This page in English

Marianne Skoog

Marianne Skoog Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

E-post: bWFyaWFubmUuc2tvb2c7b3J1LnNl

Telefon: 019 302148

Rum: F2222

Marianne Skoog

Om Marianne Skoog

Marianne Skoog har varit verksam som lektor i pedagogik vid Örebro universitet. Hon har en bakgrund som fritidspedagog och grundskollärare i årskurs F-3. Marianne har nu avgått med pension, men är fortsatt verksam som timanställd med avgränsade uppdrag. 

Forskningsintresse

Mariannes forskningsintresse rör frågor om språk, literacy, didaktik och lärande. Det specifika forskningsintresset rör möjligheter och villkor för barns och elevers språk- läs- och skrivutveckling och lärande i förskola, förskoleklass och tidiga skolår. Ett annat forskningsintresse rör kontinuitet i övergången mellan olika skolformer.

Marianne är för närvarande verksam inom följande projekt: 

2020-2024: Rita för att lära och lära sig att rita i lågstadiets NO-undervisning. Finansierat av Vetenskapsrådet. I samarbete med Umeå universitet.

Avslutade projekt:

2017-2020: Broar för naturvetenskap: kontinuitet i övergångar mellan förskola, förskoleklass och årskurs 1-3. Finansierat av Vetenskapsrådet. Örebro universitet.

2015-2016: Att förstå läroplansreformer. En teoriorienterad utvärdering av den svenska läroplansreformen Lgr 11. Finansierat av Vetenskapsrådet. I samarbete med Linnéuniveristet.

Nätverk:

Marianne är medlem i följande forskarnätverk:
- Nationella Literacy-nätverket
- Nationella nätverket för svenska med didaktisk inriktning, SMDI

Undervisning

Marianne har varit kursansvarig för och undervisat i ett stort antal kurser inom Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet, i kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan såväl som i språk- läs- och skrivdidaktiska kurser.

Handledning

Marianne har varit biträdande handledare för en doktorand vid annat lärosäte.

Ledningsuppdrag:

Marianne har under åren 2018 - 2021 varit programansvarig för Förskollärarprogrammet vid Örebro Universitet.

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Doktorsavhandlingar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag | 

Artiklar i tidskrifter

Doktorsavhandlingar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag