This page in English

Henrik Andershed

Henrik Andershed Befattning: Adjungerad professor Organisation: Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap

E-post: aGVucmlrLmFuZGVyc2hlZDtvcnUuc2U=

Telefon: 0706 581381

Rum: L2263

Henrik Andershed
Forskningsämne

Om Henrik Andershed


Henrik Andershed disputerade 2002 på en doktorsavhandling om ungdomskriminalitet. Han befordrades till professor i psykologi 2011 och i kriminologi 2015. Hans forskning handlar om kriminalitet och kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och mer specifikt om psykopati och om risk- och skyddsfaktorer för kriminalitet och psykosocial ohälsa. På senare år har han även fokuserat på teoriutveckling om orsaker till brott.

Henrik är författare och medförfattare till mer än 150 publicerade refereegranskade artiklar, bokkapitel och böcker. Se Publikationer för ett urval av Henriks publikationer och se Forskningsprojekt för lista av projekt. Han är grundare av och sitter i styrgruppen i det pågående longitudinella forskningsprogrammet SOFIA-studien.

Han är ledamot i Kriminalvårdens nationella vetenskapliga råd. Han har under flera år varit av regeringen utsedd ledamot i Rådet för brottsofferfonden (Brottsoffermyndigheten) och har även tidigare under flera år varit vetenskapligt sakkunnig vid Socialstyrelsen, Statens Institutionsstyrelse (SiS), samt vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Han har i samarbete med Örebro universitets innovationsstöd och holdingbolag grundat företaget Embrace Safety som utvecklar och förvaltar EMBRACE, ett systemstöd för kartläggning, analys och uppföljning för ett mer systematiskt och effektivt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. På Embrace Safety är Henrik utvecklingschef och är adjungerad professor vid Örebro universitet på deltid. Se: www.embrace-safety.se.

Han har under flera år varit invald ledamot i Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap vid Örebro universitet och ledamot i styrgruppen för ORU Innovation Arena – Örebro universitets arena för innovationer. Han har varit ämnesansvarig för Kriminologiämnet vid Örebro universitet i sex år och innan dess enhetschef/studierektor för Kriminologiämnet i fem år. Han var ansvarig för ansökan om inrättandet av kriminologiämnet vid Örebro universitet och för inrättandet av Kriminologiprogrammet samt av kriminologi på avancerad nivå och på forskarutbildningsnivå.

Henrik anlitas ofta som föreläsare ute i praktik och ute bland allmänheten. Henrik är också mottagare av flera utmärkelser och priser för sitt arbete:

Nominerad till Svenska utbildningspriset - Årets inspiratör 2024.
SKAPA-priset till minne av Alfred Nobel 2019 för EMBRACE.
Årets digitala innovation 2017 för EMBRACE.
Örebroregionens och universitetets samverkanspris 2017.
European Young Scholar Award 2002.
 

Aktuellt

Pågående finansierade forskningsprojekt:

Utvecklingsvägar för antisocialt beteende från tidig barndom till tonår: Viktiga riskfaktorer för ökad risk eller resiliens. Frogner, Hellfeldt, Andershed, Andershed. Forskningsprojekt som använder data från SOFIA-studien. År 2024-2026. Finansierat av Vetenskapsrådet (HS): 3.100.000kr.

Hur passar pusselbitarna ihop? Riskfyllda kombinationer av tidiga riskfaktorer och utvecklingsvägar bakom ungdomskriminalitet. Hellfeldt, Frogner, Andershed, Andershed. Forskningsprojekt som använder data från SOFIA-studien. År 2024-2026. Finansierat av Forte: 4.900.000kr.

Långtidsprevention för barn med extremt hög risk för psykisk sjukdom: en RCT och longitudinell studie. Cervin, Andershed, m.fl. År 2023-2025. Finansierat av Forte: 4.900.000kr.

Preventing Adversity in Children at Extreme Risk of Mental Illness. Cervin, Andershed, m.fl. År 2025-2029. Finansierat av Kavlifonden/The Kavli Trust: 9.000.000kr.

Kunskapsbaserad trygghetsmätning i Bergslagen. Hellfeldt, Camacho Doyle, Andershed. Utveckling av handbok om trygghetsmätningars användning av Polismyndigheten och kommuner. År 2022-2025. Finansierat av Polisregion Bergslagen och flertalet kommuner i Bergslagen: 3.000.000kr.

 

Annat aktuellt (ett urval):

Brott förklarat - Varför begår människor brott? (Arbetstitel) Bok som publiceras 2025. Bokförlag: Mondial.

Keynoteföreläsning på 15th Nordic Symposium on Forensic Psychiatry, Bergen, Norge. 21-23 Augusti, 2024. 

Föreläsning på seminarium anordnat av Kronprinsessparets stiftelse. Bernadottebiblioteket, Kungliga slottet, Stockholm. 17:e september 2024.

Keynoteföreläsning på Trygg & Säker. Clarion Hotel Post. Göteborg. 3-4 december 2024.

Huvudförfattare av nationell vägledning för behandling av unga med hög risk för fortsatt kriminalitet - Sociala insatsgrupper (SIG). På uppdrag av Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Brottsförebyggande rådet. Mer info på Brås webbplats.

Örebro universitets representant i arbets- och styrgruppen för att ta fram Örebro läns brottsförebyggande strategi för 2020-2025. Läs strategin här.

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Böcker |  Doktorsavhandlingar, sammanläggningar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Manuskript |  Rapporter |  Samlingsverk (redaktör) | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Böcker

Doktorsavhandlingar, sammanläggningar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Manuskript

Rapporter

Samlingsverk (redaktör)