Örebroforskare nominerad till Augustpriset för sin bok om Hollywoodstjärnan Warner Oland
Warner Oland och Marlene Dietrich i Shanghai Express (1932)
Kim Khavar Fahlstedt, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, har skrivit den första biografin om Warner Oland – en av Sveriges genom tiderna största Hollywoodstjärnor, som glömts bort. Nu är boken nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.
– Jag är så himla glad att min bok men framför allt att den här historien får så mycket uppmärksamhet. Boken och min forskning får en chans till att spridas och synas, säger Kim Khavar Fahlstedt, som först stötte på Warner Oland i ett tidningsarkiv i Shanghai, när han forskade om den kinesiska filmindustrins födelse.
Warner Oland emigrerade med sin familj från Bjurholm i Västerbotten till Amerika när han var 12 år. Hans filmkarriär tog fart i en tid av världskrig, förbudstid och börskrasch och han blev berömd som skurken Fu Manchu och som den kinesiske detektiven Charlie Chan.
Han blev sinnebilden för hur en asiat skulle se ut på den vita duken och Yellowface, där vita skådespelare gestaltade rasistiska stereotyper av ”orientaler”, utvecklades till skådespelarens signum – och förbannelse.
Ny bok om en av Sveriges största Hollywoodstjärnor – som glömts bort
Läs mer om Sveriges glömda Hollywoodstjärna av Kim Khavar Fahlstedt på Appell Förlags hemsida
Lyssna på P4 dokumentären Charlie Chan – detektiven som försvann med Kim Khavar Fahlstedt
Text: Linda Harradine
Foto: Appell förlag