-Kåreborn (vice ordförande), Johan Schnürer (ordförande); Muriel Beser Hugosson, rektor Högskolan i Skövde, som representant för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) samt David Gisselsson Nord, vice dekan på Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Till gruppen adjungeras överste Rickard Stridh, Försvarsmaktens Forskningschef och en representant från MSB,

Föreståndare för Campus totalförsvar är Arita Holmberg, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Ett partnerforum med representanter från näringsliv och myndigheter kommer att säkerställa att Campus totalförsvarsverksamhet är väl förankrad och att den snabbt kan anpassas till förändrade behov.

Loggor för Luleå tekniska universitet, Försvarshögskolan och Örebro universitet.