Jonatan Leer
Befattning: Professor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: am9uYXRhbi5sZWVyO29ydS5zZQ==
Telefon: 019 302272, 0790 614071
Rum: -
Om Jonatan Leer
Jonatan Leer är professor måltidsvetenskap. Han har en kandidatexamen i franska, en master i kulturstudier och disputerade 2014 i matkultur vid Köpenhamns universitet, se avhandlingen Ma(t)skulinitet.
Forskning
Jonatan Leers forskning handlar om matkultur, till exempel hur vi uppfattar mat i olika sammanhang och vad som formar vår förståelse av mat. Forskningen omfattar också konflikterna kring mat i alla typer av sociala sammanhang, från familjen till global nivå.
Jonatan Leer har arbetat mycket med de könsdimensioner som påverkar matkonsumtionen, se min artikel om Gender and Barbecue, närvarande i ett projekt om maskulinitet i grön omställning, MANTRA: Masculinities in Green Transition. Han undersöker där varför män verkar vara mindre angelägna än kvinnor att omfamna nya hållbara mat- och ätvanor.
Jonatan Leer har också arbetat mycket med den nya nordiska kökskulturen och utvecklingen av den nordiska restaurangscenen under de senaste decennierna, se The Rise and Fall of New Nordic Cuisine. Forskningen innefattar bland annat boomen med Michelinstjärnor till restauranger i Norden och hipsterkockar som upphöjt skräpmat till gourmetnivå, till exempel en burgare på den trestjärnig restaurangen Noma i Köpenhamn The NOMA Burger.
I sin forskning vid Restaurang- och hotellhögskolan är Jonatan Leer också inriktad på att utveckla design av matupplevelser och att förstå betydelsen av HUR vi äter ur både konsumenters och kockars perspektiv.
Undervisning
Jonatan Leer undervisar i matkultur och sociologiska perspektivet på mat och måltider.
Samarbeten och uppdrag
MANTRA: Masculinities in Green Transition
Food and Communication Network
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Krogager, S. G. S. & Leer, J. (2024). Food porn 2.0? Definitions, challenges, and potentials of an elusive concept. Journal of Aesthetics & Culture, 16 (1). [BibTeX]
- Leer, J. & Hoff-Jørgensen, C. (2023). Consumers’ attitudes to gourmet burgers: the case of the NOMA cheeseburger. British Food Journal, 125 (5), 1753-1768. [BibTeX]
- Fusté-Forné, F. & Leer, J. (2023). Food at the Edge of the World: Gastronomy marketing in Tórshavn (Faroe Islands). Shima , 17 (1), 229-247. [BibTeX]
- Leer, J. & Juel-Jacobsen, L. G. (2022). Food festival experiences from visitors' perspectives: intellectual, sensory, and social dimensions. Food and Foodways, 30 (4), 287-309. [BibTeX]
- Leer, J. (2022). Gender and barbecue: The gendering of tradition, innovation and space in the Netflix series Chef’s Table: BBQ : [Genre et barbecue: genre, tradition, innovation et espace dans la série Netflix Chef’s Table: BBQ (2020)]. Anthropology of Food (16), 1-18. [BibTeX]
- Hoff-Jørgensen, C. & Leer, J. (2022). Rethinking Restaurant Queueing Design: The Example of Noma's Post-Covid-19 Burger Pop-up. Journal of Gastronomy and Tourism, 7 (1), 51-67. [BibTeX]
- Leer, J. (2020). Designing sustainable food experiences: Rethinking sustainable food tourism. The International Journal of Food Design, 5 (1-2), 65-82. [BibTeX]
- Krogager, S. G. S. , Leer, J. , Povlsen, K. K. & Højlund, S. (2020). The amalgamation of media use practices and food practices in a school setting: methodological reflections on doing non-media-centric media research with children. Communication Research and Practice, 6 (2), 79-94. [BibTeX]
