Internationalisering inom högre utbildning
När du arbetar med internationalisering inom högre utbildning så bidrar det till att studenterna får en ökad kunskap om vår omvärld. Den kunskapen är viktig för att de, efter sina studier, ska kunna verka i ett samhälle som präglas av internationell öppenhet och globalt samarbete.
Centrala begrepp
Virtuell mobilitet handlar om studenter och lärare, inom högre utbildning, som studerar eller undervisar på en högskola eller ett universitet utanför sitt eget land under en begränsad tid, utan att fysiskt lämna sitt hem.
Läs mer om virtuell mobilitet här.
Blended mobility handlar om studenter och lärare, inom högre utbildning, som studerar eller undervisar både digitalt på distans och på plats på en högskola eller ett universitet utanför sitt eget land. Det kan till exempel vara en kurs som inleds med några veckor digital undervisning på distans, för att sedan bli en fysisk träff under några sammanhängande dagar, för att sedan avslutas med ett antal digitala träffar på distans.
Örebro universitet har en handlingsplan för internationalisering som sträcker sig fram till 2024. Handlingsplanen baseras på universitetets vision, verksamhetsidé, värdegrund, förhållningssätt, utvecklingsområden och strategier.
Handlingsplanen är en del av ett internationaliseringsarbete som ska höja kvaliteten och öka konkurrenskraften när det gäller lärosätets utbildning, forskning och samverkan. Örebro universitets Vision för 2023-2027 säger att våra utbildningar ska vara ”attraktiva val för såväl nationella som internationella studenter."
För att nå målen i handlingsplanen behöver internationaliseringsarbetet integreras i alla verksamheter.
Förutom att öka andelen utresande och inresande utbytesstudenter så har Örebro universitet även som mål att utveckla alternativa och nya former för internationalisering inom universitetets utbildningar. Det ska bland annat genomföras genom att vi utvecklar dels internationalisering på hemmaplan, dels virtuell och blandad mobilitet och då särskilt för grupper som har begränsade möjligheter att flytta sig fysiskt från en plats till en annan.
Internationalisering på hemmaplan
När man inte har möjlighet att flytta sig fysiskt från en plats till en annan är internationalisering på hemmaplan ett bra alternativ. Att vara i kontakt med omvärlden utan att röra sig utanför sina egna landsgränser är inte bara hållbart, det är också bra ur ett jämlikhetsperspektiv eftersom det ger alla studenter möjligheten att få en internationell prägel på sin utbildning.
Kom i gång med internationalisering
Högskolepedagogiskt centrum har tagit fram förslag på hur du kan gå tillväga för att jobba med internationalisering i utbildningen. Du hittar både information och stödmaterial på sidan Så kan du integrera perspektiven i din utbildning.