Svett kan övervaka den kraftiga inflammationen efter hjärtinfarkt

– Vi ville undersöka om det fanns ett enklare, säkrare och skonsammare alternativ till vanliga blodprov, säger Anna Björkenheim.
Svett skulle kunna ersätta blodprov för att övervaka patienter som haft en hjärtinfarkt. Det visar en studie vid Örebro universitet.
– Resultatet kan på sikt ha stor betydelse, eftersom tidig och skonsam diagnostik kan förbättra prognosen för många patienter, säger Anna Björkenheim, överläkare och forskare i medicin.
Målet med studien var att undersöka om prover från svett kan erbjuda ett skonsamt sätt att övervaka den kraftiga inflammation som uppstår efter en akut hjärtinfarkt där ett eller flera kranskärl är helt igentäppta.
Inflammation efter en hjärtinfarkt är ett naturligt sätt för kroppen att hantera skador, men en alltför kraftig eller långvarig inflammation kan förvärra hjärtskadan och öka risken för komplikationer som hjärtsvikt och rytmrubbningar. Det är därför viktigt att noga övervaka och kontrollera inflammationen hos dessa patienter.
– Vi ville undersöka om det fanns ett enklare, säkrare och skonsammare alternativ till vanliga blodprov, säger Anna Björkenheim.
Hittade en markör i svett
Forskarna kunde identifiera inflammationsmarkören STAM Binding Protein (STAMBP) i svett från patienter med hjärtinfarkt.
– Generellt är svett mindre känsligt än blod för att upptäcka förändringar i inflammationsmarkörer efter en hjärtinfarkt. Men vi har nu visat att det finns möjlighet att utveckla nya, skonsamma sätt att övervaka patienter efter en hjärtinfarkt.
Anna Björkenheim konstaterar att hon och hennes kolleger hade förväntat sig att svett ännu tydligare skulle spegla förändringar i inflammationen över tid.
– Även om vi nu vet att svett har potential för vissa specifika markörer, behöver vi förstå mer om dess begränsningar och möjligheter.
Denna studie är ett första steg.
– Resultaten är lovande, men vi är ännu inte vid en punkt där svettanalys kan användas i vården. Vi behöver mer forskning för att säkerställa att svett kan ge tillräckligt känslig information för att vägleda kliniska beslut på samma sätt som traditionella blodprov.
Minimal påverkan för patienter
Enligt Anna Björkenheim öppnar resultaten för framtidens teknik, där vården kan följa patienter med minimal påverkan på deras vardag, vilket är viktigt både för patientkomfort och klinisk effektivitet.
– Ett långsiktigt mål är att snabbt identifiera patienter med extra hög risk, som skulle kunna gynnas av antiinflammatorisk behandling direkt efter en hjärtinfarkt. Detta skulle kunna minska risken för framtida komplikationer, säger Anna Björkenheim.
Text: Maria Elisson
Foto: Elin Abelson