Pedagogiska projekt 2025
Fakulteten för medicin och hälsa har för 2025 prioriterat projektmedel till fyra projekt, som kommer att stärka såväl lärares pedagogiska kompetens som kvalitet i utbildningarna.
Utbildningstråd om AI för läkarprogrammen
Marcus Krantz, Marie Lidskog, Johan Peterson har under 2024 tillsammans med samarbetspartner på Örebro universitet och Uppsala universitet arbetat i ett projekt med syfte att ta utveckla en utbildningsplan för en AI-utbildningstråd för läkarutbildning. Resultatet från det projektet är förslag på ett antal onlinemoduler med fokus på AI och den kunskap om AI som behövs hos medarbetare vården. I det nu beviljade projektet kommer medverkande att utveckla och konkretisera innehållet i dessa moduler, samt utveckla förslag på hur modulerna kan användas och integreras i de ordinarie utbildningsprogrammen. Fokus är i första hand läkarutbildning men planen är att modulerna och förslagen på implementeringen skulle kunna modifieras för att passa andra program och även användas av yrkesverksamma i vården.
Follow-your-Researcher
Julia Rode kommer i sitt projekt att utveckla och testa ett utbildningsmoment som hon kallar ”Follow-your-Researcher”. Utbildningsmomentet innebär att studenter följer en ung forskare (såsom doktorand eller tidig postdoktorand) för att få en inblick i forskarens värld, träffa adekvata förebilder och förhoppningsvis väcka intresse för forskning. Studenterna utökar deras vetenskapliga tänkande genom att reflektera över forskningens organisation och utmaningar, samt lär sig detaljer om en viss forskningsgrupp, -fält och/eller metod, på ett helt annorlunda sätt än under ett avgränsat uppsatsprojekt. En pilot genomförs under vårterminen 2025 med mastersstudenter som deltar i en av kurserna i biomedicin på MV.
Utveckling av MH-gemensam IPL-aktivitet
Lis Sjöberg och medarbetare ska i sitt projekt skapa en lärandeaktivitet med fokus på interprofessionellt lärande (IPL). Syfte är att stärka den interprofessionella kompetensen hos studenter inom fakultetens utbildningar för samtliga utbildningar inom MH-fakulteten. Bakgrunden är dels återkoppling från studenter i samband med de IPL-aktiviteter som redan genomförs inom fakulteten där studenterna efterfrågar fler tillfällen för IPL. Dessutom ligger den tänkta aktiviteten i linje med fakultetens strategi för interprofessionellt lärande. Lärandemomentet utformas med progression i relation till den gemensamma IPL-aktiviteten som flertalet utbildningar nu medverkar i under första terminen i programmen.
I projektet görs en kartläggning av programmens erfarenhet, intresse av och möjlighet att delta. I samverkan med de olika programmen görs ett förslag på innehåll, tema och upplägg för en gemensam IPL aktivitet förlagd till utbildningarnas mittperiod.
Mötesplats hållbar framtid
Örebro universitet har som mål att alla som studerat här ska ha kunskap och kompetenser för att identifiera och lösa problem i samhället i linje med målen i Agenda 2030. Det pedagogiska projektet, under ledning av Ulrika Fernberg, syftar till att inkludera studenterna på biomedicinska analytikerprogrammet i utbildningsmodulen ”Mötesplats hållbar framtid”, en modul som tidigare inkluderat studentgrupper från institutionerna RHS och NT. Utbildningsmodulen innehåller faktakunskap om hållbar utveckling, samtal om känslor, värderingar och framtidsvisioner. Målet är att skapa ett avtryck som har betydelse för studentens hållbarhetsengagemang under utbildningstiden och framåt i livet. Utbildningsmodulen ska vidareutvecklas till att ta avstamp i vad en god hälsa innebär i en föränderlig värld, där de olika studentgrupperna får bidra med sina perspektiv.