Johanna Björklund
Johanna Björklund Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknikE-post: am9oYW5uYS5iam9ya2x1bmQ7b3J1LnNl
Telefon: 019 303976, 0706 796688
Rum: B4106
Om Johanna Björklund
Forskning
Johanna Björklunds forskning har fokus på hållbar mat. Den har en tvärvetenskaplig ansats med syfte att bidra till kunskap för en hållbar samhällsförändring. Hon har arbetat i båda ändarna av livsmedelssystemet, med systemansats för att studera och utveckla hållbara sätt att producera livsmedel i deltagardrivna forskningsprojekt och som följeforskare i utvecklingsprojekt kring miljö- och klimatanpassning av mat i offentliga storkök. Hon har arbetat med deltagardrivna forsknings- och utvecklingsprojekt som har haft fokus på frågor kring hållbar klimatsmart odling, biologisk mångfald på gårdsnivå, ekologisk vallfrö- och ekologisk tomatodling och utveckling av svensk agroforestry. Andra forskningsprojekt handlar om lokala distributionsnät som en drivkraft för ökad hållbarhet i lantbruket, och utvärdering av hållbart jordbruk baserade på lokala ekosystemtjänster i olika delar av världen.
Undervisning
Johanns Björklund är programansvarig för Måltidsekologprogrammet som drivs av institutionen för naturvetenskap och teknik i samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan och undervisar i kurser kring mat, miljö och hållbarhet. Hon undervisar också i lärarutbildningen inom området Naturvetenskaplig omvärldsorientering.
Samarbeten och uppdrag
Hon har i Social Impact Lab vidareutvecklat en idé om att använda skollunchen som nav i lärande för hållbar utveckling. Tillsammans med ett par pilotskolor utvecklar hon en modell för handlingsinriktat och reflekterande lärande utifrån skolmåltiden, "Mat i lärande", som kan anpassas och användas regionalt och nationellt. Det handlar om skolutveckling, om en förändring av skolans inre arbetssätt. Forskningen är en del av det forskningsprojektet "Skolmåltiden i den pedagogiska verksamheten" inom universitetets fokusområde "Mat och hälsa".
Forskningsprojekt
Avslutade projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Schaffer, C. , Elbakidze, M. & Björklund, J. (2024). Motivation and perception of farmers on the benefits and challenges of agroforestry in Sweden (Northern Europe). Agroforestry Systems. [BibTeX]
- Schaffer, C. , Eksvärd, K. & Björklund, J. (2019). Can Agroforestry Grow beyond Its Niche and Contribute to a Transition towards Sustainable Agriculture in Sweden?. Sustainability, 11 (13). [BibTeX]
- Björklund, J. , Eksvärd, K. & Schaffer, C. (2019). Exploring the potential of edible forest gardens: experiences from a participatory action research project in Sweden. Agroforestry Systems, 93 (3), 1107-1118. [BibTeX]
- Öhlund, E. , Hammer, M. & Björklund, J. (2017). Managing conflicting goals in pig farming: farmers’ strategies and perspectives on sustainable pig farming in Sweden. International Journal of Agricultural Sustainability, 15 (6), 693-707. [BibTeX]
- Belfrage, K. , Björklund, J. & Salomonsson, L. (2015). Effects of farm size and on-farm landscape heterogeneity on biodiversity-case study of twelve farms in a swedish landscape. Agroecology and Sustainable Food Systems, 39 (2), 170-188. [BibTeX]
- Ahnström, J. , Bengtsson, J. , Berg, Å. , Hallgren, L. , Boonstra, W. J. & Björklund, J. (2013). Farmers' Interest in Nature and Its Relation to Biodiversity in Arable Fields. International Journal of Ecology. [BibTeX]
- Björklund, J. , Araya, H. , Edwards, S. , Goncalves, A. , Höök, K. , Lundberg, J. & Medina, C. (2012). Ecosystem-based agriculture combining production and conservation: a viable way to feed the world in the long term?. Journal of Sustainable Agriculture, 36 (7), 824-855. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Ruge, D. , Nordgård Vik, F. , Björklund, J. & Frödén, S. (2023). Introduktion. I: Dorte Ruge; Frøydis Nordgård Vik; Johanna Björklund; Sara Frödén, Læring gennem mad og måltider i grundskolen: Teori og praksis fra Danmark, Sverige og Norge (ss. 11-32). . Cappelen Damm Akademisk. [BibTeX]
- Björklund, J. & Johansson, B. (2012). Assessing multifunctionality in relation to resource use: a holistic approach to measure efficiency, developed by participatory research. I: Marta-Costa, A. A. & Soares da Silva, E. L. D. G, Methods and procedures for building sustainable farming systems (ss. 161-173). Dordrecht: Springer Netherlands. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Björklund, J. , Eksvärd, K. & Schaffer, C. (2014). Assessing ecosystem services in perennial intercropping systems: participatory action research in Swedish modern agrofores. I: Schobert, H., Riecher, M.-C., Fischer, H. Aenis, T. & Knierim, Farming systems facing global challenges Capacities and strategies. Konferensbidrag vid The 11th European IFSA Group Symposium, 1-4 April 2014, Berlin, Germany. (ss. 112-113). IFSA Europe, Leibniz-Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF), Humboldt-Universität zu Berlin. [BibTeX]
Rapporter
- Frödén, S. & Björklund, J. (2021). Schemalagd skollunch - en lösning på stressfyllda skolmåltidssituationer? Slutrapport för projektet Väl godkänt för skolmåltiden. Göteborg: Skolmatsakademin Research institute of Sweden. [BibTeX]
- Björklund, J. (2016). Framgångsrika recept för hållbara måltider i offentliga kök: Erfarenheter baserade på utvärderingen av projektet Hållbara måltider i Örebro län 2014-2016. Örebro, Sweden: Örebro universitet. [BibTeX]
- Eksvärd, K. , Björklund, J. , Danielsson, M. , Eksvärd, J. , Hansdotter, E. , Holmdahl, J. , Jansson, A. , Kjellberg, O. & et al. (2016). Mångfunktionella, lokala odlingssystem: Etablering av modern agroforestry i Sverige 2012-2016. Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Björklund, J. & Morfeldt, P. (2015). Att använda skolmåltiden som pedagogiskt redskap: Erfarenheter från en forskningscirkel med lärare i åk 5-6. Örebro, Sweden: Örebro universitet. [BibTeX]
- Björklund, J. (2014). Hållbara måltider i Örebro län 1.0: Ett bra exempel på lärande för hållbar utveckling. Örebro, Sweden: Örebro universitet. [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Ruge, D. (ed.) , Nordgård Vik, F. (ed.) , Björklund, J. (ed.) & Frödén, S. (ed.) (2023). Læring gennem mad og måltider i grundskolen: Teori og praksis fra Danmark, Sverige og Norge.. Cappelen Damm Akademisk. [BibTeX]