Nobelveckan 2024: "En viktig påminnelse om de fasansfulla effekterna av kärnvapen"

Alfred Nobel som staty - och porträtt av forskare vid Örebro universitet.

Nobels Fredspris 2024 sätter fokus på de mest destruktiva vapen som världen skådat – kärnvapen. En påminnelse som är mer aktuell än någonsin, enligt Märta Johansson, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

Vad tycker du är mest spännande med valet av pristagare till Nobels fredspris i år? 

–  Det här är sjunde gången Nobels fredspris ges till en grupp eller till individer som på olika sätt arbetar för att stoppa användningen eller innehavet av kärnvapen. Med årets pristagare har man placerat fokus på effekten av de mest kraftfulla vapen som finns på människor av kött och blod. Genom att dela sina erfarenheter visar de överlevande av bomberna över Hiroshima och Nagasaki på de fasansfulla effekter som användningen av kärnvapen har på människor. Det är en viktigare påminnelse än någonsin. 

Märta Johansson

Märta Johansson

Varför är det här viktigt? 

–  År 2021 trädde FN-konventionen om förbud mot kärnvapen i kraft. 94 stater har undertecknat avtalet, men Sverige och Norge är inte bland dem. Sverige var med och förhandlade fram avtalet, men efter ansökan om att bli en medlemsstat i NATO stödjer vi nu NATO:s syn på säkerhet och innehav av kärnvapen spelar där en viktig roll. Med årets pristagare påminner Nobelkommittén oss om farorna med kärnvapen. Vi fick en annan påminnelse i den broschyr som MSB nyligen skickade ut till alla svenska hushåll där vi rekommenderades att ha jodtabletter hemma. 

Hur hänger det ihop med din forskning här på Örebro universitet? 

– Användningen av olika typer av vapen och reglerna för väpnade konflikter är något som våra juridikstuderande möter i sina studier i folkrätt här vid Örebro universitet. Däremot har vi ingen direkt forskning om kärnvapen och hur folkrätten förhåller sig till dessa här vid Juridicum på Örebro universitet, säger Märta Johansson. 

Nobels Fredspris 2024 går till den japanska organisationen Nihon Hidankyo, en gräsrotsrörelse som består av överlevare från Hiroshima och Nagasaki. De får priset för sitt arbete för en värld fri från kärnvapen och för att de vittnar om varför kärnvapen aldrig får användas igen. (Källa: Nobelstiftelsen) 

Märta Johansson är forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet. Hennes forskning handlar bland annat om folkrätt, trafficking och människohandel. Läs mer om forskningen inom rättsvetenskap vid Örebro universitet

Nobelveckan 2024 – fler artiklar

Text: Anna Lorentzon
Foto: Pi Frisk, Elin Abelson med flera.