This page in English

Hur går det till?

Mentor Match pågår under sex månader, från mitten av oktober till mitten av april.

Vi börjar matcha studenter och mentorer när ansökningstiden stänger den 14 oktober. Glöm inte att registrera dig på www.orucommunity.se innan dess!

Du får ett e-postmeddelande från oss med information om din partner. Du kan då kontakta honom eller henne via forumet för att säga "hej" och komma överens om ett datum för ert första möte.

Vi drar igång projektet med en "kickoff" på campus vecka 45 (måndag 4 november, 16:15-17:15). Här berättar vi om hur man får ut det mesta av mentorupplevelsen. Det är också en chans att träffa din partner för första gången eller nätverka med andra deltagare över en kopp kaffe. En inspelning av kickoffen kommer att finnas tillgänglig online efteråt för deltagarna.

Efter kickoffen är ni redo för ert första möte – då ni får reda på mer om varandra, diskuterar era målsättningar och tillsammans kommer fram till när ni ska ses nästa gång och vad ni då ska prata om. De flesta mentorskapspar träffas en gång i månaden.

Ni kan bestämma er för att träffas fysiskt (t.ex. på ett café eller på campus) eller digitalt (t.ex. genom Zoom eller Skype). Några av våra mentorer är baserade utanför Örebro.

Vi finns tillgängliga för att hjälpa till med eventuella frågor under programmets gång, men tanken är att mentorskapet ska vara ett fristående och frivilligt samarbete, där studenten är drivande och tar ansvar för processen med stöd av sin mentor.

Observera att mentorskap är en frivillig aktivitet utan ersättning eller betalning. Vi är mycket tacksamma för den tid och entusiasm som våra mentorer ger.

 

Frågor och svar om Mentor Match

Studenter
Alla studenter på Örebro universitet är välkomna att ansöka. Det gäller även internationella studenter – vi har många mentorer som pratar engelska. Mentorskap passar bäst för studenter som hunnit lite längre i sina studier.

Mentorer
Vi välkomnar mentorer från alla branscher och sektorer, på alla nivåer och stadier i sin karriär. Du kan vara mentor om du är alumn eller bara en vän till universitetet – det finns inget krav på att du ska ha studerat hos oss. Du kan också vara bosatt utanför Örebro. Mer än hälften av våra mentorer kommer från andra delar av Sverige eller utlandet.

Ansökningsperioden för både studenter och mentorer öppnar i september och stänger måndagen den 14 oktober.

Universitetet hanterar alla matchningar.

När ansökningsperioden är över går vi noggrant igenom alla student- och mentorprofiler. Vi gör matchningar baserat på informationen som skickats in i ansökningarna – t.ex. utbildningsbakgrund, professionella intressen och bransch (för studenter) och erfarenhet (för mentorer). Vi tar också hänsyn till eventuella språkpreferenser samt vilken typ av erfarenhet som studenten är intresserad av.

Matchningar görs vanligtvis under veckorna 42 och 43.

Vi gör vårt bästa för att matcha så många som möjligt, men sannolikt kommer vi inte att kunna matcha alla som ansöker.

Se till att din profil är så detaljerad som möjligt. Om du är mentor, lista till exempel alla branscher och yrken du har arbetat inom. Om du är student, inkludera alla områden du är intresserad av. Ju mer information du lämnar, desto större är chansen att vi hittar en lämplig matchning för dig.

Obs: Att lägga till ett foto i din profil påverkar inte matchningsprocessen, men det gör din profil mer professionell och välkomnande för din framtida partner.

Om du blir matchad skickar vi ett mejl till dig under vecka 42 eller 43 med detaljer och en inbjudan till kickoff-evenemanget.

I vissa fall kan vi kontakta dig veckorna efter om en plats öppnas upp på grund av att någon hoppat av, eller om en ny student/mentor har accepterats i programmet efter deadline.

I de flesta fall är svaret ja.

Eftersom matchningarna är beroende av vilka mentorer som finns tillgängliga kan det hända att vissa matchningar blir mer allmänna till sin natur.

I dessa fall, även om matchningen kanske inte är en exakt fullträff, finns det tillräckligt med gemensam grund för ett meningsfullt mentorskap. Feedback från tidigare år visar att dessa bredare matchningar också resulterar i en trevlig mentorsupplevelse, med diskussioner om exempelvis ledarskap, nätverkande, stresshantering, intervjutekniker, trender inom ekonomi och samhälle och mycket mer.

Mentorprogrammet pågår från slutet av oktober till april. De flesta deltagare träffas en gång i månaden i 1 till 2 timmar.

Lite mer än hälften av mötena hålls digitalt (via Teams, Zoom, etc.) och resten äger vanligtvis rum på campus, på ett café eller på mentorns arbetsplats. Frekvensen och formatet för era möten är helt upp till dig och din partner – men om mentorn är bosatt utanför Örebro kommer mötena sannolikt att vara digitala.

Kickoffen är en föreläsning (på svenska) som följs av fika och mingel. Den äger rum på campus måndagen den 4 november. Under föreläsningen diskuterar vi coaching och mentorskap – både teori och hur du kan tillämpa det i praktiken, och det kommer att ges tips för att få ut det mesta av din upplevelse.

Om du inte kan närvara är det inget problem – evenemanget filmas och släpps online veckan efter. Vi skapar också en engelsk version av kickoffen för deltagare som inte pratar svenska.

Vi arrangerar en afterwork i januari, vanligtvis på en pub i centrala Örebro. Det är ett bra tillfälle att nätverka, dela med dig av mentorserfarenheter, knyta kontakter och hålla igång energin efter helgerna. Vi står för snacks och uppmuntrar till nätverkande – du tar med dig entusiasm och pratsamhet!

