This page in English

De ska utveckla Fakulteten för medicin och hälsa genom samarbete och stabilitet

Elina Mäki-Torkko och Karin Blomberg.

Elina Mäki-Torkko och Karin Blomberg.

Stärkt samarbete och mod att testa nya arbetssätt. Det är strategier den nya dekanen och prodekanen vill använda för att fortsätta att utveckla Fakulteten för medicin och hälsa.

Mia von Euler, dekan för Fakulteten för medicin och hälsa (MH-fakulteten) har avslutat sin tjänst i mitten av mars vid Örebro universitet för att börja arbeta som rektor på Sophiahemmets högskola. Nu har professor Karin Blomberg utsetts till ny dekan och professor Elina Mäki-Torkko som ny prodekan.

Tillsammans vill nya dekanen och prodekanen fortsätta att utveckla fakulteten genom ökad innovation, fördjupad samverkan och stärka fakulteten genom stabila strukturer. Genom att bygga stabila processer vill de stärka fakultetens utveckling och skapa grundförutsättningar för att tänka nytt och utvecklas.

– Har vi struktur och stabilitet i våra processer, då har vi även förmågan att tänka nytt, säger Karin Blomberg.

Fakultetens verksamhet bedrivs inom Institutionen för medicinska vetenskaper och Institutionen för hälsovetenskaper. Verksamheten erbjuder utbildningar med stor spännvidd. På fakulteten kan man plugga från grundnivå till avancerad nivå och forskarutbildning.

– I våra roller är det viktigt att se alla och den övergripande helheten. Det är viktigt att ha med sig och vara medveten om att vi har en komplex organisation och verksamhet med både djup och bredd, säger Elina Mäki-Torkko.

Utmaningar att möta

En stor utmaning som fakulteten står inför är bristen på platser för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det är en stor fråga i Sverige och diskuteras i olika forum, såväl regionalt som nationellt. Personalbrist och färre vårdplatser är några av faktorerna till att platserna för verksamhetsförlagd utbildning har minskat.

– Det är verkligen en kritisk faktor. Har vi inga VFU-platser får vi lägga ned våra utbildningar, säger Karin Blomberg.

En annan utmaning är det sjunkande söktrycket och att studenterna ska klara studierna för att ta examen. En utmaning som Sveriges lärosäten står inför tillsammans och som man arbetar med nationellt. Bristande förkunskaper hos studenterna gör bland annat att de kan ha svårt att klara studierna.

– Självklart ska det vara kvalitet i utbildningen, men sen är det jätteviktigt att studenterna kommer igenom den, även om inte alla ska komma igenom en utbildning till ett legitimationsyrke, säger Karin Blomberg.

Med den förändrade utbildningskartan där utbildningarna inte går runt ekonomiskt behöver lärosätena samverka kring utbildningsutbudet.

– Man kan samverka kring lärarkompetens, dela upp olika lärandeaktiviteter mellan lärosätena. Det gäller att hitta nya arbetssätt, säger Karin Blomberg.

Fakultetens arbete med forskning

Forskning vid Örebro universitet ska inte bara hålla hög kvalitet utan också vara relevant i en föränderlig värld. För att uppnå detta behöver det finnas stabila strukturer och omvärldsbevakning. Karin Blomberg och Elina Mäki-Torkko ser vikten av att forskningen är i samklang med samhället och fakulteten arbetar strategiskt för att stärka Örebro universitets nationella och internationella position.

– Det är viktigt att relatera verksamheten och forskningen till det som sker i samhället i stort, både nationellt och internationellt, säger Elina Mäki-Torkko.

De vill att fakulteten ska arbeta mer innovativt och våga testa nya arbetssätt. Genom att uppmuntra medarbetarna att samverka över institutionsgränserna och ämnesgränsarna, våga tänka nytt och arbeta innovativt vill de att forskningen bidra till både akademisk excellens och samhällsnytta.

Karin Blomberg

1970 Född i Örebro

2009 Disputerade i omvårdnadsvetenskap vid Karolinska Institutet med avhandlingen ”Från inbjudan till uppföljning - Kvinnors erfarenheter av att delta eller inte delta i cervixcancerscreening”

2014 Docent i medicinsk vetenskap, inriktning hälso- och vårdvetenskap vid Örebro universitet

2018 Professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet

Elina Mäki-Torkko

1961 Född i Huittinen, Finland

1998 Disputerade i medicinska vetenskaper vid Uleåborgs universitet med avhandlingen "Childhood hearing impairments and hearing screening An epidemiological and clinical study of hearing in children and the implementation of the present hearing screening programme for pre-school children in Northern Finland"

2007 Docent i audiologi vid Uleåborgs universitet

2016 Professor i audiologi vid Örebro universitet

Text: Anna Asplund
Foto: Jesper Mattsson