Kunskapsutbyte och kulturmöten på studieresa till Sydkorea

Svenska och koreanska studenter och lärare samlade under studieresan i Sydkorea.

Svenska och koreanska studenter och lärare samlade under studieresan i Sydkorea.

Samarbetet mellan Örebro universitet och University of Seoul fortsätter att växa. Nyligen deltog åtta Örebrostudenter och en doktorand på en studentkonferens vid University of Seoul och deras ledande skatteakademi – en resa fylld av både akademiska och kulturella utbyten.
– Det har varit lärorikt att lära sig om ett annat lands skattelagstiftning, något jag tar med mig när jag skriver mitt examensarbete, säger David Sellberg som går sista terminen på Juristprogrammet.

Under studieresan till Sydkorea fick åtta studenter från Juristprogrammet och en doktorand i rättsvetenskap en inblick i landets skattelagstiftning och möjlighet att jämföra både skillnader och likheter med det svenska systemet.

– Exempelvis har Sydkorea arvsskatt, vilket vi saknar i Sverige. Sådana skillnader ledde till många intressanta diskussioner, säger David Sellberg.

Förutom att delta i föreläsningar fick studenterna också möjlighet att träffa både studenter och lärare vid University of Seoul och upptäcka landets kultur, mat och sevärdheter.

– Jag tar särskilt med mig mötet med de koreanska professorerna och studenterna, som förutom skatterätt även lärde oss en hel del om den sydkoreanska kulturen och normer, säger Louise Hallberg som läser sjunde terminen på Juristprogrammet.

Studieresan – en del av ett flerårigt samarbete

Resan till Sydkorea är en del av ett flerårigt samarbete mellan lärosätena som inleddes av Magnus Kristoffersson, docent i rättsvetenskap och Eleonor Kristoffersson, professor i skatterätt. Samarbetet har redan resulterat i flera lyckade utbyten – en grupp koreanska studenter och lärare har varit på besök i Örebro och två doktorander från University of Seoul har gjort forskningsvistelser vid Örebro universitet.
Även studenter och lärare från Örebro universitet har besökt Sydkorea vid flera tillfällen, senast i augusti i år.

– Utbytet har bidragit till ömsesidig kunskapsutveckling och fördjupning av de akademiska banden. Det skapar också nya möjligheter för framtida forskning och studentutbyten, säger Magnus Kristoffersson.

Nu planeras ytterligare en studieresa till Seoul hösten 2025, och målet är att fortsätta välkomna studenter och lärare från University of Seoul till Örebro.

– Jag tycker att det är väldigt värdefullt att få insikter i en annan kultur och utbildningstradition. Det bidrar till nya perspektiv som kan användas för att förbättra vår utbildning i Sverige, säger Louise Hallberg.

Gruppbild på de svenska studenterna på studieresa i Sydkorea.

Örebrostudenter framför Gwanghwamun, huvudporten till Gyeongbokgung-palatset i Seoul. På främre raden står Louise Hallberg, andra från vänster, och David Sellberg, längst till höger.


Vad tycker du har varit mest spännande med att få vara en del av detta internationella utbyte?

– Jag har aldrig besökt ett universitet i något annat land tidigare så det har varit väldigt spännande att få gå på en rundvandring på deras campus och se hur studenternas och professorernas dagar ser ut där, säger Louise Hellberg.

Hur tror du att denna resa kommer påverka dina framtida studier eller karriär?

– Att resa till ett annat land på andra sidan jorden med en annan kultur och andra seder har varit väldigt givande. Jag tror att man, oavsett yrkesroll efter examen, har nytta av en större världsbild och en insyn i hur andra kulturer fungerar, säger David Sellberg.

Text: Jasenka Dobric
Foto: David Sellberg och Louise Hallberg