- Krogager, S. G. S. , Leer, J. , Povlsen, K. K. & Højlund, S. (2020). The amalgamation of media use practices and food practices in a school setting: methodological reflections on doing non-media-centric media research with children (vol 6, pg 79, 2020). Communication Research and Practice, 6 (2), I-I. [BibTeX]
- Leer, J. , Krogager, S. G. S. , Povlsen, K. K. & Højlund, S. (2019). Gender and Children's Food Practices: A Qualitative Study of 12-14-Year-Old Children in A Danish School Setting. NORA: Nordic Journal of Feminist and Gender Research, 27 (3), 181-193. [BibTeX]
- Leer, J. (2019). Karnevaleske kødorgier: Analyse af kød og kitsch på Guldkroen. Jordens Folk, 54 (2), 87-95. [BibTeX]
- Leer, J. (2019). Monocultural and multicultural gastronationalism: National narratives in European food shows. European Journal of Cultural Studies, 22 (5-6), 817-834. [BibTeX]
- Leer, J. (2019). Ned(e) med tiden: hverdagsmadlavning som pligtarbejde, fornøjelse og distinktiv social praksis. Social kritik tidsskrift for social analyse og debat, 31 (4), 54-61. [BibTeX]
- Leer, J. (2019). New Nordic men: cooking, masculinity and nordicness in Rene Redzepi's Noma and Claus Meyer's Almanak. Food, Culture, and Society: an international journal of multidisciplinary research, 22 (3), 316-333. [BibTeX]
- Warrer, S. D. & Leer, J. (2018). Forhandlinger af mangfoldighed i danske kommunernes kostpolitikker for dagtilbud. Nordisk Barnehageforskning, 17 (1), 1-18. [BibTeX]
- Neuman, N. & Leer, J. (2018). Nordic Cuisine but National Identities: “New Nordic Cuisine” and the gastronationalist projects of Denmark and Sweden: [Cuisine scandinave mais identités nationales: la Nouvelle Cuisine Scandinave et les projets gastronationalistes du Danemark et de la Suède]. Anthropology of Food (13). [BibTeX]
- Lapiņa, L. & Leer, J. (2016). Carnivorous heterotopias: gender, nostalgia and hipsterness in the Copenhagen meat scene. Norma, 11 (2), 89-109. [BibTeX]
- Nyvang, C. & Leer, J. (2016). Spise reprise: Historiebrug i Brd. Prices madprogrammer. Kulturstudier, 6 (1), 143-158. [BibTeX]
- Leer, J. (2016). The rise and fall of the New Nordic Cuisine. Journal of Aesthetics & Culture, 8 (1). [BibTeX]
- Leer, J. (2016). What's cooking, man? masculinity in European cooking shows after The Naked Chef. Feminist Review (114), 72-90. [BibTeX]
- Meldgaard Kjær, K. & Leer, J. (2015). Food in Gender Studies and Gender in Food Studies. Kvinder, Køn og Forskning, 23 (3-4), 3-7. [BibTeX]
- Leer, J. (2015). Ma(d)skulinitet i nynordiske kogebøger. Social kritik tidsskrift for social analyse og debat (144). [BibTeX]
- Leer, J. & Kjaer, K. M. (2015). Strange Culinary Encounters STRANGER FETISHISM IN JAMIE'S ITALIAN ESCAPE AND GORDON'S GREAT ESCAPE. Food, Culture, and Society: an international journal of multidisciplinary research, 18 (2), 309-327. [BibTeX]
- Leer, J. (2015). TV-kokken som kønsopdrager: styring af køn gennem maddannelse i Jamie’s Ministry of Food, The F-word og ”Le Chef Contre-attaque. K & K: kultur og klasse : kritik og kulturanalyse, 43 (120), 83-102. [BibTeX]
- Leer, J. (2014). Den ma(d)skuline smag: Om manderoller og smagsidealer i TV-køkkene. Jordens Folk, 49 (4), 8-13. [BibTeX]
- Leer, J. (2014). Jamie Oliver i den gode smags tjeneste: om restaurativ nostalgi og gastrogouvernementalitet i »Jamie’s Ministry of Food«. Litteraturmagasinet Standart, 27 (4), 54-57. [BibTeX]
- Leer, J. (2014). Når TV-kokken ofrer lam: Maskulinitetsforhandlinger via lammekroppe i "autentiske" miljøer i Jamie's Italian Escape og Le chef en France. Kulturstudier, 5 (2), 139-160. [BibTeX]
