This page in English

Ann-Sofie Sundqvist

Ann-Sofie Sundqvist Befattning: Affilierad forskare Organisation: Institutionen för hälsovetenskaper

E-post: YW5uLXNvZmllLnN1bmRxdmlzdDtvcnUuc2U=

Telefon: Telefonnummer saknas

Rum: -

Ann-Sofie Sundqvist
Forskningsämne

Om Ann-Sofie Sundqvist

Bakgrund

Ann-Sofie Sundqvist är docent i medicinsk vetenskap med inriktning mot hälso- och vårdvetenskap. Hon är legitimerad sjuksköterska (1993) och specialistsjuksköterska inom anestesisjukvård (2000).  Ann-Sofie disputerade vid Örebro universitet år 2017 med avhandlingen Perioperative patient advocacy - having the patient's best interests at heart.

Ann-Sofie är anställd som projektledare vid SBU - Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, vilket är en statlig myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst.

Forskningsinriktning

Ann-Sofie bedriver forskning inom tre huvudsakliga områden: patienter och närståendes upplevelse av vård och behandling, klinisk utveckling och kompetens, samt dövblindhet.

Område Patienter och närståendes upplevelse av vård och behandling
Inom detta område är Ann-Sofie bihandledare till tre doktorander vilka på olika sätt undersöker hur patienter och närstående upplever vård och behandling. Bland annat så undersöks hur personer med trattbröst upplever sin livssituation, hur barn och ungdomar ges möjlighet att göra sin röst hörd gällande sin vård och behandling samt hur patienter, närstående och vårdpersonal upplever närståendes delaktighet i vården.

Område Klinisk utveckling och evidens
Inom området klinisk utveckling och evidens är forskningens fokus inom de två huvudsakliga områdena kompetensbeskrivning och bakterieväxt i operationsmiljö. Fenomenet patientföreträdaskap är ett teoretiskt angreppssätt av att tydliggöra anestesisjuksköterskans yrkesroll där målet med forskningen var att ytterligare klargöra anestesisjuksköterskans kompetensområde. Ann-Sofie har även bedrivit forskning gällande kompetens hos sjuksköterskor som arbetar inom postoperativ kontext. Vad som händer med bakterieväxt på operationsmaterial som dukats upp i förväg och om det sker någon förändring över tid upp till 24 timmar är några av de frågeställningar som bland annat undersöks inom detta område.

Område Dövblindhet
Ann-Sofie har på uppdrag av Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor författat två systematiska kunskapssammanställningar avseende habiliterings- och rehabiliteringsinsatser för vuxna och barn/ungdomar med dövblindhet. Hon har för samma uppdragsgivare även sammanställt en rapport över erfarenhetsbaserad litteratur gällande habiliterings- och rehabiliteringsinsatser för vuxna med dövblindhet. I nuvarande projekt inom området ska Livsomställningsmodellen, en psykoedukativ gruppintervention som ges till personer med dövblindhet i rehabiliteringssyfte, utvärderas. 

Handledning

Ann-Sofie handleder tre forskarstuderande antagna vid Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet (huvudhandledare till Louise Norlander, bihandledare till Anna Drakenberg och Anna Nordlind). 

Undervisning

Ann-Sofie har undervisat i kvalitativ metod på forskarutbildningskursen Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap (15 hp) vid Örebro universitet, och hon har varit kursansvarig för kursen Vetenskapligt förhållningssätt för ST-läkare som ges i regi av Region Örebro län.

Övrigt

Ann-Sofie har uppdrag som Academic Editor vid tidskriften PLOS One och hon anlitas av vetenskapliga tidskrifter för att granska andra forskares artiklar.

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Doktorsavhandlingar, sammanläggningar |  Konferensbidrag |  Rapporter | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Doktorsavhandlingar, sammanläggningar

Konferensbidrag

Rapporter