Lär dig mer om sammanvägning av delbetyg till kursbetyg
För att få betyg på en hel kurs måste studenterna ha uppfyllt alla mål som är angivna i kursplanen. Kursens mål prövas i en eller flera examinationer och studenternas prestationer på de enskilda examinationerna ska vägas samman till ett betyg.
Hur ska den här sammanvägningen göras?
Du kan göra sammanvägningen av kursbetyget på flera olika vis. Oavsett hur du gör är det viktigt att du förklarar för studenterna vad som krävs för att de ska få ett visst betyg.
Kvantitativ bedömning
Det vanligaste sättet är att man gör kvantitativ bedömning. För en kurs på 30 hp krävs det ofta att studenten har fått betyget VG på minst 22,5 hp för att hen ska få betyget VG på kursen som helhet.
Räkna ut en medelpoäng
En annan kvantitativ metod som du kan använda för att nå fram till ett kursbetyg är att räkna ut en medelpoäng. Ett exempel: En kurs har fem examinationer som varierar i storlek (3 hp, 5 hp, 7 hp, 7,5 hp och 7,5 hp), och i kursen används betygsskalan U–VG. Vid en sammanvägning av studentens resultat i kursen ger G på en enskild examination 5 poäng och VG 10 poäng. Uträkningen av kursbetyget går sedan till så att poängen från betyget multipliceras med antalet högskolepoäng som examinationen består av. Sedan summeras poängen från samtliga examinationer: (P x 3) + (P x 5) + (P x 7) + (P x 7,5) + (P x 7,5) och delas på antalet högskolepoäng för hela kursen (30 hp). Om studenten får 5 till 8 poäng blir kursbetyget G. Är resultatet 9 eller 10 poäng blir betyget VG.
Låt vissa examinationer avgöra kursbetyget
Ytterligare ett alternativ är att låta vissa examinationer avgöra kursbetyget. Av fem examinationer är det kanske bara två som studenterna kan få VG på. En sammanvägning skulle då kunna göras på följande sätt: Studenten måste vara godkänd på samtliga av kursens examinationer för att få kursbetyget G. För VG krävs att studenten fått högsta betyg på de båda examinationer som bedömts med U, G eller VG och att övriga examinationer är godkända.