- Leer, J. (2013). Gastronomiske drags – Kønspositionering og subversion i madprogrammer via tv-serien Two Fat Ladies: [Gastronomic drags: A discussion of gender positioning and subversion in cooking shows through an analysis of Two Fat Ladies]. Tidsskrift for kjønnsforskning, 37 (2), 139-156. [BibTeX]
- Leer, J. (2013). Madlavning som maskulin eskapisme: maskulin identitet i The Naked Chef og Spise med Price. Norma, 8 (1), 43-57. [BibTeX]
- Leer, J. (2013). Mod en neutral seksualitet! eller Roland Barthes som queerteoretiker?. Passage, 28 (70), 37-48. [BibTeX]
- Leer, J. (2011). Den følsomme Barthes. Litteraturmagasinet Standart, 24 (4), 42-43. [BibTeX]
- Leer, J. (2009). Den lystfyldte logothète: om Barthes og Markis de Sade. Litteraturmagasinet Standart, 22 (4), 48-49. [BibTeX]
- Leer, J. (2008). De sadianske vers: om Guillaume Apollinaires komplekse sadomasochistiske elsker/digter-persona i Lettres à Lou (1914-1916). Trappe tusind, 1 (1), 16-23. [BibTeX]
- Leer, J. (2008). Hvor queer var Baudrillard?. Kvinder, Køn og Forskning, 16 (3), 20-31. [BibTeX]
Artiklar, forskningsöversikter
- Leer, J. & Wistoft, K. (2018). Taste in food education: A critical review essay. Food and Foodways, 26 (4), 329-349. [BibTeX]
Böcker
- Krogager, S. G. S. & Leer, J. (2021). Mad og medier: Æstetik, forbrug og identitet. Frederiksberg: Samfundslitteratur. [BibTeX]
- Leer, J. & Krogager, S. G. S. (2021). Research methods in digital food studies. New York: Routledge. [BibTeX]
- Leer, J. (2018). Kød. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag (Tænkepauser – viden til hverdagen 60). [BibTeX]
- Leer, J. (2017). Ma(d)skulinitet: kønskamp i TV-køkkenet. Aarhus: Aarhus University Press. [BibTeX]
- Leer, J. & Wistoft, K. (2015). Mod en smagspædagogik: et kritisk litteraturreview om børn, smag og læring.. Institut for Uddannelse og Pædagogik (IUP/DPU), Aarhus Universitet (Smag - skriftserie om smag 2). [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Leer, J. (2024). Strategies in Vegan Food Design: The case of the restaurant Bellies in Stavanger. I: S. Højlund; C. Counihan, Chefs and Sustainability. . University of Illinois Press. [BibTeX]
- Leer, J. (2023). Mad, kultur og religion. I: Ane Rytter, Ernæring for sygeplejestuderende. . Gads forlag. [BibTeX]
- Leer, J. (2023). The Influence of Media on Food Travel. I: Francesc Fusté-Forné; Erik Wolf, Contemporary Advances in Food Tourism Management and Marketing (ss. 94-107). . Routledge. [BibTeX]
- Leer, J. & Krogager, S. G. S. (2022). Transgressive Food Practices on Instagram: The Case of Guldkroen in Copenhagen. I: Emily Contois; Zenia Kish, Food Instagram : Identity, Influence, and Negotiation (ss. 205-220). New York: University of Illinois Press. [BibTeX]
- Krogager, S. G. S. & Leer, J. (2021). Doing digital food studies. I: Jonatan Leer; Stinne Gunder Strøm Krogager, Research methods in digital food studies. New York: Routledge. [BibTeX]
- Leer, J. (2021). How to use digital media in food-related action research. I: Jonatan Leer; Stinne Gunder Strøm Krogager, Research methods in digital food studies (ss. 164-176). New York: Routledge. [BibTeX]
- Povlsen, K. K. , Strøm Krogager, S. G. , Leer, J. & Højlund Pedersen, S. (2020). Children, Food and Digital Media: Questions, Challenges and Methodologies. I: Elin Eriksen Ødegaard; Jorunn Spord Borgen, Childhood Cultures in Transformation: 30 Years of the UN Convention on the Rights of the Child in Action towards Sustainability (ss. 162-177). . Brill Academic Publishers. [BibTeX]
