Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
Professor Alexandru Panican är en av författarna bakom rapporten som föreslår specialistutbildningar för socionomer.
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern.
– Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.
Idag finns socionomprogrammet vid 19 lärosäten och runt 3 200 socionomer examineras varje år. Samtidigt är antalet socionomer med akademisk vidareutbildning väldigt lågt. Endast tre procent av landets socionomer har en masterexamen vilket kan jämföras med sjuksköterskor, där drygt hälften har en specialistutbildning.
– Med en specialisering inom områden som social barnavård, brottsförebyggande arbete, ungdomskriminalitet, äldreomsorg och liknande kan socionomer få den spetskompetens som krävs för att möta de komplexa behoven i dagens samhälle, säger Alexandru Panican.
Föreslår ny yrkesexamen – specialistsocionom
Rapporten Reform för socionomers specialistutbildningar har tagits fram tillsammans med socialchefer, fackliga organisationer och företrädare för utbildning och forskning i socialt arbete. Den föreslår att specialistutbildningar om minst 60 hp ska införas. För att bli antagen till utbildningen kommer det att krävas minst ett års yrkeserfarenhet som socionom.
Ett annat förslag i rapporten är att hälften av alla yrkesverksamma socionomer år 2040 ska ha slutfört en specialistutbildning.
– En så bred utbildningsreform behöver utvecklas över en längre tid. Om alla nödvändiga organisatoriska och formella förutsättningar förverkligas inom de närmaste åren kan specialistsocionomutbildningar runt om i landet starta 2027, säger Alexandru Panican.
Kompletterar regeringens utredning av socionomutbildningen
Rapporten ska nu lämnas över till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och utbildningsminister Johan Pehrson och är tänkt att komplettera regeringens pågående utredning av socionomutbildningen, vilken beräknas bli klar i februari nästa år.
– Vi hoppas att vår rapport, som har en bred förankring och innehåller konkreta förslag, kan bidra till utvecklingen av specialistutbildningar för socionomer, säger Alexandru Panican.
Förslag i rapporten Reform för socionomers specialistutbildningar:
- En sammanhållen struktur införs för socionomers vidareutbildningar.
- En nationell målsättning är att hälften av alla yrkesverksamma socionomer år 2040 ska ha genomgått en specialistutbildning.
- Specialistutbildningar med yrkesexamen på avancerad nivå med minst 60 hp införs inom socionomfältet.
- Minst ett års yrkeserfarenhet förordas som behörighetskrav för utbildningar till specialistsocionom. Det bör vara upp till varje lärosäte att i slutändan avgöra detta.
Länk till Reform för socionomers specialistutbildningar – rapport från en skuggutredning
Läs mer i DN Debatt: ”Socionomer inte rustade för att möta dagens utmaningar”
Rapporten är författad av Tapio Salonen, seniorprofessor i socialt arbete vid Malmö universitet, Martin Börjeson, docent i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola, och Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet, i samarbete med följande organisationer: Förbundet Sveriges Socionomutbildningar, Förbundet för forskning och praktik i socialt arbete, Föreningen Sveriges Socialchefer, Akademikerförbundet SSR och Fackförbundet Vision.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric