Nyhetsarkiv
Här i nyhetsarkivet hittar ni alla inlägg som publicerats på vår webbplats. Senaste inläggen hittar ni överst...
-
"Möt studenterna på deras nivå och utifrån deras förväntningar"
Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap, berättar var pedagogisk skicklighet innebär för honom.
-
Dags att nominera din favoritlärare till pedagogiska priset 2024
Har du en lärare som du vill uppmärksamma för pedagogisk skicklighet? En lärare som inspirerar dig och visar nytänkande i undervisningen? Nu kan du nominera din favoritlärare till pedagogiska priset 2024.
-
"Visa respekt och intresse för studenters olika sätt att lära"
Helena Stålnacke, universitetsadjunkt i hörselvetenskap, berättar vad pedagogisk skicklighet innebär för henne.
-
Sommarkurser 2025 – välkommen med dina idéer!
Sommarkurserna vid Örebro universitet 2024 blev en framgång och planerna för sommaren 2025 är redan i gång. Lärare uppmanas att bidra med kreativa kursidéer och utnyttja det pedagogiska stöd som erbjuds.
-
Learning Lab växer – fler flexibla lärmiljöer för lärare och studenter på Örebro universitet
Den pedagogiska testmiljön Learning Lab blir snart ännu större. Ytterligare en flygel i Långhuset ska byggas om till flexibla lärmiljöer, där Örebro universitets lärare och studenter tillsammans utforskar nya arbetssätt.
-
Nu öppnar nomineringen till priser för framgångsrik forskningskommunikation
Nu öppnar nomineringarna till Örebro universitets och The Hamrin Foundations pris för framstående forskningskommunikation. Tre priser delas ut, det största på 100 000 kronor.
-
Konferens om högskolepedagogik lyfter forskning, erfarenhetsutbyte och nya perspektiv
Under tre dagar deltog närmare tjugo medarbetare från Örebro universitet på konferensen NU2024, en mötesplats för alla som arbetar med högskolepedagogisk utbildning och utveckling.
-
Hur kan det akademiska medborgarskapet integreras i andra arbetsuppgifter?
Varför är det ofta svårt för akademiker att engagera sig i det offentliga samtalet? Och hur kan vi närma oss ett akademiskt medborgarskap utan att det bara blir ytterligare en uppgift eller roll för akademikern?
-
Ny podd – ett lättillgängligt sätt att lyfta hållbarhet i högskoleutbildning
– Det finns inget facit. Det handlar om att testa och fundera på hur du som lärare, ni i ert ämne och vi som universitet behöver förändra våra sätt att tänka och undervisa, säger Hannu Larsson, lektor i informatik vid Örebro universitet.
-
Här får studenterna undersöka psykologiska tester
Nu finns en möjlighet för psykologstudenter vid Örebro universitet att ta del av psykologiska tester – i det nya Testoteket.
-
Pedagogisk skicklighet – i både klassrummet och lärarkollegiet
Pedagogisk skicklighet ska ägnas lika stor omsorg som vetenskaplig skicklighet i anställningsförfaranden vid svenska högskolor och universitet. Så säger högskoleförordningen. Men vad är egentligen pedagogisk skicklighet? Och går den att bedöma?
-
Så får du aktiva studenter i klassrummet
Att låta studenter eller elever ta del av material inför en föreläsning eller lektion ökar chansen till ett mer aktivt lärande – och att tiden i klassrummet används bättre. Brian White, docent vid University of Massachusetts bjuder på sina bästa tips för...
-
Pedagogiskt samarbete om AI i högre utbildning
Över 60 pedagogiska utvecklare från närmare 30 lärosäten träffades på Örebro universitet för att få inspiration och möjlighet att prata om och arbeta med artificiell intelligens (AI) i utbildningen.
-
Här får riksdagsledamöterna testa framtidens lärmiljö – på Örebro universitet
Framtidens lärmiljö i Learning Lab, internationalisering och möten med unga forskare och studenter stod på programmet när riksdagens utbildningsutskott besökte Örebro universitet. – Det är jättespännande att höra om Örebro universitets resa under sina 25...
-
De lär ut på ett engagerande sätt – nu har de utsetts till excellenta lärare
Barbro Bergfeldt, Sofia Bergbom och Magnus Hansson undervisar i vitt skilda ämnen, men har två saker gemensamt. Dels vill de ge studenter tydliga ramar och en trygg miljö så att de kan lära sig bättre, dels har de blivit utsedda till excellenta lärare.
-
Halvtid och högtryck i Learning Lab – fler studenter och lärare vill ha flexibla lärmiljöer
Allt fler lärare på Örebro universitet vill undervisa i flexibla lärmiljöer där studenterna kan ta en mer aktiv roll.
-
Här överraskas årets pedagogiska pristagare
Under ett ämnesgruppsmöte överraskades läraren Tommy Borglund av Örebro studentkår och representanter från Högskolepedagogiskt centrum. – Jag delar det här priset med alla lärare och forskare på Handelshögskolan som har jobbat med masterprogrammet i...
-
Pedagogisk pristagare överraskas under forskarseminarium
– Jag brinner för läraruppdraget och tycker att det är ett av världens viktigaste yrken, säger Jenny Bonnevier som är först ut av två pedagogiska pristagare vid Örebro universitet. Över 500 studenter har nominerat sammanlagt 180 lärare till årets pris.
-
ORU har Lyssnat
ORU Lyssnar är en tjänst dit studenter direkt kan skicka in sina synpunkter om frågor som rör Örebro universitetets utbildningar. Resultatet har sammanställts i en rapport som både studenter, lärare och övriga medarbetare vid Örebro universitet kan ta...
-
Aktiva studenter gav bättre studieresultat – nu vinner Walkshop-modellen pedagogiskt pris
Studenter som vandrar runt i klassrummet och skriver på väggarna – för att lära sig programmera. Lärare på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet har utvecklat en innovativ metod för att undervisa som nu vunnit pris.
-
Ny kurs ska hjälpa lärare att utbilda studenter för hållbarhetsutmaningar
Nu har du som lärare möjlighet att delta i en kurs för att skapa en helhetssyn på hur du kan integrera hållbarhetsfrågor och nyckelkompetenser för hållbarhet i din lärarpraktik. – Hållbarhet rör oerhört viktiga frågor, man kan till och med säga att de...
-
Nominera din lärare till pedagogiska priset 2023
Nu har du som student möjlighet att nominera en lärare som gjort framstående pedagogiska insatser till årets pedagogiska pris. En lärare som kan förmedla kunskap på ett inspirerande sätt och visar nytänkande i undervisningen.
-
Nu öppnar anmälan till Matematikbiennalen 2024
Med 350 programpunkter och fyra internationella gästföreläsare är Matematikbiennalen Sveriges största mötesplats för alla som är intresserade av matematikundervisning och matematikdidaktik. Nu släpps biljetterna till konferensen som arrangeras den 21–22...
-
Nu står det klart – Örebro universitet blir del av nytt Europauniversitet
Örebro universitet är ett av nio europeiska lärosäten som tillsammans bildar alliansen NEOLAiA. Nu har EU-kommissionen utsett NEOLAiA till ett så kallat Europauniversitet och beviljat finansiering på totalt 14,4 miljoner euro. – Det är ett kvitto på att...
-
Almedalen 2023: ”Därför behövs ’digilogt’ – en blandning av digitala och analoga läromedel”
Hallå där, Josefine Karlsson, lektor i pedagogik vid Örebro universitet och innovatör till tjänsten Läskompisen som utvecklas av företaget Talkamatics.
-
”Jag blir mer kreativ som lärare när jag undervisar i Learning Lab”
Örebro universitet är ett av tre lärosäten i landet som har ett Learning Lab, en pedagogisk testmiljö där studenter och lärare tillsammans formar och utforskar framtidens lärmiljöer.
-
Lyckad satsning på högskolepedagogik vid Örebro universitet
På bara tio år har Högskolepedagogiskt centrum (HPC) vid Örebro universitet gått från att vara en helt ny stödverksamhet till en väletablerad och strategisk funktion som bidrar till universitetets och samhällets utveckling.
-
Ny antologi om jämställdhetsintegrering i högre utbildning
Jämställdhetsintegrering har, sedan det infördes inom akademin på 1990-talet, varit en omdiskuterad fråga. Den nya antologin "Jämställdhetsintegrering i högre utbildning" är unik eftersom det är ett samförfattat läromedel som visar hur arbetet kan gå...
-
Pedagogisk pristagare överraskas under möte
Under ett enhetsmöte med kollegor överraskades läraren Mats Liljegren av Örebro studentkår, kollegor och representanter från Högskolepedagogiskt centrum.
-
Kan skådespelare ge bättre psykologer – ny forskning ska ge svar
Studenter på psykologprogrammet får möta klienter spelade av skådespelare innan de går ut på praktik. Det är en examinationsform som har genomförts under ett par år. Men hur bra är den? Det ska några av utbildningens lärare ta reda på genom forskning
-
Hög tid att nominera till pris på 100 000 kronor för kommunikation om forskning som påverkat samhället
Örebro universitet och The Hamrin Foundation har tillsammans instiftat två nya årliga priser för ”framstående forskningskommunikation”. Det större priset på 100 000 kronor går till en person som fått stort genomslag med att sprida vetenskaplig kunskap.
-
Här får han beskedet: du är en av vinnarna av pedagogiska priset
Einar Prytz är först ut som pristagare till pedagogiska priset 2022. Aldrig tidigare har så många lärare blivit nominerade av universitetets studenter.
-
Nu är det dags att nominera till pedagogiska priset 2022
Har du en lärare som du vill uppmärksamma lite extra? En lärare som har fått dig att tänka ett steg längre och är viktig för dig i din utbildning? Nu kan du nominera din favoritlärare till pedagogiska priset 2022.
-
Nya pedagogiska metoder ska leda till mindre fusk och bättre utbildning
Varför fuskar studenter? Och hur ska psykologstudenter bli ännu bättre förberedda för att möta patienter efter examen? Det är två frågor som nu har fått intressanta svar efter universitetets satsningar på pedagogiska utvecklingsprojekt.
-
Han undervisar för alla sinnen
När Anders Herdenstam undervisar studenter på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan ska de inte bara lyssna. Alla sinnen kan användas. Nu har han utsetts till excellent lärare.
-
Times Higher Education 2023: Örebro universitet fortsatt bland världens 500 högst rankade universitet
Örebro universitet behåller sin placering bland de 500 främsta universiteten i årets rankning från Times Higher Education.
-
Stort intresse för kurs om vad som är pedagogisk skicklighet
Intresset för den nationella kursen ”Att bedöma pedagogisk skicklighet” har varit så stort att antalet platser har fått utökas. Medarbetare från 21 lärosäten har nu börjat läsa kursen som den här gången ges på Örebro universitet.
-
De är först ut i nya Learning Lab: ”Här kan vi lägga allt krut på studenterna”
Höstterminen har startat och i Örebro universitets Learning Lab råder full aktivitet. En av de första utbildningarna som provar den nya pedagogiska testmiljön är Psykologprogrammet. – Jag är verkligen positivt överraskad, säger läraren Mats Liljegren.
-
Var medveten om pedagogiken - och låt den förändras
Anette Bagger är utbildad grundskollärare, specialpedagog, biträdande lektor, docent och sedan vårterminen 2022 – excellent lärare vid Örebro universitet. – Det är viktigt att kunna förstå hur det går till att lära ut, säger hon.
-
Här invigs Learning Lab Örebro – en testmiljö för framtidens lärmiljöer
Nu har Örebro universitet fått ett eget Learning Lab – en testmiljö där lärare och studenter tillsammans kan designa sin lärmiljö och pröva nya pedagogiska arbetssätt med hjälp av rummets teknik, inredning och utformning.
-
De är vinnare av pedagogiska priset 2021
Antalet nomineringar var rekordmånga. Bland 372 nomineringar av 157 lärare har Örebro studentkår nu utsett Magnus Hansson och John Barnes till vinnare av pedagogiska priset 2021. – Det här var en riktig chock, säger John Barnes.
-
Slutade som arbetsterapeut efter 30 år – nu är hon utsedd till excellent lärare
Efter att ha arbetat som arbetsterapeut i närmare 30 år sadlade Cecilia Petterson om och började undervisa i ämnet. Nu har hon utsetts till excellent lärare vid Örebro universitet.
-
Anna Uddén replikerar i debatten kring Handelshögskolans litteraturkurser
Anna Uddén, universitetslektor i engelsk litteratur, bidrog igår med en replik i Dagens Nyheter kring debatten om litteraturkurserna på Handelshögskolan.
-
Justerad pedagogisk grundsyn
Örebro universitets pedagogiska grundsyn från 2015 har justerats i dialog med prorektor, dekaner, prefektrepresentant och Studentkårens vice ordförande.
-
Läsgruppen för universitetspolitisk omvärldsbevakning
Örebro universitet är en viktig aktör på det svenska fältet för högre utbildning, men också en medspelare på en internationell arena. Det betyder att universitet påverkas av förändringar och trender i Sverige men också internationellt. Syftet med denna...