- Leer, J. (2020). Copenhagen: Porridge Bars, Nordic Craft Beer and Hipster Families in the Welfare State. I: Fabio Parasecoli; Mateusz Halawa, Global Brooklyn: Designing Food Experiences in World Cities (ss. 81-95). London: Bloomsbury Academic. [BibTeX]
- Leer, J. (2020). Mad uden filter: Æstetik og Moral på Facebook-gruppen ”Hvad skal vi have at spise til aften i dag?. I: Iben Bredahl Jessen; Nicolai Jørgensgaard Graakjær, Medieæstetik: Politik, hverdagsliv og forbrugskultur (ss. 207-230). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. [BibTeX]
- Nyvang, C. & Leer, J. (2019). Kids in the kitchen: Danish cookbooks for children, 1847–2014. I: Tenna Jensen; Caroline Nyvang; Peter Scholliers, Food and Age in Europe, 1800-2000 (ss. 96-114). Andover: Routledge. [BibTeX]
- Müller, A. R. & Leer, J. (2019). Mainstreaming New Nordic Cuisine? Alternative Food Politics and the Problems of Scale Jumping and Scale Bending. I: Michelle Phillipov; Katherine Kirkwood, Alternative Food Politics: From the Margins to the Mainstream (ss. 37-54). London: Routledge. [BibTeX]
- Jenvold, B. , Leer, J. , Mørk-Hansen, J. & Petri, G. (2018). Fra Grød til galla: Nyt kongeligt køkken 1967- 2016. I: Inge Adriansen; Britta Andersen; Marie Aaberg Andersen; Bodil Møller Knudsen, Fyrstelige Måltider (ss. 123-140). Auning: Gammel Estrup. [BibTeX]
- Leer, J. (2018). Gender and food television: a transnational perspective on the gendered identities of televised celebrity chefs. I: Kathleen LeBesco; Peter Naccarato, The Bloomsbury handbook of food and popular culture (ss. 13-26). London: Bloomsbury Academic. [BibTeX]
- Lassen, M. & Leer, J. (2017). Et sociologisk blik på smag. I: Liselotte Hedegaard; Jonatan Leer, Perspektiver på smag (ss. 71-79). . Smag for Livet. [BibTeX]
- Leer, J. (2017). "If you want to, you can do it!": home cooking and masculinity makeover in "Le chef contre-attaque". I: Michelle Szabo; Shelley L. Koch, Food, masculinities, and home: interdisciplinary perspectives (ss. 182-196). London: Bloomsbury Academic. [BibTeX]
- Hedegaard, L. & Leer, J. (2017). Perspektiver på smag: En Introduktion. I: Liselotte Hedegaard; Jonatan Leer, Perspektiver på smag (ss. 5-11). . Smag for Livet. [BibTeX]
- Leer, J. & Klitgaard Povlsen, K. (2016). Food and Media: An Introduction. I: Jonatan Leer; Karen Klitgaard Povlsen, Food and media : practices, distinctions and heterotopias (ss. 1-19). London: Routledge. [BibTeX]
- Leer, J. (2016). Fortidslængsel, autenticitetshunger og maskulinitet i danske kogebøger fra det 21. århundrede. I: Inge Adriansen; Bettina Buhl; Irene Hellvik; Bodil Møller Knudsen, Mad og Identiteter: Dansk Madhistorie (ss. 20-35). Estrup: Dansk Landbrugsmuseum. [BibTeX]
- Leer, J. (2016). Homosocial Heterotopias and Masculine Escapism in TV-Cooking Shows. I: Jonatan Leer; Karen Klitgaard Povlsen, Food and media: practices, distinctions and heterotopias (ss. 110-126). London: Routledge. [BibTeX]
- Leer, J. (2015). Matador Mix Mysteriet: Tal en smag! Om det smagdidaktiske potentiale af Matador Mix!. I: Susanne Højlund, Smagsmysteriet: smagen under lup (ss. 55-60). . Smag for Livet. [BibTeX]
- Leer, J. (2013). Food. I: Hilda Rømer Christensen, Research in gender and equality (ss. 24-25). Köpenhamn: Co-ordination for Gender Research. [BibTeX]
Manuskript
- Hult, K. & Leer, J. Autoethnography from the restaurant floor : Exploring the embodied experience of dining room professionals. [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Leer, J. (ed.) & Povlsen, K. K. (ed.) (2016). Food and media: practices, distinctions and heterotopias. London: Routledge (Critical food studies ). [BibTeX]