Ert första möte handlar oftast om att lära känna varandra och utforska vilka ämnen ni vill fokusera på under mentorsresan.

Diskussionsämnena varierar mycket beroende på vad studenten tycker är viktigt eller intressant – och mentorns bakgrund. Några vanliga ämnen är:

  • Nyheter eller trender inom branschen
  • Ledarskapsstilar
  • Intervju- och presentationsteknik
  • Karriärvägar
  • Bredare ekonomiska eller samhälleliga trender
  • Tips för jobbsökande
  • LinkedIn-profiler
  • Nätverksmöjligheter
  • Styrkor och svagheter

Vissa par dyker djupare in i specifika ämnen relaterade till studentens studieområde, karriär eller bransch. Andra kan fokusera på utmaningar studenten står inför eller ge feedback på idéer som studenten funderar över. Ibland bjuder mentorer in studenter att skugga dem en dag på jobbet eller till att delta i ett typiskt arbetsmöte.

Varje mentorspar kommer att utveckla sin egen unika uppsättning prioriteringar och diskussionsämnen – det finns inget "rätt" eller "fel" sätt att närma sig det.

För att hjälpa dig att planera och förbereda inför varje möte rekommenderar vi att ni kommer överens om vad ni ska prata om nästa gång i slutet av varje möte. Det ger er båda tid att läsa på om ett ämne, tänka ut potentiella frågor eller svar och göra det mesta av er tid tillsammans.

De två viktigaste ingredienserna för en lyckad mentorskapserfarenhet är kommunikation och engagemang.

  • Kommunikation: Håll regelbunden kontakt med din mentorspartner. Ett enkelt mejl eller sms varannan vecka kan göra stor skillnad. Se till att vara öppen och ärlig under era möten.
  • Engagemang: Avsätt några timmar varje månad för att förbereda dig inför era möten. Tänk på de frågor du vill ställa, hur du kan utveckla ämnet och hur du kan bidra till samtalet. Var fullt närvarande och lyssna noggrant på din partner.

Genom att fokusera på kommunikation och engagemang får du ut det mesta av din mentorskapserfarenhet och bidrar till en givande relation för både mentor och student.

Nej, det finns ingen ekonomisk ersättning för att delta i Mentor Match.

Självklart kan deltagandet vara mycket givande för både mentorer och studenter när det gäller att utveckla personliga kompetenser, utöka sitt nätverk, dela sina erfarenheter och lära av andra. Att delta i Mentor Match är en investering i både din egen och din partners personliga och professionella utveckling. Och det är roligt också!

Vi uppskattar verkligen den tid och det engagemang som våra mentorer bidrar med –  liksom studenternas entusiasm och motivation.

I slutet av varje säsong ber vi deltagarna att fylla i en onlineutvärdering. Till exempel visade vår utvärdering av säsongen 2023/24 att:

  • 95% av deltagarna skulle rekommendera Mentor Match till andra.
  • Våra mentorer kom från 16 olika länder och representerade 131 olika organisationer.
  • De flesta par träffades 5-6 gånger och varje möte var 1-2 timmar.
  • 55% av mötena var digitala, medan 45% ägde rum IRL.
  • 78% av mentorerna kan tänka sig att vara mentorer igen.
  • 87% av mentorerna var alumner från Örebro universitet.
  • Ungefär 54% av mentorerna kom från andra ställen än Örebro län.

Både studenter och mentorer får ett deltagarintyg om de fullföljer mentorprogrammet och utvärderingsenkäten. Intygen skickas ut i juni efter utvärderingen.

Absolut. Studenter är välkomna att anmäla sig igen om de fortfarande studerar vid universitetet.

Mentorer är varmt välkomna att delta igen – mentorupplevelsen är annorlunda varje år eftersom varje student har olika intressen, utmaningar och tillvägagångssätt.

Eftersom Mentor Match har funnits i ungefär 7 år har vi till och med några tidigare studentdeltagare som har anmält sig som mentorer! 😀

Skydd av personuppgifter och dataskydd

Vi respekterar din integritet och behovet av att skydda den information du anförtror åt oss (Örebro universitet).

Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. De uppgifter vi avser att samla in och behandla är de uppgifter som du anger i din anmälan på webben. Syftet är att du ska få full tillgång till det stöd, den service och de möjligheter vi erbjuder, och för att vi ska kunna granska och utvärdera vår verksamhet.

Om du är en av universitetets nuvarande eller tidigare studenter eller partners sparar vi dina uppgifter i anslutning till våra pågående projekt inom student- och alumnverksamhet, samverkan och mentorskap. Såvida du inte har valt bort att bli kontaktad av oss kommer vi emellanåt att förse dig med nyheter och erbjudanden – via e-post, vanlig post eller andra former av kommunikation – i frågor som rör universitetets alumn- och mentorskapsprogram eller annan verksamhet som kan vara av intresse.

Om du vill veta mer om varför och hur vi jobbar för att skydda dina uppgifter, läs vår integritetspolicy i sin fullhet.

Där finns information om dina rättigheter, vad du kan förvänta dig av oss och hur du kan komma i kontakt med oss om du har några frågor eller önskemål.

För mer information kontakta:

Tim Stubbings

Befattning: Verksamhetskoordinator Organisation: Kommunikation och samverkansstöd

Profilsida: Tim Stubbings

E-post: dGltLnN0dWJiaW5ncztvcnUuc2U=

Telefon: 019 303158

Rum: E2210

Tim Stubbings