Helena Sjölin
Helena Sjölin Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för hälsovetenskaperE-post: aGVsZW5hLnNqb2xpbjtvcnUuc2U=
Telefon: 019 303947
Rum: P2441

Om Helena Sjölin
Bakgrund
Helena Sjölin är legitimerad sjuksköterska och specialistsjuksköterska inom ambulans- och anestesisjukvård samt medicine doktor. Hon försvarade sin doktorsavhandling
“What an ambulance nurse needs to know: from educational content to critical incidents” år 2016. Sedan år 2019 arbetar Helena som universitetslektor i omvårdnadsvetenskap vid Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet.
Undervisning
Helena har många års erfarenhet av undervisning på både på grund-, avancerad- och forskarnivå inom såväl sjuksköterskeprogrammet som specialistsjuksköterskeprogrammen och i forskarutbildning. Hon har, och har haft uppdrag som kursansvarig och examinator avancerad nivå, främst inom specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning ambulans- och akutsjukvård samt fristående kurser. Hon handleder examensarbeten på grund- och avancerad nivå samt är bihandledare för en forskarstuderande.
Övriga uppdrag
Helena har uppdrag som programansvarig för Specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning mot akutsjukvård, ambulanssjukvård och anestesisjukvård. Hon har också uppdrag som ordinarie ledamot vid Fakulteten för medicin och hälsa.
Forskningsinriktning/aktuella projekt
På Örebro universitet är Helena en del av forskargruppen RIPE som bedriver forskningsstudier inom palliativ vård. Forskningen inom RIPE spänner över flera vårdformer såsom kommunal hälso- och sjukvård, akutsjukvård och annan specialistvård. Hennes forskning där fokuserar på den palliativa patientens komplexa situation nära livets slutskede och handlar främst om orsaker och upplevelser av akuta insatser och ambulanstransporter till akutsjukhus av patienter som får palliativ vård i hemmet eller på vård- och omsorgsboenden.
Helena forskar även i andra sammanhang inom prehospital akutsjukvård med fokus både inom omvårdnad och pedagogik med inriktning mot utbildning och kompetensutveckling av ambulanspersonal.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Akuta insatser och transporter till akutsjukhus av döende patienter i hemmet; en nödvändighet eller ett onödigt lidande?
- Akuta insatser och transporter till sjukhus av patienter som får palliativ vård i hemmet eller på vård- och omsorgsboenden
- Ambulanstransporter för äldre personer - Intervjustudie med vårdpersonal inom allmän palliativ kommunal vård
- Att beskriva närståendes upplevelser av mötet med prehospital vårdpersonal vid dödsfall i hemmet gällande personer med palliativa vårdbehov
- De pendlande orden av Qvarnström och döende i relation till medvetenhet, rädsla och tid; en teoretisk analys
- Den vårdande processen av samskapande inom palliativ vård; En kvalitativ meta syntes
- Ett teoretiskt perspektiv för att stärka teorin om samskapad palliativ vård med begreppet värdighet
- Nationell kartläggning av närståendes erfarenheter vid specialiserad palliativ vård: En palliativ registerstudie
- Palliativ vård inom akutmedicin (Pacem)
- REALE: Om relationen mellan förberedelser, erfarenheter och hälsa vid arbete i kriser och katastrofer